Nato, som de flesta av oss tror bildades för att skydda Europa från det aggressiva Sovjet, bildades egentligen av en helt annan anledning, nämligen för att ge USA en möjlighet att bestämma i Europa. Vi får aldrig höra vad Nato egentligen är och vad Nato egentligen gör utan severas amsagor som inte kan kallas annat än en gigantisk skam. Den som orkar, i värmen, och som vill få mer information om Natos historia kan läsa den mycket informativa artikelni Global Research:
GLOBAL NATO: A Geostrategic Instrument of Worldwide Military Conquest. A Historical Review and Analysis (1949-2012), Ludo De Brabander and Georges Spriet (18/5 2012)

När detta är gjort, artikeln är ganska lång, är det dags att se nedanstående video från Democracy Now, om veteranprotesten i Chicago, utanför Natos möteslokaler. Där framträder amerikanska krigsveteraner och berätta kort att krigen inte alls handlar om att befria irakier, afghaner (och även om de inte nämner det, så gäller samma sak för Libyen och Syrien just nu). Det är intressant att höra dem säga några ord om varför de kastar sina krigsmedaljer i protest mot krigen i Irak och Afghanistan.

”No NATO, No War”: U.S. Veterans of Iraq and Afghanistan Return War Medals at NATO Summit (21/5 20112) (Om videon inte syns här kan man se den om man klickar på rubriken.)

Därefter och om man vill veta mer om vår moderna historia, om sådant som vi normalt  inte får veta via media numer kan man gå in på SVT-Play och se en film som ovanligt nog talar om vad USA hade för sig i Nicaragua. Heder åt TV för att man visar denna film.

Vi som var med, och som var unga i en tid som inte var lika enögt USA-propagandistisk som nutiden, då utbudet av media var mer varierat än idag och det därför fanns fler möjligheter att skaffa sig en mer allsidig bild av av vad som faktiskt hände i världen, vi minns förstås.

Vi kan vara helt säkra på att de som lever om 25 år och som ids, kommer att kunna informera sig om vad som verkligen hände i Libyen, och varför, liksom i Syrien. Just nu får vi nöja oss med svenska medias, såväl som övriga medias i Västvärlden, gravt  lögnaktiga historier av vad som sker och varför det sker.

/Kerstin

Devis hämtad från Mathaba: `A world without workers is impossible. A world without capitalists is necessary.” — World Federation of Labor.

Länkar:
- Protest Roars to Life at Chicago NATO Summit in Face of Violent Police Crackdowns, Matt Reichel, AlterNet 21/5 2012
- NATO`s 25th Summit in Chicago in Preparation of Global Full Spectrum Dominance, Interventionism, Possible Preparations for A Regional War Directed against Russia and China, and Developments in Global Security. Christof Lehmann, nsnbc 20/5 2012
- The Empire Holds Its War Council in Chicago, Glen Ford, voltairenet.org 18/52012
- How the US uses sexual humiliation as a political tool to control the masses, Naomi Wolf, voltairenet.org 17/4 2012
- Chicago: Peace Town, David Swanson, counter Currents Org 21/5 2012 (Citat: Am I suggesting that government officials try to manipulate public opinion? Well, let me just say this: there is a bipartisan effort in Congress to lift the official ban on using dishonest propaganda against U.S. citizens. The measure passed the House on Friday as part of the latest National ”Defense” Authorization Act.)
- Should NATO Be Handling World Security? Lawrence S. Wittner, counterpunch.org 22/5 2012 (Om att Nato borde lagts ner när Sovjet bröt samman: But vast military establishments, like other bureaucracies, rarely just fade away. If the original mission no longer exists, new missions can be found. And so NATO’s military might was subsequently employed to bomb Yugoslavia, to conduct counter-insurgency warfare in Afghanistan, and to bomb Libya. Meanwhile, NATO expanded its membership and military facilities to East European nations right along Russia’s border, thus creating renewed tension with that major military power and providing it with an incentive to organize a countervailing military pact, perhaps with China.)

Länkar om Syrien:
- Syria: The New ‘R2P’ – ”RESPONSIBILITY TO PRETEXT”: Human Rights, Democratic Reforms, Al Qaeda and now WMD
NATO’s Growing List of Excuses for Intervention, Finian Cunningham, Global Research 22/5 2012
(Citat: In a report earlier this week, the Washington Post says that the US and its allies are drawing up contingency plans to intervene in Syria on the back of fears that the country could come under control of Al Qaeda terrorists [1]. Of most concern is that Syria’s “arsenal of chemical weapons” may fall into the hands of these terrorists or some other militant group.
The paper quotes, as usual, unnamed Western security officials who are “increasingly concerned that Islamic extremists could attempt to seize control of whole towns and districts if the country slides into full-scale civil war”. One former US intelligence source says: “There’s a big worry that things could fall apart [in Syria] quickly… A big problem can turn up on your doorstep overnight.”
Indeed. A big problem can turn up on your Syrian doorstep overnight – especially when NATO powers and their Arab allies have been training, funding and directing terrorist mercenaries to destabilise that country over the past 14 months.)

Länkar om Libyen:
- NYT Admits Lockerbie Case Flaws, Robert Parry,OpEdNews, 21/5 2012
- Libyan Islamist militia leader to run in June poll, Reuters 15/5 2012
- Planting Evidence to Sow Fear. Chicago Cops are the Terrorists, Dave Lindorff, counterpunch.org 24/5 2012