Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi21/11 01:03
Och hela riksdagen visste, och vet, att en majoritet av svenska folket är emot ratificeringen av Lissabonavtalet.
Länk:
Ulf Öberg/Gunnar Persson: 54 ledamöter skolkade från Lissabonomröstningen, svt
21/11 03:06 at 03:06
Det var svart – å många var det som röstade JA, inte många NEJ, 13 st avstod.
Dags att ta reda på hur var och en röstade, så att vi medborgare vet på vem ”vi” ska rösta på år 2010.
Vilka ska bort?
21/11 04:05 at 04:05
Röstberättigad;
Jo, om någon tar fram listan på dem som röstade ja och dem som lade ner sina röster så ska jag stryka dem varenda en på min röstsedel nästa gång.
Å andra sidan blir det nog ingen röst från mig på ett parti som håller på Ja-linjen i EU-frågan och då behöver jag troligen inte stryka någon alls.
21/11 08:31 at 08:31
Lissabonfördraget är ju lite av ett tveeggat svärd.
I viss mån ger detta upphov til ltolkningar som tex kan hota vår modell med kollektivavtal och en del annat.
Å andra sidan så skall parlamentet bli öppnare, mindre byråkratiskt, mer demokratiskt, och det står bla uttalat att ”Parlamenten ska bland annat bevaka att subsidiaritetsprincipen följs. (Subsidiaritetsprincipen innebär att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt och att det vid varje tillfälle ska kontrolleras om det är motiverat att vidta åtgärder på EU-nivå, eller om det finns andra möjligheter på nationell, regional eller lokal nivå.)”
Det finns också en punkt om att om en miljon männsikor (inom EU) skriver på listor för någonting så måste EU ta upp detta för behandlig/omröstning – dvs en sorts direktdemokrati.
Samtidigt så skall vi ”stärka banden mellan EU länderna”, ”ömsesidigt svara på hot” osv – vilket kan tolkas som ett närmare militärt samarbete, men det ger förstås också nya möjligheter inom miljö- och energiområdet vilket ju är bra.
En stor nackdel, för lilla Sverige, är ju att vetorätten för enskilda länder tas bort och ersätts med majoritetsomröstningar. Å andra sidan är väl detta en mer demokratiskt linje, och framförallt så kan man kanske få igenom beslut då – det kommer ju annars alltid vara ngn som motsätter sig något = totalt stillastående beslutsmässigt = urvattande kompromisser som egentligen ingen vill ha !
Som sagt – det är lite dubbeleggat – men bättre med än utan skulle jag nog säga – och för er EU-motståndre (de som är det) så fins ju också nu för första gången inskrivet om att man kan gå ur EU. Vilket jag iof tror skulle var en fullständig katastrof för lilla ankdamman Sverige, men det är en annan sak…
/K
21/11 13:09 at 13:09
Usch ja. Vi har blivit utsatta för en statskupp. Har kommenterat här.
21/11 13:39 at 13:39
Klas: Subsidiaritetsprincipen har man tjatat om så länge Sverige varit med i EU, men i stället blir det hela tiden mer centralstyrning.
21/11 16:10 at 16:10
Det viktigaste i fördraget måste väl ändå vara att den nyliberala modellen (som nyss har lidit bankrutt) skrivs in ännu hårdare i lagstiftningen.
Undrar varför det har varit så lite debatt om det – med undantag av de fackliga konsekvenserna som tack och lov har debatterats.
Det var ju dessa drag som gjorde att fransmän och holländare röstade nej för ett par år sen.
21/11 16:37 at 16:37
Det finns ytterligare en kommentar att göra. De här uppgifterna fann jag på Bo Widegrens i Ystad blogg.
Av riksdagens 349 ledamöter var 54 frånvarande och 13 avstod från att rösta. Således avstod 19 % av de ”förtroendevalda” att ge sin röst tillkänna i en fråga som är av uppenbar grundlagskaraktär.
Av Widegrens blogg framgår att de frånvarande hade utsatts för partiledningarnas påtryckningar. Ansvaret faller därför på de ja-röstande partierna som helhet.
Att 19 % av riksdagen inte deltar i ett så viktigt beslut är skandalöst, och det påstådda politikerföraktet är därför i högsta grad berättigat.
21/11 17:21 at 17:21
Som jag sade i en tidigare bloggpost, sluta legitimera skiten med era röster!
Ju färre som röstar desto mindre legitimitet för dessa €Urokratiska sovjetfasoner. Den enda gången jag själv röstar är inte till den maktlösa diskussionsklubben utan när vi någon sällsynt gång får en chans att ge €USSR på käften, visst kör de över resultatet och skrämmer upp inför nya val tills ”rätt” resultat erhålles, men för varje gång bankirunionen visar sitt rätta ansikte blir vi starkare.
21/11 23:33 at 23:33
Klas, en fullständig katastrof om vi gick ur EU?
Vad då? Norge och Schweiz klarar ju sig bra. En miljon namnunderskrifter – jo, de har tänkt ut det bra – dessa demokratispecialister.
Om att stoppa beslut – om Sverige som Norge är utanför kan vi ju fatta egna beslut – utan att andra länder med EU-majoritet fattar beslut som går mot folkmajoriteten hos oss! det blir ännu svårare att ta hem svensk trupp från Afghanistan, till exempel.
22/11 01:49 at 01:49
Den stora ironin i sammanhanget är att t.om. g:a Sovjet var mer demokratiskt – på papperet! EU är inte ens demokratiskt på den nivån.
Men, vi får väl glädja oss åt att det åter blir tillåtet att äta böjda gurkor. Vem vet, rätt som det är får vi äta små jordgubbar också, så inget ont som inte har något gott med sig :roll:.
Fast vitaminer ska vi visst inte få äta ihjäl oss på, då det tydligen föreligger förslag om att förbjuda vitaminpreparat med verksam styrka. Supa ihjäl oss får vi däremot göra, i alla fall på vin, fast sedan Absolut såldes till Frankrike så får vi säkert också supa ihjäl oss på vodka.
22/11 12:28 at 12:28
Jan G:
Jag undrade just i några kommentarer på andra bloggar om alla sossar som avstod från att rösta hade utsatts för påtryckningar från partiledningen. Nu har jag kanske fått svar.
Jag blir så trött på allt fulspel bakom kulisserna som ständigt upprepas.
Om alla som lade ner sina röster hade röstat för vilandeförklaringen hade den gått igenom, skriver Max Andersson (mp) på sin blogg.
22/11 19:15 at 19:15
Här finns listan.
http://rakryggad.blogspot.com/
24/11 11:19 at 11:19
@Sixten:”Klas, en fullständig katastrof om vi gick ur EU?
Vad då? Norge och Schweiz klarar ju sig bra”
Bra och bra – Norge har ju en del stöd ifrån sina allierade Usa iof, förutom de små svarta pölarna som ger en ”del” inkomster, så länge det varar…
Schweiz är Schweiz – dom var också ”neutrala” i 2a Världskriget, men såg då också till att tjäna ännu mer på den s.k. ”neutraliteten” och fixa till en internationellt ansett bankväsende som drar in en och annan kula. Och som med sitt rykte och inflytelserika klientel dessutom är rel. framtidssäkert.
Vi har vår skog och vårt stål – som idagens läge och konkurranssituation är relativt lite värt internationellt sett !
/K
25/11 03:38 at 03:38
Klas:
”Stöd”??? Talar du om militärt sådant eller?
I så fall ligger vi nog snarare risigare till som medlemmar i en EU-försvarsunion och medlemmar i NATO än ensamma.
25/11 08:48 at 08:48
Tja Norge har ju både militärt och ekonomiskt ”stöd” från bla Usa.
Ta bara den senaste affären med JSF där normännen vädrar storaffärer iom ”stödavtal”m ed Usa pga köpet av ett amerikanst stridsflygplan.
”Stödet innebär ju dock bla att dom måste ställa upp med trupper utomlands – men titta på Sverige vs Norge -inte ställer Norge upp mkt mer än vi!?
Och vi är officiellt inte med i Nato, bara samarbetet. Och EU har inte officiellt några trupper i tex Afghanistan så inte är det pga EU vi är där iaf.
/K