Klappjakten på sjuka och arbetslösa – vad vill socialdemokraterna?
Vad jag minns så var det den förra regeringen (Bildt) som började utmåla sjuka och även arbetslösa som lata, slöa bidragsfuskare och som påbörjade den väg som skulle leda bort från solidaritetstänkandet och in i ett samhälle där alla anses vara, och ska vara egoister. Regeringen Bildt blev inte långvarig, endast en period sedan röstades den bort igen.
Det sorgliga i sammanhanget var att ännu en gång kom en socialdemokratisk regering tillbaka och fortsatte bara med den politik som den borgerliga regeringen hade fallit på, och med att gynna de rikaste i samhället. Även S fortsatte att jaga sjuka och tala om bidragsberoende som måste brytas (även om man förtidspensionerade många för att förbättra arbetslöshetsstatistiken) samt sänkte skatterna för de rikaste.
Det obehagliga är att vi hör väldigt lite idag från de röd-gröna om hur de vill behandla sjukskrivna och arbetslösa, och det lilla vi hör, som uttrycks ganska kryptiskt, är att ”arbetslinjen” måste gälla även för en S-dominerad regering och så lite luddigt tal om nödvändigheten att höja lite skatter.
Under Nobelfestutsändningarna, där Mona Sahlin intervjuades, bla.a om sin placering bredvid Marcus Wallenberg, tyckte jag tom att jag hörde henne säga att åsiktsskillnaderna dem emellan inte var så stora. Det har många av oss visserligen redan förstått, men vad tänker människan på när hon uttalar sig på det sättet? Varför är hon inte moderat istället? Fast visst, hederligt är det ju. Så nu förväntar vi oss att S inför nästa val hederligt förklarar att de inte tänker föra en annorlunda politik än Alliansen.
Det är annars helt obegripligt att S-ledarskapet inte inser att sättet att bli valda och omvalda, efter att man vunnit tillbaka makten från borgarna i ett val, inte är att fortsätta föra samma politik som den förlorande borgerliga regeringen gjorde. Om det verkligen vore så att väljarna ville ha en fortsatt sådan, då hade de borgerliga regeringarna knappast valts bort så snabbt som varit fallet. Resonemanget att ”man måste ligga i mitten för att inte förlora valen”, måste vara helt galet. Den logiska slutsatsen är väl att man måste föra en annan politik än den som folket i val visat att man ogillar.
Det här är som om en producent skulle bestämma sig för att konkurrera genom att försämra kvaliteten på sina produkter, så att de blir lika dåliga som de varor konkurrenten tillverkar, och trots att han vet att konkurrentens försäljningssiffror rasar och hans egna stiger.
/Kerstin
Skriv under Budkavle för välfärd”!
11/12 20:21 at 20:21
En vän sa något ang. synen på arbetslösheten som gav mig en smärre aha-upplevelse.
Hur synen förr varit att folk på a-kassa givetvis ska ha det så bra som möjligt så att de som har arbetes löner inte dumpas. Detta ter sig så självklart, men är något jag pga. min ålder knapp själv hört tas upp i offentlig debatt.
11/12 20:39 at 20:39
(s) och Måna fortsätter gravsättningen som Persson påbörjade.
Även om dom skulle ha ngt att komma med nu efter att Rhenfelt lämnar ordföranskapet skulle förmodligen få tro på dom.
Alltid tråkigt att se skepp sjunka!
11/12 21:03 at 21:03
kristoffer:
Förstår att du inte hört talas om detta, det är ju så att vi har borgerliga media, och deras inställning är just att låga ersättningar från a-kassan ska pressa lönerna för dem som jobbar. Det är alltså ingen slump att så sker också. Är man observant så noterar man då och då att detta sägs nästan i klartext. Kanske man inte förstår det som sägs om man inte hört om det här tidigare dock.
knickedick:
Jag tror dessvärre att även om de har något att komma med så kommer de inte ut i media med den saken, och nu börjar snart stora smutskasningskampanjen inför valet, den som de borgerliga partierna har hela media med sig för att göra.
Det enda som skulle kunna förhindra den saken är om även journalister börjar känna sig så hotade av den politik som förs att de avstår från att leta upp och skriva om varenda socialdemokratisk försyndelse.
Jag får väl börja på en ny skandalkalender ett halvår före nästa val, precis som förra gången då den såg ut så här.
Observerar att om man inte, någon vecka före valet, hade avslöjat att folkpartiet hade gått in socialdemokraternas datorer och använt sig av information om sossarnas valtaktik, så hade det inte blivit så värst många blå fält i kalendern.
11/12 23:23 at 23:23
Jaaaa!
Jag har saknat skandalkalendern.
Faktum är att den hade passat utmärkt också mellan valen. Fast jag förstår att det är tröttsamt att hålla på med den.
12/12 01:34 at 01:34
Lasse Strömberg:
Ett tag tänkte jag ha en kalender som prickade in allt elände Alliansen ställde till. Men så tyckte jag att bloggen Alliansfritt Sverige plockar fram det mesta i den vägen. Så därför blev det inget sådant.
12/12 13:03 at 13:03
När f.d näringsministern Björn Rosengren förra söndagen intervjuades av Ulf Elfving i P4 sa han ordagrant så här: ”Jag tycker att vår nuvarande borgerliga regering har varit duktiga på att föra socialdemokratisk politik.”
Dessutom prisade han Göran Persson och avslutade intervjun med att säga att han skulle gå ut och titta till ”sina ägor.”
Detta säger väl det mesta om vad som skedde under Perssons tid som statsminister! En gammal fackordförande som Tabu-Björn blev en fullfjädrad borgarbracka som idag är konsult åt näringslivet och har fullständigt glömt vad socialdemokrati handlade om en gång. Ernst Wigforss lär nog vända sig i graven.
Förresten kan man läsa på nätet nånstans (glömt var nu) på en gammal Expressenjournalists hemsida, tror jag, att Odd Engström (f.d statsråd, avliden 1998) uttryckte oro för att Göran Persson skulle bli partiledare och statsminister. Att Persson inte var en man som på ett moget sätt skulle kunna handskas med en sån typ av makt. Odd Engström var människokännare, kunde t ex mycket om psykoanalytikern Jung och hans lära…men ingen lyssnade på Engström och den grupp han satt i vars uppgift var att få fram en ny partiordförandekandidat när Mona Sahlin schabblat bort sig.
Det sorgliga är att ingen vettig person vill eller kan ta hand om ordförandeskapet hos sossarna i dag. Därav mycket att vi har en borgerlig socialdemokrati. För att radikalisera sossarna krävs en ordentlig palatsrevolution inom ledningen! Den dagen kanske kommer, eller så gör den det aldrig…
12/12 13:28 at 13:28
Leif W:
Jo, och nu är det väl bara att acceptera att de ekonomiska eliterna har köpt hela det politiska etablissemanget, precis som fallet är i USA, så att vi här, som där, har två block som är precis likadana, och där politikerna bara försöker överträffa varandra i att göra dessa eliter till lags – för att efter politiskt värv kunna inhösta belöningarna. GP är väl det första tydliga tecknet på denna utveckling.
12/12 17:45 at 17:45
usch vad du är övertygad, finns inga utrymmen för tvivel eller nyanser.
12/12 19:31 at 19:31
Andreas Bjurström
Nä, jag hyser inget hopp. Under 50 års tid har jag sett hur allt dystert som sker i USA kommer hit sådär en 15-20 år senare, och nu är de ekonomiska eliternas uppköp av politikerna här också bl.a. för att de blivit rika nog att ha råd att köpa sina politiker. I USA har det rått en närmast perfekt personalunion mellan de rikaste och politikerna oavsett parti under många årtionden, kanske flera hundra år. Jag vill nog inte ens kalla USA för en demokrati längre. Att låta folk välja mellan två grupper med samma politik och agenda, det är liksom inte idén bakom demokratin.
Med Lissabonfördraget har vi dessutom fått en grundlag som bestämmer den ekonomiska politiken, en politik som är anpassad för att gynna de rika eliterna. Kol&Stålunionen var tänkt att verka så att man skulle ta risken ur demokratin, den som man ansåg hade fört fram Hitler, fast det inte var på det sättet. Även den gången svek socialdemokraterna och därmed möjliggjorde de Hitlers maktövertagande. Så här i historiens ljus uppfattar jag saken som att S alltid räddat kapitalet, agerat i samverkan med detta. Nu syns det tydligare än tidigare bara.
Det är inte så att Sverige inte har råd med en god grundtrygghet för alla, lika goda skolor för alla, lika god sjukvård för alla etc. Sverige har aldrig varit så rikt som nu. Det är istället viljan till en politik för alla som inte finns längre, varken på högerkanten eller på sossekanten.
16/12 08:01 at 08:01
[…] Bloggare:Jinge,Röda Malmö,Motvallsbloggen,Sjöstedt,Björnbrum,Ekonomikommentarer, […]
11/11 20:33 at 20:33
[…] Länkar: – Sahlin: Alla bör avgå, AB – ”Jag har stort förtroende att leda partiet”, AB – Maktkampen bäddar för ny valförlust 2014 – Vid väg(s) ände?, Ordfront magasin – Motvallsbloggen 11/12 2009 […]