Jag hade en gång ett stort förtroende för Cecilia Uddén. Det har hon förverkat vartenda uns av idag pga hennes rapportering det senaste året från det s.k. upproret i Libyen och senare om händelserna i Syrien.

Idag har man talat om Syrien i Nordegren i P1. Det har börjat hända något, som ju i och för sig ger anledning att fråga sig vad det är som faktiskt händer nu, bakom kulisserna. I programmet medverkade, förutom Cecilia Uddén, Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet och Rima Haro, statsvetare med ursprung i Syrien. De två senare ger i alla fall en lite mer nyanserad bild av händelserna i Syrien och om vad det handlar om. Lyssna på programmet om du är intresserad av vad som händer i Syrien. (Avsnittet om Syrien börjar vid 9,58 in i programmet.)(1) Bland annat betonar de senare två medverkande hur ett störtande av Assads regim kommer att leda till mycket blodigare inbördeskrig framöver. Från framför allt Rima Haro, men även från Per Jönsson, får Cecilia Uddén mothåll.

Över till Cecilia Uddéns rapportering: Medan Libyenkriget pågick rapporterade Cecilia Uddén från östra Libyen, centrum för det väpnade upproret i Libyen. Vi fick förstås, som vid varje rapporteringstillfälle när det gällde det krig i Libyen som Sverige deltog i, höra henne berätta om hur ”det libyska folket” ställde sig upp, som en man fick man intryck av, och protesterade mot Ghadafis regim. Lyssnarna fick klart för sig att alla ville bli av med honom till varje pris.(2) Detta lyckades man ju med med Natos, Qatars och Saudiarabiens avgörande bombningsstöd för och vapenleveranser till ”rebellerna”,(3) och till ett ofantligt högt pris dessutom. Cecilia Uddén, som talar arabiska, hittade inte en enda person som inte stod på ligisternas i Benghazi sida när hon var där på en blixtvisit förra våren.

Så till Syrien, som SR också skickade Cecilia Uddén till. I en av hennes rapporteringar därifrån, 16/2 , fick vi höra henne berätta om hur hon talat med flera personer som var kritiska till upprorsmakarna och som försvarade Assads åtgärder för att slå ner upproret och  demonstrerade för honom. Men, hon lyckades i alla fall hitta en kvinna som var av motsatt åsikt. (4)

Idag intervjuas hon igen om Syrien, i Nordegren i P1. Nu hör jag henne, till min förvåning, hävda att hon i stort sett inte hittat någon människa  i Damaskus som försvarat Assad. Här ljuger hon alltså. Hon hittade nämligen ganska många i Damaskus som var för Assad och mot upprorsmännen, enligt vad hon sagt tidigare.

Vi börjar dock få en liten, liten glimt av en annan redogörelse för vad som händer i Syrien, vilket vi ju aldrig fick vad gällde anfallet och bombningarna av Libyen.  Vad som händer i Libyen idag får vi inte heller veta något om.

Man nämnde, i programmet idag, inte heller det faktum att syrierna röstade om en ny konstitution häromdagen, om att göra om Syrien till ett flerpartisystem, där 57% av väljarna gick till omröstningslokalerna och 89% av dessa stödde den nya konstitutionen. (5) Inte heller nämnde man den arabiska observationsgruppen som kring årsskiftet var i Syrien för att klargöra vad som hände där och vars rapport i stort sett stämde med vad den syriska regimen har hävdat om situationen i Syrien.(6) Observatörerna avpolletterades därmed av Saudiarabien och Qatar som hade tillsatt dem. Därefter har media i Väst försökt tiga ihjäl rapporten. Ljugandet och den vilseledande krigshetsande propagandan fortsätter således.

/Kerstin

Länkar:
1) Syrien, nolltaxare och senegalesiska toner, Nordegren i P1, 1/3 2012
2) Ökad press på Kadaffi att avgå, Cecilia Uddén, Ekot 26/2 2011
2) Frivilliga libyer tar strid mot Kadaffi, Cecilia Uddén, Ekot 1/3 2011
3 The Libya mission one year later: Into the unknown, David Pugliese, The Ottawa Citizen 20/2 2012
4) Syrier kluvna till protester och väpnat motstånd, Cecilia Uddén i Syrien, Ekot 16/2 2012
4) Homs: Horror of Organised Armed Groups, Not Damascus, Silvia Cattori 29/2 2012 (som motvikt till Cecilia Uddéns rapportering om Syrien)
5) Breaking News 89 % Vote in Favor of new Syrian Constitution, nsnbc 28/2 2012
6) Vad såg Arabförbundets observatörer? Red. Nyhetsbanken 2/2 2012

Fler viktiga artiklar om området:
- Den libyska modellen, Ulf Bjeren, Nyhetsbanken 2/11 2012
- Questioning the Syrian “Casualty List”, Sharmine Narwani, Lizzie Phelan blog 29/2 2012
–  A Victory for the Libyan People? The Top Ten Myths in the War Against Libya, Maximilan C. Forte, counterpunch.org 31/8 2011
- Syria: Clinton Admits US On Same Side As Al Qaeda To Destabilise Assad Government, Michel Chossudovsky and Finian Cunningham, Global Research 27/2 2012
- Syrian Army Takes Full Control of Terrorist Stronghold in Homs, Lizzie Phelan 1/3 2012
- The Lebanonization of Syria. Report on the actors of the Syrian Crisis, French Center for Intelligence Research – CF2R1), Paris, januari 2012 (En bra översikt över Syriens befolkningsgrupper och deras olika intressen bl.a.

Rekommenderar också artiklar om området på Syrienblogg och Maveras blogg som båda haft många viktiga inlägg om området.