Syrienblogg hittade jag nedanstående video som jag gärna visar även här. Det är en bra genomgång av hur USA går tillväga för att vinna stöd för avsättning av oönskade regeringar i andra länder. Kvinnan i filmen, som intervjuas, heter Aisling Bryne och är knuten till ett konfliktcentrum i Beiruth.

En video om USA:s ”informationskrig” (utlagd 15/10 2012/ 25 minuter)

När USA:s indoktrinerande propaganda gjort sitt tar journalister vid, som vi ser tydliga exempel på i Sverige, somliga troligen utan att de förstår vilket spel de utnyttjas som brickor i, att de agerar nyttiga idioter för USA:s nyimperialistiska politik som syftar till kontroll över hela jorden.

De s.k. färgrevolutionerna i flera av de f.d. sovjetiska och nu fria republikerna, var resultat av amerikanskt manipulerande där USA använde sig av och betalade inhemska grupper inne i dessa länder för att de skulle skapa en sådan oro att regeringarna föll. I Iran försökte man med en ”grön revolution” för några år sen men misslyckades. I filmen nämns NGO:er som agerade i Ryssland före det senaste valet. Vi hörde en hel del om Golos, som är en sådana amerikanskfinansierad upprorsgrupp. När Ryssland instiftade en lag som tvingade dessa grupper att registera sig som utlandsfinaniserade organisationer förfasade sig svenska media och beskrev Rysslands agerande som ett utslag av diktatoriskt agerande. Vad skulle samma media säga om Ryssland betalade grupper och organisationer i Sverige för att få till stånd allvarlig social oro i Sverige i akt och mening att avsätta den svenska regeringen, undrar man? Skulle de finna detta vara helt i sin ordning?

En hel del av de metoder som de här betalda grupperna använde sig av och som berörs i intervjun i filmen ovan, som att sammankalla stora demonstrationer och förse de demonstrerande med flaggor, oranga i ett land, gröna i ett annat och den gamla Idrisflaggan i Libyen (1) ex, flaggor som passligt nog alltid finns till hands – i massor, kommer från Gene Sharps bok om hur man gör en fredlig revolution. För dessa råd fick Gene Sharp (2) det alternativa fredspriset.

Det finns mycket att säga om det här amerikanska agerandet. Kanske återkommer jag till området senare, om jag drabbas av tillräcklig ork.

/Kerstin

Noter och länkar:
1) Kungariket Libyens flagga (kallad ”Idrisflaggan” ovan) var den flagga som kung Idris använde sig av när Libyen blev fritt 1951. Så här beskriver Wikipedia den tidens Libyen:  Libyen slöt också avtal med Storbritannien och USA som tillät dessa att hålla militärbaser i landet i utbyte mot bistånd. Den viktigaste av USA:s installationer i Libyen var Wheelus Air Base, nära Tripoli. Idris regering förde en huvudsakligen konservativ inrikespolitik. I praktiken var Idris en väststyrd marionett. Bara detta borde gjort varje vänstermänniska misstänksam när ”revolutionen” utbröt där 2011, för inte skulle en socialistisk eller kommunistisk revolutionär rörelse ha tagit denna flagga som sin symbol.
2) Gene Sharp: Wikipedia
2) The Right Livelihood Award till bl.a. Gene Sharp. Motvallsbloggen 3/10 2012