Här, i ett mycket kort inlägg, säger Mc Cain att USA försåg ”rebellerna” i Libyen med vapen. Så den saken behöver man inte diskutera längre. Nu handlar det alltså bara om hur länge det dröjer innan man erkänner att man också bekostat den syriska oppositionens vapen och kamp.

McCain Claims U.S. Armed Libya Rebels To Make Case For Arming Syrians (utlagd 15/6 2012)

Det är ju möjligt, även om man har svårt att tro det, att USA inte direkt bidrar med pengar och folk till ”den Fria syriska armén”, som den så förförande kallas, de där som genomförde det ”fria” dådet i Houla, massakern alltså, vilket verkar helt klart idag.

Undrar förresten varför det är så svårt att få information från och om Libyen idag, hur det ser ut där nu, vad som händer. Nu härskar ju friheten i Libyen så journalister borde ju forsa in i landet för att beskriva hur det byggs upp igen och hur demokratin segrat. Men nej, det är nästan dödstyst om Libyen. Det är också ganska tyst i våra media om vad som händer i Irak numer, där det under alla de 10 år som kriget pågått där, har förekommit täta bombattentat mot den amerikanska militären, varför denna skjutit först och dessutom struntat i att fråga efteråt, men man har i våra media bara fått höra om attentat som tagit irakiska liv.

/Kerstin

Tillägg kl 17.30:
Hörde för någon timme sen på nyheterna att FN-observatörerna i Syrien ger upp då uppdraget blivit för riskabelt. Det kan betyda att attacken mot Syrien är nära förestående. Arma syrier. (2) Undrar så vad Ryssland gör om/när USA/Nato början sin invasion i Syrien. Detta är utan tvekan den farligaste situation som Västvärlden, framför allt Europa, befunnit sig i sedan andra världskriget.

Tillägg 17/5 2012 kl. 01.15
Läser nu att :”The Washington Post published an editorial Saturday condemning “illusions that the bloodshed in Syria could be stopped by United Nations diplomats”, (3) precis som om bombningarna av Libyen har stoppat våldet och skapat lugn och ordning i Libyen. Det var bara någon vecka sedan amerikanska konsulatet i Benghazi attackerades med en bomb. Eller som om USA:s militära intervention i Irak gjort det, för att inte tala om interventionen i Afghanistan.

Däremot har USA alltid vägrat att ens försöka skapa lugn och ordning med hjälp av diplomati och förnuftiga åtgärder, vilket visar att man vill ha krig och vill döda en massa människor och förstöra andra länder. Man vägrade i Libyen, där Ghadafi föreslog ett allmänt val med internationella observatörer, men se det passade inte krigarna, som förstås gjorde som USA/Nato begärde. Assad har dels ordnat en omröstning om en ny författning där majoriteten röstade för densamma. Dessutom hölls det allmänna val i Syrien i början av maj, där drygt 60% deltog, trots att de som röstade gjorde det under hot, från den våldsutövande oppositionen, och trots att oppositionen rekommenderade sina anhängare att inte rösta, även den fredliga oppositionen gjorde det.

Assad vann valet. Detta val har av USA betecknats som en fars för att det inte går att ha ett val under de syriska omständigheterna. Men när man tänker gå till val i Libyen nu då säger inte USA att detta är en fars. I Libyen där det fortfarande råder åtminstone ett lågintensivt inbördeskrig med ett antal olika miliser som vägrar lägga ifrån sig vapnen, som krigar mot varandra och som fängslar och torterar människor utan minsta antydan till rättsprocesser, där NTC inte har minsta kontroll över landet, (4) och där ingen som stött Ghadafi skulle få ställa upp. (Ingen skulle ens få säga något positivt om Ghadafi och hans tid utan att åka i fängelse, men högsta domstolen, läser  jag just, har upphävt denna lag.(5) Måhända har USA utövat viss diplomati här. Man kanske kan – om man vill, men innan Ghadaffi lynchats till döds ville man inte och nu vill man inte i Syrien?) Om det kommande valet i Libyen säger USA/Nato alltså inte att det inte går att anordna ett fritt demokratiskt val i ett land som befinner sig i sönderfall. Logiken är inte imponerande, men man räknar förstås med att Västvärldens medborgare (eller kunder kanske) inte förmår tänka en klar tanke. Gör de det?

Dessutom ljuger USA vidare, i gammal god stil. Man har ju rutin på den saken sedan sådär en 100 år tillbaka. (5)

Länkar:
1) BBC World News Editor: Houla Massacre Coverage Based On Opposition Propaganda, Chris Marsden, countercurrents.org 15/6 2012
2) FN:s observatörer i Syrien avbryter sitt arbete, Ekot 17.00 16/6 2012.
- Libya unrest: UK envoy’s convoy attacked in Benghazi, BBC News Africa 11/6 2012 (Har svenska media berättat om detta?)
- 3) Fighting intensifies in Syria as US pushes for expanded intervention, Patrick Martin, WsWs.org 11/6 2012.
4) Libya sees claims of beatings and human rights abuses as elections near
Government’s anti-militia SSC held responsible after leading human rights figure is seized and injured, Chris Stephen in Tripoli, The Guardian 3/6 2012
 (Som sagt, utländska tidningar rapporterar i alla fall en del om tillståndet i Libyen. Jag läser nu inte alla svenska tidningar men jag lyssnar till radionyheterna och har inte hört någon på radion berätta hur det är i Libyen idag. Måhända finner reportrar och journalister på SR det genant att berätta vad deras hjältar från före och under USA/Nato-kriget mot Libyen har för sig numer. Och att en del av dem transporterats till Syrien och hjälper hjältarna där att skapa kaos i Syrien och be om Nato-stöd, det säger man inte heller på radion. Citat ur Guardian: The behaviour of the SSC (en specialtrupp som satts upp av NTC) is embarrassing for Britain and France, which took the lead in last year’s Nato bombing campaign that delivered victory to Libya’s rebels over the forces of the late Muammar Gaddafi….The Foreign Office says the UK has consistently raised with Tripoli the importance of respecting human rights and investigating allegations of abuses, including those by rebel forces. It was important the Libyan government reintegrated militias into society, and restored security to the streets, the FO said. On the eve of crucial elections, the country remains fractious. Tribal fighting in southern Libya left 150 dead in March; last month, a militia unit demanding back pay stormed the prime minister’s office, while skirmishes around Tripoli have frequently closed the border with Tunisia.)
5) Libya lifts law banning Gaddafi glorification, RT 15/6 2012(Alltid något. Människor blev tydligen arga på lagen: On Thursday, court head Judge Kamal Bashir Dahan ruled that the new law, passed in May, Reuters reports. ”In the name of the people, the court has decided to accept the appeal of Law 37 of 2012 as it is unconstitutional,” he said in a brief hearing.
Under that law, passed by the National Transitional Council, praising or glorifying the ousted Colonel Gaddafi was punishable by a prison sentence ranging from three to 15 years. The law also criminalized spreading news or information “harming the February 17 revolution.”)
6) Clinton ljög om ryska helikoptrar, Stefan Lindgren, Nyhetsbanken 15/6 2012
- Australia seeks access to ICC lawyer held in Libya. BBC News Africa 10/6 2012 (om två australiska advokater som försökte tala med Saif al-Islam men fängslades.)
- Tomgram: The Changing Face of Empire Nick Turse, Tom Dispatch.com 9/6 2012 (om hur USA:s nya krigstaktik ser ut.)
- Syria: As fighting continues foreign detainees may reach center stage (Op-Ed), Christoph R. Hörstel for RT, RT 16/6 2012

Det kan komma fler länkar här framöver. Rekommenderar dessutom Syrienbloggsom oförtröttligt plockar fram artiklar om Syrien och om vad som händer där.