Hem till Sverige en stund, och flydda tider, med en påminnelse till S om vad partiet var en gång. Om vad Palme sade om hur politiker ska agera och om vad borgerlig politik leder till.

Tycks mig som om dagens socialdemokrater saknar de insikter Palme hade, eller så bryr de sig inte. Därför kan det vara intressant att höra vad Olof Palme sade i partiledaredebatten inför 1982 års val, det val där S kom tillbaka i regeringsställning igen efter 6 års borgerliga regeringar. Här förklarar han för Fälldin och Ullsten varför han är socialist.

Olof Palme – Därför är jag demokratisk socialist

Videoklippet är från SVT.

Palme avvisar vinstdrivande företag i offentlig sektor

Olof Palme – Industrisamhällets problem (1979)

Vi minns, vi som var med, och många av oss vet vad vi har förlorat de senaste 20 åren.
Vi som började i en skola där man lånade läroböckerna men efter några år fick sådana, nya fina böcker.
Vi som började i en skola där bara de sämre ställda och fattiga klasskamraterna fick en mål mat i skolan men som i tio-tolvårsåldern fick mat i skolan allihop.
Vi som minns hur klasskamraternas kläder avslöjade föräldrarnas ekonomi.
Vi som ofta bodde trångt och omodernt och som inte kunde få lägenhet när vi skulle gifta oss och bilda familj eller flytta hemifrån men som fick se ett samhälle som byggde så det knakade så att vi alla ganska snart kunde flytta in i nya moderna lägenheter med rinnande varmt och kallt vatten och med badrum och kylskåp i köken.
Vi som fick chansen till högre utbildning oavsett vilken plats våra föräldrar intog på samhällsstegen.
Vi ser nu hur allt detta har raserats för våra barnbarn och vi ser hur det gamla Fattigsverige börjar ta form igen, ett samhälle där några kan vältra sig i lyx och överflöd medan andra knappt har mat för dagen.

Vart tog socialdemokratin vägen, vilka var det som slarvade bort den och varför gjorde de det?

Slutligen kan vi jämföra vad Palme sade med vad en annan känd politiker sade:

/Kerstin