Studio ett idag var faktiskt riktigt fyndigt hopkommet, fast jag vet inte om journalisten , som satte ihop programmet, hade den saken klar för sig, om sammansättningen av inslagen var medveten eller en ren slump.

Först kunde vi höra ett inslag med en ung kvinna som berättade om varför hon gick med i en nazistisk gruppering som 16-åring, som hon numer har hoppat av. Hennes berättelse handlade om känsla av utanförskap, om dåligt självförtroende, något som nazistgruppen hjälpte henne över. Dels fann hon gemenskap i gruppen, dels gav den henne självförtroende.
Hon berättade vidare om den stockkonservativa kvinnosynen inom partiet. Kvinnor skulle stå vid spisen och föda fram nya små arier, fler överlägsna människor och på så sätt vara med och rädda den vita rasen. Någon annan uppgift hade de inte.

När avsnittet med den här kvinnan var avslutat kom ett avsnitt om Anna-Maria Corazza Bildt, som kandiderar till EU-parlamentet. Henne skulle man bl.a. rösta på, enligt hennes egen slogan, om man ville slippa ”gnällfeminismen”.

Här ser vi alltså ytterligare ett område där Timbros antifeministpropaganda, som man varit så stolt över inom Timbro, också bidragit till att bereda landet för högerextrema grupper, för att nu uttrycka det snällt. Tidens ”anda”, den som Timbros urdyra högerpropaganda har drivit fram, är i många stycken väl tillrättalagd för dessa grupper med andra ord.

Sedan fäste jag mig speciellt vid vad den unga numer f.d. nazikvinnan berättade om vad hon visste om nazismen när hon gick med. Ingenting verkade det som. De värvade mig, de förklarade för mig att jag var överlägsen alla andra för att jag var vit och för att jag tillhörde den överlägsna rasen. På frågan från journalisten hur hon kunde gå med i en sådan här gruppering när nazisterna var skyldiga till så otroligt mycket lidande och död i Europa, svarade hon:
Det talade de inte om så det fanns liksom inte med i bilden i början. Det var vad de gav mig, samhörighet och att någon brydde sig om mig, som betydde något.

Tala om skolans och samhällets totala misslyckande, åtminstone om man inte vill se högerextrema grupper värva alltfler unga människor.

Vad högern tycker vet jag inte men den delar uppenbarligen somliga av extremhögerns åsikter, som uppfattningen om feminism och jämställdhet mellan könen exempelvis.

Länk:
Tyskland, EU, och kvinnorna i den svenska extremhögern, Studio ett, P1