Tortyr, sådant ägnar sig väl i alla fall inte svenska soldater åt? Jag vet inte, men danska gör det! I Danmark har man just haft sin egen lilla tortyrskandal i Irak, som jag inte kan erinra mig att jag läst om i svensk press, däremot i Politikken. Erinrar mig dessutom vad en svensk ung man berättade för mig för omkring 7-8 år sedan och som chockerade mig den gången.

Den unge mannen hade gjort sin militärutbildning för ett av de svenska elitförbanden. Där hade soldaterna under en period genomgått en behandling som är mycket lik det som man idag beskriver att torterade irakier utsätts för. Även om man kanske inte drev det hela lika långt med våra svenska soldater under utbildning, så var det klart och tydligt en utbildning om hur tortyr bedrivs.

De värnpliktiga fick vara utan mat under längre tid. De sattes avklädda i kalla lokaler och spolades med iskallt vatten. De utsattes för ljus som sattes på och stängdes av och som förhindrade att de kunde sova under natten. Man satte på dem svarta huvor vid somlig behandling etc.
Jag minns idag inte alla de situationer de här pojkarna utsattes för då, några år in på 90-talet, då den här mannen genomgick sin militärutbildning.

Jag lyssnade till den unge mannens berättelse med stigande förfäran och insåg förstås direkt att det handlade om psykisk tortyr.

– Orsaken till behandlingen, sade han, var att vi skulle lära oss stå ut med tortyr om vi hamnade i fiendens händer!

Hela behandlingen var uppenbarligen en sådan som befälet hade lärt sig av tortyrexperter i USA, de där som lär ut hur man torterar folk utan att det ska synas utanpå dem att de har torterats, som handlar om att psykiskt bryta ner folk genom att driva dem till utmattning och genom att utsätta dem för förnedrande behandling.

Så kom det kanske mest chockerande i den unge mannens berättelse: Medan man utsatte de värnpliktiga för en del av denna påfrestande behandling, spelade man Internationalen på plågsamt hög nivå.

Detta, är vad som inom psykologin kallas för aversionsterapi. Genom att man utsätter en person för ordentliga obehag, samtidigt som man exponerar personen för något annat, så lär man honom/henne att även framledes må dåligt inför det personen exponeras för. De värnpliktiga skulle uppenbarligen lära sig förknippa Internationalen med något riktigt obehagligt eller otrevligt, lära sig att avsky detta stycke.

Knappast troligt att de ens vill vistas på ett socialdemokratiskt evenemang efter sådana erfarenheter.

Jag undrar om man från socialdemokratiskt håll är medvetna om vad som pågick i den militära elitutbildningen i början av 90-talet (och då Sovjet redan hade fallit samman!), och jag undrar om denna ”träning” fortfarande pågår.