Ingen skrivarinspiration idag heller, men kort om alliansens chockpolitik
Bara några ord om moderaternas starka stöd i den senaste väljarundersökningen först. Den beror på, säger statsvetare och annat insatt folk, att sittande regering ofta får starkt stöd i kristider.
Jag däremot, är rätt övertygad om att stödet mest beror på Borgs gläfsande mot bankdirektörerna, om deras bonusar och löneförhöjningar. I själva verket följer Borg här bara moderaternas nya retoriska metod, den att vilseföra, för just nu är alliansen i full färd med att genomföra den politik som Naomi Klein skriver om i sin bok Chockdoktrinen. Det visade han tydligt i lördagsintervjun, där han envetet vägrade att svara på intervjuarens fråga, upprepad många gånger dessutom, om det skulle bli några pengar till kommunerna och istället bredde ut som kring frågan om hur viktigt det är att vara försiktig med skattebetalarnas pengar just nu.
Inga pengar till kommunerna betyder stora nedskärningar i den offentliga sektorn de närmaste åren, precis det som Naomi Klein menade att konservativa och borgerliga politiker använder kriser till (i enlighet med Milton Friedmans recept), för att omfördela resurser (pengar och makt alltså) från vanligt folk till den rika eliten.
16/03 15:01 at 15:01
I länder där det syns till en opposition vågar regeringar inte bete sig på det viset. Sluta skylla på moderaterna, det är vårt eget fel att dom får hållas.
Ut på gatorna!
17/03 13:36 at 13:36
Hur det kommer gå framöver med siffrorna är ju ganska öppet. En hel del av de försämringar som gjorts kan komma att slå ”bakut” – och om man inte alls är villig att stötta landsting/kommuner så komemr det nog också märkas…
Men ett skäl till de goda opinionssiffrorna är nog att Alliansen hitills varit väldigt bra på att hantera krisen. Klara besked, och inte en massa velande och vajande.
Att dessutom oppositionen varit mkt svaga, mest gnällt och vajat lite hit och dit i en del frågor gör ju sitt till !
Att ovanpå det, den starkaste oppositionsledaren är Lars Ohly, och inte Mona – ger nog en hel del av dom som brukar rösta S, men i det senaste valet röstade på alliansen, en ovilja att gå tillbaka !
/K
17/03 20:38 at 20:38
Jag är mörkrädd över deras framfart………
17/03 20:59 at 20:59
Jag tror också att det först och främst är Anders Borgs och Fredriks Reinfeldts skällande på bonusar och girighet i näringslivet som ger moderaterna toppnoteringar. Man får väl ge dem en eloge för väl spelat populistiskt patos. Hur de sen kommer att lyckas upprätthålla den fasaden i takt med att högerpolitiken börjar kännas inpå bara skinnet för arbetslösa framöver kan man ju däremot fråga sig.
På ett sätt är det ju glädjande att det enda sättet för alliansen att plocka poäng är att låtsas vara vänster. Tur att dom har Maud Olofsson som försvarar girigheten och alltmer framstår som nyliberalismens valkyria i regeringen.
18/03 09:30 at 09:30
På vilket sätt har Muad Olofsson ”försvarat girigheten” ?
F.ö. är det ganska tydligt att mycket av regeringens ideologi faktiskt följs, så när som på integritetsfrågor där dom har misslyckats kapitalt !! Sen kan man iof tycka den vänsterliberala ideologin eller inte…
Men med S styre har det mest varit valfläsk och ett evigt vajande från höger till vänster och från centralstyrt till liberalt i många frågor – svårt att hitta ngn röd tråd på ett högre plan där…
/K
18/03 19:15 at 19:15
Exempelvis genom att vara regeringens främsta förespråkare för bonussystem även inom statliga företag, vilket hon även igår försvarade.
18/03 22:12 at 22:12
Söndra och härska – en gammal, och oftast effektiv idé.
Upplägget blir då, att det Mona Sahlin erinrade om i debatten om hur
moderaternas recept med att sänka skatterna och därför tvingas låna till
välfärden inte rimmar med något annat än att behöva skära i den ännu lite mer senare.
(moderaternas strategi är då att fasa ut den skattefinansierade välfärden
stegvis, och för varje steg vinna acceptans, för de kan inte utan
svåröverstigligt folkligt motstånd ta hela sjumilaklivet på en gång – det
som består i att man cementerar A- och B-lagssamhället ännu mer enligt manus som står att läsa på Timbro.se;
– att privatisera försäkringssystemen och sakta trappa ned de skattefinansierade delarna till noll – och låta B-laget som inte har råd att bekosta sina försäkringar själva leva på samma låga ‘norm’nivå alternativt utblotta dem helt och hållet?, Se
http://www.timbro.se/innehall/?art=allmanheten-ar-mogen-for-privat-finansiering-%E2%80%93-hanger-politiken-med-&omr=0&arkiv=nyheter&ar=2009&page=2
för att på så sätt föra en ‘ansvarig’ ekonomisk politik och inte ’skuldsätta
skattebetalarna ytterligare’, som Anders Borg kanske skulle uttryckt det hela.
Man iscensätter alltså en situation där man behöver låna mer pengar och låter de kvarvarande “vanliga, hederliga, arbetande, skattebetalande’ medborgarna avgöra ifall man verkligen skall slösa mer pengar på de improduktiva.
Det blir då A-människorna mot B-människorna.
Och då är det inte de onda moderaterna som fäller avgörandet utan det överlåter dem till allas vårt eventuella samvete att avgöra.
Kort sagt – de utbrända kontra de utfrusna
se gärna min bloggpost
“Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management”
http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/11/slimmade-organisationer-just-in-time-och-new-public-management/
Därför fattar jag inte hur man som s-partiledare kunde gå med på att
ratificera Lissabonfördraget som
– grundlagsfäster denna nyliberala agenda så att arbetsrätt,
strejkrätt, kollektivavtal OCH mänskliga fri- och rättigheter underställs “de fria rörligheterna” och “den inre marknaden”
– samt genom de slopade pelarna öppnar upp för ’harmonisering’ av
socialförsäkringssystemen
S-ledningen hade ju trumf på hand och kunde ha krävt bindande undantag för socialt protokoll, kollektivavtal och strejkrätt m fl – då ju högeralliansen var beroende av s-rösterna för att kunna driva igenom ratificeringen av Lissabonfördraget i riksdagen.
23/03 08:27 at 08:27
@Staffan: Ok då är jag med på vad du syftade till.
När det gäller bonusar så kan jag tycka att det på alla nivåer är ok med rörliga delar av lönen, precis som att säljare har provision, och bandarbetaren ett visst ackord så kan en chef ha en bonus.
Men självklart, och detta fattar jag inte att det skall vara så svårt att få till, så skall dessa rörliga delar bara betalas ut när man förtjänat det – dvs en av grundpelarna måste ju vara att företaget går med vinst och anställer folk, inte varslar osv !
/K