Den republikanske presidentkandidaten i USA, Mitt Romney, anses nu av de flesta politiska analytiker i USA vara körd,(1) efter att hans tal i videon nedan, lagts ut på internet och därmed blivit känt. Det spelades in i hemlighet när han talade med dem han tänkte skulle sponsra honom inför det kommande valet, med likasinnade, megarika människor alltså.

Så här sade han vid mötet:

Romney In Secretly Taped Video: Obama Voters ’Dependent’ On (utlagd 17/9 2012)

Nu tar vi och jämför med hur Socialdemokraterna resonerar i Sverige, i sin strategi för det kommande valet 2014. I Aftonbladet läste vi sålunda:

– Ansvar och krav ska ­genomsyra hela vår politikutveckling, säger en S-källa.
Målgrupp för den hemliga­ kommunikationsplanen är de väljare som gick över till Moderaterna i de två senaste­ valen. ”Väljare som delar våra värderingar och röstade på oss 2002, men röstade på Moderaterna 2006 och 2010”, står det i planen. (AB 18/9 2012)

Både Romney och Socialdemokraterna befinner sig i opposition och vill vinna makten. Men Romney är konservativ medan Socialdemokraterna är – ja vad? I opposition i alla fall.

Båda är ute efter den där gruppen i mitten, de där som är bara lite lagom konservativa.

Båda beskriver den grupp som inte är konservativ, som är Romneys opposition bland väljarna men som är socialdemokraternas kärnväljare i Sverige, som lata, arbetsovilliga kravmaskiner som inte vill ta ansvar för sig själva och sin egen försörjning. Romney gör det rakt på sak. Han hymlar inte. Han befinner sig bland likasinnade och anar inte vad som sker, att han spelas in och att hans tal snart ska hamna på YouTube eller i något TV-program.

Socialdemokraterna säger samma sak om väljarna, men mer indirekt och inlindat, när de säger att deras politik ska grunda sig på krav: ”Ansvar och krav ska ­genomsyra hela vår politikutveckling”. De friar till rent borgerliga väljare med detta. Men det är värre än så, de talar om för sina egna kärnväljare att det finns många sådana där lata ansvarslösa människor i Sverige. Så uttryckte sig socialdemokrater aldrig om människor för 30 år sen.  Man talar överhuvudtaget inte om sin politik på det sättet om man anser att man talar till en väljarkår vars övervägande majoritet tar just ansvar och vill arbeta och göra rätt för sig. Man behöver nämligen inte ställa krav på ansvarsfulla människor. Men meningen är förstås att alla ska tänka att S talar om några andra, de där som, till skillnad från mig själv, är slöa, ansvarslösa och arbetsovilliga.

För det första visar detta att  Socialdemokraterna inte har någon egen ideologi längre. De är numer lika borgerliga som Alliansen. Liksom de borgerliga utgår de från att människan av naturen är en egoistisk latmask som inte vill anstränga sig för någon annan människa med mindre än de tvingas till det. Detta var inte Socialdemokraternas människosyn tidigare. Då såg de människan som en social varelse som normalt ville arbeta för allas bästa och vara med och ta ansvar för samhället.

För det andra, denna socialdemokratiska kampanj kommer att hjälpa de borgerliga att indoktrinera svenska folket i just denna människosynen, att vi alla bara är egoistiska, arbetsskygga kreatur som måste piskas att arbeta (ja inte de rikaste förstås, som istället behöver morötter, gigantiska sådana). Det blir inte något bra samhälle för någon om man lyckas inbilla alla människor, eller de flesta, att det är på det sättet, och verkligt illa blir det om man lyckas få de flesta att bete sig i enlighet med denna föreställning.

Åsikten att människan i grunden inte är något annat än en egoistisk latmask som inte är beredd att göra något för någon annan, eller att avstå något för någon annan om han/hon inte tvingas till det, är dessutom felaktig. Vore det på det sättet hade vi ännu inte lämnat grottstadiet. Den mest grundläggande mänskliga egenskapen är viljan och förmågan att samarbeta. Det är den som fört utvecklingen framåt. Vi är helt enkelt en social djurart. Men, det går att med rätt mått och steg i samhällspolitiken tvinga oss att bete oss rent egoistiskt. Det tvingar man människor till om man organiserar fram ett samhälle där alla måste konkurrera med alla andra om allting för att klara sig och där en del människor är dömda att slås ut och/eller gå under. Gladiatorspelen är den bästa metaforen för detta samhälle: Endera måste du dö eller jag.” I ett sådant samhälle stannar utvecklingen av och det går sedan obönhörligt kräftgång i alla avseenden, socialt, vetenskapligt och teknologiskt.

Socialdemokraternas valstrategi osar alltså amerikanska spin-doktors, precis som de borgerligas. Inte underligt att det blir likadant i Sverige som i USA, att valkampanjerna numer är lika fördummade och fördummande här som där och har blivit alltmer av kopior av de amerikanska smutskampanjerna.

/Kerstin

Länkar:
1) Romney and Ryan: Nothing There. The Hollow Man and the Pathological Liar, Charles Larson, counterpunch.org 19/9 2012
1) The Fast Slide of Mitt Romney. The Art of Political Suicide, Binoy Kampmark, counterpunch.org 18/9 2012
– (S) vill satsa på privat arbetsförmedling 19/9 Svt 2012
”Reducera inte politiken till en affärsplan”, Ulf Bjereld, dagens arena 24/9 2012
”Politikens dubbelagenter hot mot demokratins kärna”, Daniel Suhonen och Felix Antman Debels, DN 2/10 3012 (Citat: Den brittiske sociologen Colin Crouch har satt fingret på det hot som dagens politiska ”dubbelagenter” utgör. I boken ”Postdemokrati” visar han hur dagens ideologiska ”möte i mitten” med S-affärsplaner och M-arbetarpartier tagit död på det som är kärnan i en verkligt livaktig demokrati – som arenan för politiska intressekonflikter. Postdemokratin behåller demokratins yttre drag men demokratins kärna förtvinar när de stora partierna är överens om allt utom vem som ska utföra själva ledarskapet.)