I Washington Post kan man läsa följande, som låter verkligt obehagligt, vare sig man uppfattar det på ena eller andra sättet.

The Oct. 19 bust in Sarajevo confirmed a suspicion among several intelligence agents that Bosnia and other parts of the Balkans are becoming a launching pad for terrorist attacks in Europe.

In particular, Islamic radicals are looking to create cells of so-called white al Qaeda, non-Arab members who can evade racial profiling used by police forces to watch for potential terrorists. ”They want to look European to carry out operations in Europe,” said a Western intelligence agent in Belgrade, the capital of Serbia and Montenegro, adjacent to Bosnia. ”It’s yet another evolution in the tools used by terrorists.”

Denna passus borde sända kalla kårar utefter ryggen på varenda tänkande människa. Vad förebådar den?

Även om man är mindre benägen att tro på västerländska konspirationer och föredrar att endast tro på muslimska sådana, får citatet ändå samma otrevliga implikation: Ingen kan i fortsättningen inbilla sig att terroristlagarna bara kommer att tillämpas på mörkhyade och mörkhåriga muslimer, när sådana här tankar slagit rot i den västerländska makteliten. Även bleksiktiga, blonda och blåögda européer får räkna med att bli misstänkta för att vara al Qaida-terrorister, kan anges, gripas, föras bort och torteras enligt de här lagarna och enligt numer gängse bruk.

Vilket samhälle resulterar det i? Om eller när detta börjar hända, vem vågar därefter vara vän med en mörkhårig muslim, eller tala med en sådan?