Så har då Reinfeldt meddelat svenska folket att pensionen bör höjas till 75 år. Det är nog inget populärt beslut hos majoriteten av svenska folket, i varje fall inte hos dem som inte har jobb eller som närmar sig pensionen och hoppas att de ska klara av att arbeta fram till dess, trots att deras kroppar är utslitna och de går med ständig värk.

Men tänk, jag tror inte att de tänker höja pensionsåldern så mycket. Jag tror att det handlar om taktik för att få så lite kritik som möjligt för en något mer måttlig höjning av pensionsåldern. Det finns nämligen tre bra sätt att få folk att utan alltför mycket tumult och ilska acceptera impopulära beslut:

1) Man beslutar bara, utan att ha sagt ett ord om det i förväg. Men den taktiken fungerar bäst i kristider när man kan skylla på att det brann i knutarna.

2: Man annonserar ett beslut, folk blir urarga och protesterar så då låter man det vila. Något år senare tar man upp det igen, och många blir fortfarande arga och upprörda, varför man väntar ett tag till, ett år till kanske. Trejde gången man lägger fram förslaget orkar folk inte protestera längre och snip, snap snut, så fattar man beslut – och utan allvarligare protester från sina motborgare.

3: Man skrämmer slaget på folk med förslag om ett förskräckligt beslut, som ex.höjning av pensionsåldern till 75 fast man bara tänker höja till 69 eller 70. Så låter man folk gnälla av sig och beslutar det man tänkte hela tiden. Då drar folk en lättnadens suck. Puh, det blev inte så farligt i alla fall och säger inte ett knyst om beslutet. Dessutom tror då folk att de var med och påverkade och det är ju bra om de tror det.

Bortsett från att jag tror att det handlar om det senare här så är idén så korkad att man inte tror att det är sant. Sätt alla ungdomar i arbete först, och i riktiga arbeten med anständiga löner som de kan leva på. Den dagen vi har arbetskraftsbrist igen (vilket aldrig kommer att ske så länge man för den ekonomiska politik som har som huvudmålsättning att hålla uppe arbetslösheten) så kan jag förstå sen om man vill att människor ska arbeta längre upp i åldrarna. Till dess finner jag förslaget så dumt att det bara kan läggas fram av en komocka.

Höjning av pensionsåldern, oavsett med hur många eller få år, är bara ett sätt att författiga allt fler människor. Högern är sig lik, fast på sistone har den blivit likare än den varit sedan början av 1900-talet.

Men visst, förslaget kan ju vara ett utslag av ”bäst-i-klassen-syndromet”, det där som också Göran Persson led av, som handlar om att trycka ner befolkningen mest i hela EU. Det är ju så bra för EU-eliten dessutom, med dess strävan mot SGN (sämsta gemensamma nämnare) att få ett föregångsland att peka på.

Klasskriget, eliternas krig mot oss motborgare, fortsätter.

/Kerstin