Bara några ord om moderaternas starka stöd i den senaste väljarundersökningen först. Den beror på, säger statsvetare och annat insatt folk, att sittande regering ofta får starkt stöd i kristider.

Jag däremot, är rätt övertygad om att stödet mest beror på Borgs gläfsande mot bankdirektörerna, om deras bonusar och löneförhöjningar. I själva verket följer Borg här bara moderaternas nya retoriska metod, den att vilseföra, för just nu är alliansen i full färd med att genomföra den politik som Naomi Klein skriver om i sin bok Chockdoktrinen. Det visade han tydligt i lördagsintervjun, där han envetet vägrade att svara på intervjuarens fråga, upprepad många gånger dessutom, om det skulle bli några pengar till kommunerna och istället bredde ut som kring frågan om hur viktigt det är att vara försiktig med skattebetalarnas pengar just nu.

Inga pengar till kommunerna betyder stora nedskärningar i den offentliga sektorn de närmaste åren, precis det som Naomi Klein menade att konservativa och borgerliga politiker använder kriser till (i enlighet med Milton Friedmans recept), för att omfördela resurser (pengar och makt alltså) från vanligt folk till den rika eliten.