Hittills har USA:s ledare envisats med att låtsas som om man bara stödjer vad man kallar ”rebellerna” i Syrien med ”icke-dödande” material. Alla som tagit del av information från andra källor än våra stora västliga media har förstås vetat hela tiden att USA styr kriget mot det syriska folket och mot Bashar al Assad, via sina klientstater, Qatar och Saudiarabien.

Nu träder Hillary Clinton emellertid fram och visar tydligt vad det handlat om hela tiden, att ersätta al Assads regim med en egen amerikansk lydregim. Hon har hävdat att det är dags att avsätta den exilregering SNC, som USA tidigare har tillsatt och som i hög utsträckning bestått av exilsyrier som inte varit i Syrien på många år, precis som man gjorde i Libyen.

Clearly, Washington had anticipated that its policy of covertly arming and funding armed militia groups in Syria, with the collaboration of Saudi Arabia, Turkey and Qatar, would have toppled the government of President Bashar al-Assad by now. What has become evident is that large sections of the Syrian population, while hostile to the Assad regime, are even more opposed to and fearful of the so-called rebels, a conglomeration of armed groups that has become ever-more dominated by Islamist jihadist elements, in many cases linked to Al Qaeda, and Sunni sectarian groups.

(Min översättning: Tydligen hade Washington tagit för givet att man med sina åtgärder, att beväpna och finanisera milisgrupper i Syrien, i samarbete med Saudiarabien, Turkiet och Qatar, skulle ha lyckats avsätta president Bashar al Assads regering vid det här laget. Nu har det blivit tydligt att en stor del av det syriska folket, även om det är kritiskt till Assads regim, är ännu mer emot och rädda för de s.k. rebellerna, en samling av beväpnade grupper som har blivit alltmer dominerande av islamistiska jihadister, i många fall länkade till Al Qaida, och till sekteristiska sunnigrupper.)

Hillary Clinton förbereder nu ett möte i Qatar, dagen efter valet i USA, där målsättningen är att skapa ett nytt oppositionsråd som formellt ska erkännas av Washington. De nya medlemmarna i detta råd har utsetts av bl.a. den tidigare amerikanske ambassadören i Syrien, Robert Ford.

“We have recommended names and organizations that we believe should be included in any leadership structure,” Clinton told the news conference in Zagreb. “We’ve made it clear that the SNC can no longer be viewed as the visible leader of the opposition. They can be part of a larger opposition, but that opposition must include people from inside Syria and others who have a legitimate voice that needs to be heard.”

(Min översättning: ”Vi har rekommenderat namn och organisationer som vi tror bör inkludera i vilken som helst ledarstruktur”, berättade Clinton på nyhetskonferensen i Zagreb. ”Vi har gjort det klart att SNC inte längre kan betraktas som de synliga ledarna av oppositionen. De kan vara del av en större opposition men denna opposition måste inkludera folk inifrån Syrien och andra som har röster som behöver höras.”)

Med andra ord, säger artikelförfattaren Bill Van Auken,(1) den USA-imperialiska interventionen behöver en annan framtoning och Washington har handplockat de individer som ska utgöra skyltdockor. Van Auken föreslår att USA misstänker att de flesta syrier kopplar SNC, som USA ville sätta in som övergångsregering tidigare, till det Muslimska Brödraskapet vilket skrämmer de sekulära syrierna. Nu vill man alltså istället ha en lydregering som består av företrädare för flera av grupperna i Syrien, alawiter, shiamuslimer, kurder och kristna. Mot detta har SNC opponerat sig och svarat med att kalla till en egen konferens i Doha.

CIA, säger Auken vidare, som styr stödet från de saudiska, turkiska och qatariska regeringarna har erkänt att huvudparten av stödet går till islamistiska miliser.

Auken fortsätter:

“We also need an opposition that will be on record strongly resisting the efforts by extremists to hijack the Syrian revolution,” Clinton told Wednesday’s news conference. Again, the question is what kind of opposition “we,” meaning Washington and its imperialist allies, need, not what the Syrian people want.

(Min översättning: ”Vi behöver också en opposition som kommer att ha en stark förmåga att stå emot  extremisternas försök att kidnappa den syriska revolutionen”, sade Clinton till onsdagens nyhetskonferens. Återigen, frågan är vad för slags opposition ”vi”, varmed menas Wasington och dess imperialistallierade, behöver, inte vad det syriska folket vill ha.)

Van Auken spår så att allt detta förebådar hårdare tag mot Syrien från USA:s sida i november. Han avslutar sin artikel med följande salva riktad mot de vänstergrupper som stött försöken att störta Bashar al Assad:

It further exposes the role of pseudo-left forces, such as the International Socialist Organization in the US, the Socialist Workers Party in Britain, and the New Anti-capitalist Party in France, which have sought to promote the US-backed war for regime-change as a revolution and legitimize the “human rights” pretext for imperialist intervention.

(Min översättning: De här visar vidare vilken roll pseudo-vänstergrupper, sådana som Internationella Socialistorganisationen i USA, Socialistiska Arbetarpartiet i Storbritannien och Nya Anti-kapitalistpartiet i Frankrike har spelat, som har försökt att marknadsföra det USA-backade kriget för regimförändring som en revolution och en legitimering av interventionen under benämningen ”humanitära rättigheter” .)

Vi har ju sett dessa vänstergrupper även i Sverige.

Vad ska man säga om det som händer nu vad gäller Syrienkriget? Jag kan förstås bara spekulera, och ska göra det här:

För det första, den här amerikanska omsvängningen, vad gäller vilka som ska fungera som amerikanska nickedockor i Syrien när man lyckats störta Assad, förklarar varför vi i svensk TV häromdagen fick höra om den råhet med vilken jihadisterna i Syrien mördar syriska tillfångatagna soldater. Något sådant har inte ens antytts där tidigare. Vi som följt händelserna, och vi är ganska många världen över, har vetat detta ända sedan eländet startade i Syrien, och att det var och fortfarande är likadant i Libyen, där den USA-tillsatta lydregimen inte har minsta kontroll över landet. Svenska media visar därmed klart att de varit precis så ynkliga som vi hela tiden har ansett att de varit. I alternativmedia på nätet har det inte saknats information om vad som verkligen pågått och pågår i Syrien och i Libyen

För det andra: Själv tycker jag inte att de nya amerikanska åtgärderna behöver tyda på att USA snart tänker ta till hårdare tag mot Assad-regimen, som Auken föreslår. Kan det inte istället vara så att attentatet i Benghazi i Libyen för en dryg månad sedan, mot ambassadör Stevens, som mördades tillsammans med tre amerikanska militärer, fått USA att tänka om vad gäller de islamistiska extremister som de tidigare lierat sig med och som man tydligen litat på i Washington. Fruktar man möjligen ytterligare och liknande bakslag i Syrien framöver, att få fler amerikaner dödade även efter att man vunnit segern, dvs lyckats döda Assad och hans regeringsmedlemmar, om man inte rensar bort de värsta islamisterna?

Att en seger för jihadisterna garanterat skulle medföra masslakt på människor som dessa betraktar som otrogna, vilket är alla utom de fanatiska sunnimuslimerna i Syrien, det bryr man sig nog däremot inte alls om. Det struntar man ju  högaktningsfullt i i Libyen och har så gjort sedan dag två av upproret där, då upprorsmännen började med det som blev ett systematiskt mördande och torterande av svarta libyer. Och nu då Misratamiliser skjuter ihjäl massor av människor i den sedan flera veckor belägrade Bani Walid och plundrar staden har den amerikanska och europeiska humaniteten tagit helt slut.

Det skulle också kunna vara så att man insett att de viktigaste av de nickedockor man satte att styra i Libyen, som i flera fall varit bosatta i USA under decennier, precis som nickedockorna i SNC, inte alls kände till tillståndet och stämningarna i Libyen och saknade kontakter där, vilket gör att de inte har en chans att verkligen kontrollera Libyen. Därför tänker man sig måhända att man lättare ska kunna kontrollera Syrien efter den tänkta segern, om man lyckats få ihop tillräckligt många personer att styra där som syrierna kan acceptera.

Om det är så här man tänkt i Washington, vilket jag inte håller för otroligt, så är det nog en skrivbordsprodukt som inte kommer att fungera. För att en sådan strategi ska lyckas så krävs att man skär bort vapenstödet till och finansieringen av de islamistiska fundamentalisterna och utan dessa kommer det inte att gå avsätta Assad med mindre än man endera skickar in amerikanska och eller natosoldater, börjar bomba eller beskjuta Syrien ohejdat med rakter, eller får Turkiet att börja ett regelrätt ställföreträdande krig mot Syrien. Att tro att det syriska folket och den syriska armén bara skulle lägga sig platt för en annan, av USA utsedd regering, är nog naivt.

Men visst, har Obama nu stått och inför hela världen förklarat att Assad måste gå, som han ju gjort, så torde han vara beredd att ta till vad som helst i slutänden för att inte behöva tappa ansiktet inför hela världen. Blir han inte vald kan han vilja avgå med segern i Syrien innan han lämnar över till Romney, och då kan vilka ruskigheter som helst hända snart. Om han vinner valet kanske han kan ta det lite lugnare och låta eländet fortsätta ett bra tag till i förhoppningen att helt enkelt trötta ut den syriska armén så småningom.

Den nära framtiden får utvisa vad som händer, men inte ser det ljust ut för Syrien.

Tillägg 4/11 2012 kl. 14.30:
Manufacturing Dissent: The truth about Syria (utlagd 31/8 2012)

Undrar om svenska journalister känner sig stolta när de deltar i USA:s krigspropaganda och därmed bidrar till att det begås massmord i MÖ, när de gör precis det som alla under mer än 50 år har anklagat tyskar för att ha gjort när dessa inte avslöjade utan accepterade Hitlers lögner och regim: De lydde bara order – de också.

/Kerstin

PS kl.17.00: 
Mannen i filmen ovan som sitter och talar framför ett smitt staket, ser ut som en balkong, skådespelaren Mohamad Rafea, har just blivit mördad av jihadister meddelas idag. Här berättar Lizzie Phelan  om Mohamad, som hon lärde känna när hon var i Syrien,.

Syrian actor speaks at Damascus demonstration (utlagd 10/1 2012)

/DS

Länkar (fler länkar kan komma senare):
1) Washington Seeks New Syrian Puppets In War For Regime-Change, Bill Van Auken, Counter Currents.org 2/11 2012
Clinton calls for overhaul of Syrian opposition, Andrew Quinn, Reuters 31/10 2012 (Citat: ”This cannot be an opposition represented by people who have many good attributes but who, in many instances, have not been inside Syria for 20, 30, 40 years,” she said during a visit to Croatia. ”There has to be a representation of those who are in the front lines fighting and dying today to obtain their freedom.”
Clinton’s comments represented a clear break with the Syrian National Council (SNC), a largely foreign-based group which has been among the most vocal proponents of international intervention in the Syrian conflict……”There needs to be an opposition that can speak to every segment and every geographic part of Syria. And we also need an opposition that will be on record strongly resisting the efforts by extremists to hijack the Syrian revolution,” she said….
Så fortsätter hon att blåljuga: Clinton said she regretted but was not surprised by the failure of the latest attempted ceasefire, called by international mediator Lakhdar Brahimi last Friday. Each side blamed the other for breaking the truce.
”The Assad regime did not suspend its use of advanced weaponry against the Syrian people for even one day,” she said.)
Fighting erupts between Western-backed “rebels” and Syrian Kurds, Bill Van Auken, wsws 30/10 2012(Citat: The latest of the Turkish artillery strikes came on Monday after a shell fired from Syrian territory fell near the village of Besaslan in southern Hatay province without causing any casualties.
Just days before, a visiting top US military commander frankly acknowledged that there is no evidence that the shells landing in Turkey were being fired by Syrian government forces.
“We are not sure if these shells are from the Syrian army, from rebels who want to get Turkey involved in the issue or from the PKK [Kurdish Workers’ Party],” Lt. Gen. Mark Hertling, the commander of US Army Europe, told the privately owned NTV Turkish television channel. Och vidare längre ner i texten; Turkish troops backed by warplanes carried out an assault on Kurdish positions in the Beytussebap district of Sirnak. According to the Anatolia account, the assault claimed the lives of eight Kurdish fighters. Turkiet bombar alltså ”sitt eget folk”. Var är humanitestivrarna?)
Nothing Civil about Washington’s War on Syria. US-NATO Violate International Humanitarian Law, Stephen Lendman, Global Research 17/7 2012(Bra genomgång av vad internationella lagar säger om krigsbrott och brott mot mänskligheten)