Var och en som slutat grundskolan har fått lära sig att atomer är föremål som är så pyttesmå att man inte ens kan se dem i mikroskop och att elektroner är ännu mindre, faktiskt så små att det är tveksamt om de är föremål över huvud taget. Den som har gått på gymnasium har också fått lära sig att en elektrisk ström är elektroner som flyttar på sig. Till och med norrmännen vet det (1)

Men hur kan det då finnas miljömärkt elektricitet? Finns det små märken som man sätter på elektronerna? Det förefaller som om en del tror det. För ett par dagar sedan kom den i övrigt utmärkta tidningen ETC.nu i vår brevlåda och på en helsida heter det: ”ETC el – bäst enligt Greenpeace. Vår el kommer bara från vind och små vattenkraftverk, i samarbete med Falkenberg Energi. Den är ursprungsmärkt och självklart 100 procent miljömärkt.”

Det påståendet är vilseledande marknadsföring. Även om Falkenberg Energi producerar sin el bara med hjälp av vindkraft och vattenkraft så har de inga små märken som de sätter på elektronerna och inte heller någon separat elledning hem till dig eller mig. För sin eldistribution använder de sig av det gemensamma nordiska elnätet och alla vi som är anslutna till detta får alltså en blandel som till största delen kommer från vattenkraftverk och kärnkraftverk och till en mindre del från vindkraftverk och kraftvärmeverk.

Alla företag som säljer el till oss konsumenter kör med samma typ av vilseledande reklam. För några månader sedan hittade jag ett bolag som heter Kraft och Kultur på nätet. Trevligt namn eller hur? Hemsidan är också Jättetrevlig. ”Endast el från vind och vatten… Inget kol. Ingen olja. Ingen kärnkraft.” Jag skickade ett mejl till dem: ”Jag är mycket intresserad av ert erbjudande om el från bara vind och vatten. Emellertid är jag orolig för att det kan komma med lite kärnkraftel, eftersom jag bor ganska nära ett stort kärnkraftverk. Hur gör ni för att se till så jag bara får miljövänlig el? Om ni kan förklara detta så kommer jag i fortsättningen att köpa all min el bara från er. Vänliga hälsningar …”

Tyvärr fick jag aldrig något svar från Kraft & Kultur. De är naturligtvis medvetna om att de ljuger i sin reklam för el. För även om den norska kraftproducent som de har kontrakt med bara har vatten- och vindkraftverk så blir det en blandkraft som kommer att säljas till konsumenterna. Den vackra varudeklaration som de visar upp för produktionen är bara till för att blanda bort korten.

Vattenfall har en skojig variant. Där kan jag, påstår de, få 100 % kärnkraftsel, och det utan extra kostnad! Vilket erbjudande! Men om jag har andra idéer kan jag få 100% vindel för bara 1:90 mer per kilowattimme. Och när man läser noga talar de faktiskt om vad de menar när de säger att jag bara ska få vindkraftel. Jo, de lovar att de ska producera motsvarande mängd el med vindkraft. Och det är ju lätt för dem att lova. Vattenfall äger redan många vindkraftverk och har fler under byggnad. Det kostar alltså inte Vattenfall något extra att leverera vindel till mig. Det högre pris som jag betalar för min ”vindel” blir bara något som ökar Vattenfalls vinst. På samma sätt är det med alla andra företag som tar extra betalt för ”miljövänlig el”. Kunderna som köper denna fiktiva vara tror att de bidrar till att avvärja den hotande klimatkatastrofen medan de i själva verket endast bidrar till högre utdelning för aktieägarna och högre bonus för direktörerna.

Länkar:

1) Vad är elektricitet, Trondheim el

Påverkande faktorer vid valet mellan vanlig el och grön el – en studie av hushåll i Göteborgsområdet, Uppsatser.se

Dan Gmark