Solidaritet, egentligen handlar det inte ens om solidaritet utan om varje människas självklara rätt att få leva ett drägligt liv och ta del av de resurser som naturen gett oss. Men istället samlas dessa resurser på allt färre händer och allt fler människor trycks ut ur samhället, allt i enlighet med den gamla devisen: Den som inte arbetar skall heller inte äta, de konservativas sätt att uttrycka djungelns lag: ”äta eller ätas”.

Inte konstigt alls att somliga låt-gå-liberaler, som exempelvis Herbert Spencer, blev överförtjusta när Darwin presenterade sin evolutionsteori 1859. Här hade man naturlagen som sade att det var helt riktigt att de undermåliga människorna, de fattiga och de sjuka, dem som de rika hade bestulit försörjningsmöjligheterna, slogs ut. Alltså behövde de rika inte alls bry sig om att hjälpa de fattiga och sjuka. De skulle slås ut och förhindras att föröka sina undermåliga anlag, det var bara naturens gång och ingenting som människorna skulle sätta sig över. 

Jag är, fast jag inte har skrivit något om det tidigare, mycket upprörd över hur regeringen behandlar långtidssjuka människor, så upprörd att jag har svårt att tänka på det. Jag är också väldigt upprörd över hur socialdemokraterna förändrade pensionssystemet så att vi kommer att få alltfler fattiga pensionärer framöver, framför allt  kvinnor, som inte kommer att kunna äta sig mätta på sina pensioner, och hur de avskaffade arvsskatten och sänkte skatterna för de rikaste och för företagen, de där som tillåts lägga beslag på naturens resurser för egen del, den natur som vi alla föds in i, den jord som ingen har skänkt dem utan som de bara har stulit från alla oss andra, och som vi har lika stor rätt till allihop. 

Inte nog med det, när jag var ung fick jag lära mig att människan, till skillnad från djuren, tog hand om de artfränder som inte klarade sig själva. Numer är det inte människor som styr i samhället utan djur alltså.

Jag ser ingen politisk räddning någonstans. Och för att folk som blir allt mer uppretade, inte ska börja protestera allvarligt har man stiftat lagar sådana att man har kontroll över varenda en av oss. Numer är det ju farligt, ja kan i värsta fall bli fängelsestraff för att organisera demonstrationer – om dessa vänder sig åt fel håll. EU har dessutom en grundlag sådan att det enda som är tillåtet i framtiden är att sänka skatterna. Det vill säga att se till att de allra flesta av jordens invånare får allt mindre med av de resurser som jorden har.

Nu tar jag bloggpaus ett tag (ska i alla fall försöka). Jag ska stänga av mina radioapparater, sluta läsa tidningar och sluta läsa bloggar. För ingen kommer att stoppa jorden så att jag kan kliva av. Det enda jag kan göra när det känns alldeles totalt hopplöst är att stänga av samhället och försöka nynna en glad melodi och ägna mig åt mina hobbies ett tag. 

Så en stor varm kram till Ilsemarie på bloggen Ett Hjärta Rött som skriver så informerande om eländet och som engagerar sig. Hon, och alla ni andra som gör samma sak, har min fulla beundran.

/Kerstin

Skriv under Budkavle för välfärd”!

Länkar:

- Sjuka blir fattigare och försäkringslös, Ett Hjärta Rött

- Smärtsamma myter om smärta och långa sjukskrivningar, Ett Hjärta Rött

- Vill vi att sjuka ska drivas till självmord? Ett Hjärta Rött

- Vi får inte tiga ihjäl människors rop på hjälp, Ett Hjärta Rött

- Rehabilitering? Nej, det finns inga läkare på AF, Ett Hjärta Rött

 

Läs också:

- Jemen – en länk i USAs strategiska kedja, Kildén & Åsman

- Balansvågen, Vindskupan

- Balansvågen II. Stoppklossen som försvann, Vindskupan