Jag kan nu inte låta bli, skeptiker som jag är, att misstänka att fågelinfluensan har funnits i Asien, Afrika och Europa i alla fall, under ganska lång tid. Det är den rimligaste slutsatsen av det faktum att man nu hittar döda fåglar lite här och där, som dött av fågelinfluensan.

Det dör fåglar ständigt, och framför allt är det vanligt att många fåglar dör så här på senvintern när de börjar bli lite försvagade. Att det dör flera fåglar i områden där det samlas många fåglar är också ganska naturligt, dels för att det finns fler som kan dö, dels för att smittsamma sjukdomar sprider sig effektivare där många djur trängs, som i det varmare vattnet vid kärnkraftverken.Tidigare har dessa döda fåglar försvunnit bara, eller tagits om hand och kastats i soporna och ingen har funderat speciellt mycket på den saken. Jag skulle exempelvis bra gärna vilja veta om det dör ett avsevärt mycket större antal fåglar just nu än tidigare vårar.

Det har säkert dött enstaka människor också i fågelinfluensa (totalt har man alltså hittills 90 fall i världen) utan att man kopplat deras död till fåglar. Man har ansett att de dött i lunginflammation eller i ”influensa” rätt och slätt. Så klarlade någon eller några forskare smittvägarna från fåglar till människor av en viss form av influensa, och då började man leta efter denna speciella influensaform i varje död fågel, och när man så hittar den i stort sett överallt, på kort tid, då kan man misstänka att den funnits där ganska länge.

Jag gissar att om några år, med få drabbade och döda i Europa, kommer man att sluta prata om sjukdomen och paniken ebbar ut, precis som man idag inte talar om AID:s i någon större utsträckning, trots att man borde tala mer om just den sjukdomen, med tanke på att unga människor ofta verkar ha bristfälliga kunskaper om den och om hur man skyddar sig.

Ju mer kunskaper vi får, om virus och om bakterier, ju fler sjukdomar och smittmöjligheter kommer vi att skrämmas för. Jag är inte säker på att den här panikskapande massmediakampanjen ökar vår livskvalitet även om det är bra att man kanske kan få fram botemedel mot tidigare okända sjukdomar eller mot sjukdomar som man tidigare inte känt till orsakerna till. Så hur förnuftig är massmediapaniken och vilket fog för sig har den?