Häromkvällen visade TV filmer från Kennedymordet (22/11 1963), De försvunna JFK-filmerna, som inte visats tidigare. Jag tittade förstås med stort intresse. Efter att jag sett de här filmerna är jag helt övertygad om att det inte var Lee Harvey Oswald som mördade president Kennedy.

För den som inte var med eller inte minns, så fick vi den gången veta att någon hade skjutit presidenten från skolbokslagret, lämnat kvar sitt gevär där och flytt från platsen. Senare hörde vi att en person hade gripits misstänkt för mordet, nämligen Lee Harvey Oswald. Hans fingeravtryck fanns på geväret i skolbokslagret påstod man och det verkade väl ganska klart att man hade gripit mördaren.

I de nya filmerna fick vi veta att en polis hade skjutits ganska direkt efter mordet, med en pistol, fast det tydligen var en revolver (det kanske skrevs om detta då också men jag minns det inte i så fall). Strax därefter grep man Lee Harvey Oswald på en biograf, där han satt med ett hagelgevär, vad det lät som. Han verkade helt ovetande om varför han greps och förnekade att han hade skjutit den där polismannen eller någon annan. Sen vet vi ju hur det gick. Jack Ruby, en småkriminell barägare i Dallas sköt Lee Harvey Oswald några dagar senare när denne skulle transporteras till ett annat häkte eller fängelse. Vi fick den gången också så småningom veta att Jack Ruby led av cancer och han avled i denna  sjukdom inte långt efter mordet på Lee Harvey Oswald.

Så här skriver svenska Wikipedia om saken:

På sjätte våningen av Texas School Book Depository fann man ett Mannlicher-Carcano-gevär med kikvarsikte som visade sig tillhöra en av de anställda i byggnaden, Lee Harvey Oswald. Dennes fingeravtryck återfanns även på geväret. Oswald hade först arresterats för mordet på en polisman, J.D.Tippit, vilket skett ungefär en timme efter attentatet på presidenten. Trots att polisen var upptagen med att följa en mängd förvirrade ledtrådar efter presidentmordet, sändes ett par poliser för att undersöka mordet på Tippit. Oswald hade setts gå in på biografen Texas Theatre, och arresterades där. I hans plånbok fann man två ID-kort, ett med hans riktiga namn och ett med namnet ”Alek Hidell”. När det framgick att Oswald var anställd vid Texas Book Depository förstod man att han kunde vara attentatsmannen. Det visade sig att han först rest hem och hämtat enrevolver innan han gick ut på stan, där han hade stoppats av Tippit och då skjutit denne.

Lee Harvey Oswald satt alltså i skolbokslagret och pricksköt presidenten med beundransvärd precision för att sedan lämna geväret kvar där, rusa därifrån, åka hem och hämta en revolver och ett hagelgevär (om han inte hade detta med sig hela tiden förstås) och åka in till centrum igen för att gå på bio tillsammans med geväret (i filmen lät det som om han hade geväret med sig in på biografen, men det kan ju ha legat i hans bil fast det inte sades) och någonstans i denna händelsekedja hann han skjuta en polis till döds med en pistol/revolver, som det inte sades något mer om i filmen. Allt detta inom loppet av en timme.

Vem tror på det här? Inte jag. Så idiotiskt kan ingen kallblodig mördare bete sig, och kallblodig måste han ha varit eftersom han först måste ha planerat mordet och sedan varit synnerligen skicklig med sitt gevär och kikarsikte. Så vem som sköt Kennedy, det vet vi nog inte. Men man kan ju spekulera, vilket många har gjort, fast det ska inte jag göra.

/Kerstin

Länkar:
1) Mordet på John F. Kennedy
- Lee Harvey Oswald.