Det är hett så att luften dallrar och jag hade inte tänkt skriva några inlägg under denna vecka, som kan vara årets sommar i Sverige, men ett blogginlägg hos Klas Sandberg på Vindskupan fick mig att ändra detta beslut och att sätta mig framför datorn trots det strålande vädret.

Jag har, med stigande förvåning tagit del av en del skriverier på engelska siter där det påstås att antisemitismen är spridd och farlig i Sverige, i synnerhet i den sydliga staden Malmö som har ett antisemitiskt kommunalråd, Ilmar Repalu. Det har ingett mig ett visst obehag och jag har undrat varifrån dessa rykten kommer. Jag har gett uttryck för detta obehag på bloggen vid något tillfälle, om än inte med stora bokstäver. I sitt inlägg ”Den svarta legenden” (1) förklarar Klas Sandberg ursprunget till detta gravt överdrivna rykte, nämligen ett par SD-medlemmars ljugande. Om man inte tar parti för Ilmar Reepalu efter att ha läst vad han skriver, ja då är man antagligen SD-medlem eller SD-sympatisör. (2)

Jag rekommenderar läsning av inlägget, helst innan man fortsätter att läsa här eftersom vad jag skriver nedan ska förstås mot bakgrund av Klas Sandbergs inlägg.

Vill så börja med en video från Clear View som handlar om polisens agerande i USA och Canada.

”Hell No” – Your Right to Dissent (27/6 2011)

Vi känner igen agerandet från Göteborg och Köpenhamn etc. I Göteborg betedde sig svensk polis på ett sätt som vi inte hade sett i Sverige tidigare och det kan väl inte råda någon tvekan om varifrån man hade fått metoderna, som att stänga in människor och att försöka provocera fram våld. Vi såg samma principer tillämpade i andra delar av Europa dessutom, liksom i Quebec i Canada.(3)

Att tvinga människor att sitta stilla i timmar och inte tillåta dem att gå på toaletten ens, är starkt frustrationsframkallande och frustration ger lätt upphov till aggression. Det är desto alvarligare som det inte krävs mycket förrän polisen betraktar det som våld mot tjänsteman, några ilskna ord kan räcka och vem tar inte lätt till sådana när det bubblar i öronen. Med sådant agerande tar man ifrån människor deras människovärde och deras mänskliga rättigheter. I Köpenhamn gick man ett steg längre än i Göteborg, genom att man bakband demonstranter och tvingade dem att sitta på den kalla asfalten i timmar, trots att de inte hade gjort någonting olagligt.

Vad är det då för vits för polisen eller statsmakterna att göra som beskrivs i filmen och som vi, som sagt, sett på flera håll även i Europa det senaste årtiondet? Jo det handlar framför allt om propaganda, ett nytt sätt att framkalla situationer som syftar till två ting:
Dels vill man avskräcka människor från deras lagstadgade rätt att demonstrera, det ska kosta att visa sitt missnöje och att kritisera makten.
Dels vet man att majoriteten av alla människor, de som bara kan läsa om förloppen i media eller se valda delar från dem på TV, alltid fördömer och tar avstånd från bråkmakare. Man får på det sättet fram en svartmålning av de demonstrerande och vänder därmed majoriteten mot dessa. Detta förklarar polisens försök att provocera fram bråk, om sådant inte uppstår av sig självt, våld som media sedan kan skriva många upprörande helssidor om, och TV kan visa bilder från.
Dessutom vinner man problemformuleringsprivilegiet. ”Demonstrationsvåldet” diskuteras istället för det som demonstranterna kritiserar, istället för politik och väsentligheter alltså.

AFA, som ofta tar till våldsamheter, i alla fall enligt media, agerar således rent kontraproduktivt och ger bara reaktionen, deras motståndare, en stor propagandafördel, inte minst gav de, i det fall Klas Sandberg skriver om, Israel en viktig propagandafördel. I det här diskuterade fallet gav de också SD ett oförtjänt propagandatillfälle.

Vi, som var med, vet att Röda Arméfraktionens aktioner i Tyskland (2) fungerade ”lika illa” i början av 70-talet. Revolutionärerna trodde, otroligt naivt, att om de tvingade fram hårda tag från statsmakterna, från polisen, skulle det tyska folk förstå att de levde i en polisstat och sätta igång revolutionen, som de trodde var historiskt oundviklig. Resultatet blev förstås det rakt motsatta. De allra flesta förfärades över Röda Arméfraktionens agerande och vände sig mot dem och allt vad de trodde på att stod för. Resultatet blev dessutom mer av repression från den tyska statens sida, som yrkesförbudet, som riktade sig mot människor med vänstersympatier, och inbrott i vänstermänniskors lägenheter för att leta efter bevis för subversiv verksamhet, allt utan alltför kraftiga protester från det tyska folket. Alltså spelade Röda Arméfraktionen i praktiken kapitalet och staten i händerna, fast de inte begrep det. Samma sak gör AFA idag, även om AFA inte tagit till lika hemska metoder som Röda Arméfraktionen. Det räcker med stenkastning och förstörelse för att uppnå samma effekt. De skapar bara aversion mot sig själva, mot demonstranter och antirasistiska grupper. Vad de kritiserar, vad de står för skyms alltid av indignationen över det våld de utövar och/eller den förstörelse de åstadkommer. De beter sig olovligt barnsligt och ogenomtänkt alltså. Begriper de inte det? Kan man vara så dum att man inte förstår detta?

Eller är det så illa att AFA infiltrerats, enligt det mönster som beskrivs i videon ovan?

/Kerstin

Länkar:
1) Den svarta legenden, Vindskupan 16/5 2012
2) Löfven tar tag i problemet Ilmar Reepalu, SvD 3/4 2012
2) USA ökar pressen på Reepalu, BT 26/4 2012 (I mängder av artiklar i svensk press påstås att Reepalu ljuger när han hävdar att SD har infiltrerat den judiska församlingen i Malmö. Om man läser Sandbergs inlägg, och han brukar ha rätt eftersom varje inlägg på hans blogg föregås av ett ganska omfattande kontrollerande forskande, så har man anledning att anta att Reepalu försökte vara snäll när han sade detta, istället för att säga som det är, att flera av denna församlings medlemmar är medlemmar i SD och istället för att påpeka att denna församling gett en av dessa person en sionistisk hedersutmärkelse. Dessutom kan man inte annat än anse att det är en grov provokation och ett bevis på total inhumanitet mot alla dem som dog och som förlorade anhöriga i Israels anfall på Gaza, där c:a 1.400 personer dog, att anordna en demonstration för detta anfall några dagar efter demonstrationen mot detsamma. Istället för att påtala det olämpliga i denna senare demonstration gör borgerliga media hela historien till en fråga om Ilmar Reepalus heder och ärlighet. Ynkedom! Men vad kan man förvänta sig av borgerliga media och i en tid då det inte finns annat än borgerliga media?)
2) ) Röda armé-fraktionen, Wikipedia
3) Därifrån publicerade jag 3/7 2010 en viedo som klart visade hur poliser, förklädda som bohemiska demonstranter, försökte sätta igång bråk i en demonstration och hur demonstrationsansvariga ingrep och hindrade dem. Filmen har numer tagits ner från YouTube och istället för att se filmen kan man nu på videon läsa: ”Police caught infiltration…” Videoklippet är inte längre tillgängigt. Det beror på att YouTube-kontot som det är associerat med har avslutats på grund av flera anmälningar om brott mot upphovsrätten från tredje part, bland annat (NBC Universal), (FOX), (Fox News Network). Jaha ja, dessa kanaler vill inte att folk ska få se hur polisprovokationer ser ut eller kunna ta del av tydliga bevis för att sådana förekommer!
– - The Empire Holds Its War Council in Chicago, Glen Ford, voltairenet.org 18/52012 (Citat:…there will be lots of opportunities for the feds to invoke their new powers to put demonstrators in prison for up to ten years if they set foot on property containing any person under the protection of the Secret Service. That could include huge chunks of the city. And, of course, who knows what kinds of plots the FBI is conjuring up through its squads of agent provocateurs embedded in the ranks of demonstrators…..Thanks to the preventive detention without trial legislation signed into law by President Obama this past New Year’s Eve, every American has lost her Constitutional right to due process of law. Which means that a reconfigured and far more principled U.S. anti-war movement now confronts a growing fascist infrastructure here at home, as it opposes imperial crimes, abroad. Är det här vad vi kan förvänta oss härnäst. Det som händer i USA brukar ju hända i Sverige, och övriga Europa, inom en tioårsperiod.)
- How the US uses sexual humiliation as a political tool to control the masses, Naomi Wolf, voltairenet.org 17/4 2012