Nu lyckades ju alliansregeringen inte något vidare med sitt försök att sätta stopp för arbetsfria inkomster via förbud mot privata sjukförsäkringar, som ju annars nästan var en socialistisk åtgärd – ingen skulle ju få mer än någon annan vid sjukdom, i varje fall inte i procent räknat.

Men jag har lite andra tips till alliansregeringen – ja om den menar allvar med arbetslinjen alltså. Det finns nämligen ett antal andra arbetsfria inkomster att dra in istället, för dem som har sådana och som blir sjuka.

Man kunde exempelvis börja med att dra in alla aktieutdelningar till de aktieägare som är sjuka och inte arbetar (aktieutdelningar borde man väl egentligen alltid dra in för de handlar ju inte om inkomst av arbete). Sedan kunde man ju också se till att dra in alla arv som sjuka människor har fått eller får, så att de inte frestas att leva på arvet istället för att arbeta under tiden som de är sjuka. Likaså borde man dra in förmögenheterna från dem som är sjuka och har sådana, eftersom rikedom kan fresta till lättja och smitning från hederligt arbete under sjukdomsperioder.

Den uppfinningsrike kan säkerligen hitta flera bra rättviseåtgärder att ta till för arbetslinjens konsekventa genomförande.

Länk:
Reinfeldt backar om sjukförsäkringen, DN