För makthavare obehagliga sanningar kommer fram till allmänheten förr eller senare, snabbare idag än tidigare med de effektiva kommunikationsmedel vi nu har.

Vi vet att makthavare inte vill att somligt ska komma ut.
Frågan är hur de kan eller försöker förhindra detta. Det finns ett antal möjliga åtgärder de kan vidta.

  1. via propaganda vinna alltfler för de egna syftena, i det som kan kallas kampen om idéerna (=propaganda).
  2. stänga ner obekväma hemsidor på nätet
  3. införa censur och kontrollera massmedia, på ena eller andra sättet
  4. bädda in journalister så att de inte ser sådant som inte får komma ut
  5. förbjuda spridning av obehagliga och avslöjande bilder och/eller att fotografera sådant som kan vara avslöjande
  6. mörda obekväma journalister
  7. bomba obekväma TV-stationer, eller stänga ner dem

Allt detta ser vi numer även i våra västerländska samhällen, endera för att det redan har praktiserats eller för att det har avslöjats att man haft planer på att göra det. Inget av alternativen har varit effektivt nog. Obekväma sanningar har i alla fall sipprat ut till allmänheten. Det enda som återstår till slut är att skrämma alla människor till tystnad.

Det är metoden som har praktiserats av alla auktoritära och diktatoriska regimer. Somliga ”skyldiga” (läs regimkritiker) fångas i näten med hjälp av spaning och kontroll av alla medborgare, och med hjälp av angiveri. Men också mängder av oskyldiga drabbas – alltid – när regimer tar till denna metod och ingen enda medborgare går säker, inte ens den som är totalt och hängivet ”rättänkande”. Det gör å andra sidan metoden desto effektivare eftersom alla blir skräckslagna och börjar huka i underdånig tystnad, eller tror att de ska klara sig genom att de är hängivna medlöpare. Denna metod fungerar åtminstone för en tid och den tiden kan bli lång, halvsekellång eller mycket längre i värsta fall, som historien visat oss.