Jag kan dessvärre inte låta bli att skriva idag också. Att inte kunna koppla av, fast man bestämmer sig för att försöka, ligger nog i generna, såvida det inte beror på en felslagen uppfostran.
En gång i tiden hukade och bugade en svensk regering inför Tyskland och herr Hitler, något en yngre generation har förhånat. Idag bugar hela världens regeringar för USA, oberoende av vem som sitter som president. Jag var också lite hoppfull när Obama valdes till president i USA men när jag hört lite av hans senare tal, som också är fulla av storhetsvansinne, ”vi ska styra världen” och det där, så mår jag illa. Det är bara att inse att det inte är presidenten som styr i USA utan det är de amerikanska multinationella företagen.
Idag snubblade jag över en artikel i Project Censored, om världsekonomin och om hur alla länders centralbanker är med och finansierar USA:s krig.
The worldwide surplus of dollars is forcing foreign central banks to bear the costs of America’s expanding military empire. Keeping international reserves in “dollars” means that when US financial speculation and deficits payment pumps “paper” into foreign economies, these banks have little option but to recycle it into US Treasury bills and bonds—which the Treasury then spends on financing an enormous, hostile military build-up to encircle the major dollar-recyclers: China, Japan and Arab OPEC oil producers. These governments are forced to recycle dollar inflows in a way that funds US military policies in which they have no say in formulating, and which threaten them more and more belligerently.
(Min översättning: Överskottet av dollar världen över tvingar andra centralbanker att bära kostnaderna för Amerikas expanderande militärimperium. Att hålla internationella reserver i ”dollar” innebär att när USAs finansiella spekulation och betalning för underskott pumpar in ”värdepapper” (paper) i andra ekonomier så har dessa inget annnat val än att använda dem till att köpa amerikanska statspapper och obligationer – som staten (USA) sedan använder för att finansiera en enorm, fientlig-militär uppbyggnad för att inringa dem som återcirkulerra dollarn: Kina, Japan och Arabstaterna (OPEC, oljeproducenterna). Dessa regeringar tvingas att återcirkulera dollarinflödet så att det bekostar USAs militära agerande, som dessa stater inte kan vara med och bestämma om och som hotar dem mer och mer.)
Som om inte detta vore dystert nog:
To date, countries have been powerless to defend themselves against the fact that this compulsory financing of US military spending is built into the global financial system. Neoliberal economists applaud this as “equilibrium” as if it is part of economic nature and “free markets” rather than bare-knuckle diplomacy wielded with increasing aggressiveness by US officials.
(Min översättning: Tills nu har andra stater inte haft någon makt att försvara sig mot det faktum att deras ofrivilliga finansiering av USA:s militära utgifter är inbyggda i det globala finansiella systemet. Nyliberala ekonomer applåderar och ser detta som ”jämvikt”, som om detta vore en del av ekonomins natur och av ”fria marknader” snarare än knytnävsdiplomati utövad med tilltagande aggressivitet från USA:s sida.
Det här, säger troende nyliberala ekonomer också, och helt felaktigt, beror på det stora förtroendet för dollarna men icke så alltså. Det beror på att centralbanker världen runt inte har något val:
However, the foreigners in question are not consumers buying US exports, nor private-sector “investors” buying US stocks and bonds. The largest, most important foreign entities putting “their money” here are central banks, and it is not their money at all. They are sending back the dollars that foreign exporters and other recipients turn over to their central banks for domestic currency.
(Min översättning: Utlänningarna ifråga är inte konsumenter som köper USA:s exportvaror, inte heller är de privata ”investerare” som köper amerikanska aktier och obligationer. De största och mest betydelsefulla aktörer som stoppar in sina pengar här är andra länders centralbanker, och det är inte deras pengar alls. De skickar tillbaka dollar som deras exportörer och andra mottagare lämnar över till sina centralbanker för att få inhemsk valuta för.)
Det är nämligen så att:
The US economy can create dollars freely, now that they no longer are convertible into gold, or even into purchases of US companies. Consequently, the US remains the world’s most protected economy.
(Min översättning: Den amerikanska ekonomin kan skapa dollar fritt, nu när den inte längre behöver lösa in dem i guld, eller ens i köp av amerikanska företag. Följaktligen är USA:s ekonomi världens mest skyddade ekonomi.)
USA inte bara krigar och sätter upp militärbaser överallt i världen för att kontrollera alla jordens naturresurser, de gör det med andras pengar, även med våra alltså.
The ultimate question is what countries can do to counter this financial attack. How can nations act as real nations, in their own interest, rather than in America’s interest? Any country trying to do what the United States has done for the past 150 years is accused of being socialist or protectionist—this from the most anti-socialist economy in the world.
(Min översättning: Den slutliga frågan är vad andra länder kan göra för att motverka denna finansiella attack på dem. Hur kan nationer agera som verkliga nationer, för sina egna intressen, snarare än för Amerikas intressen? Varje land som försöker göra det som USA gjort de senaste 150 åren anklagas, av den mest anti-socialistiska ekonomin i världen, för att vara socialistiskt eller protektionistiskt.)
Våra svenska unga nyliberala entusiaster försvarar alltså envetet och entusiastiskt USA:s rätt att suga ut resten av världen, med andras pengar och med hjälp av hur mycket blodspillan som helst. Våra politiker bockar och bugar inför supermakten, den här som förra gången. Dagens egenmäktiga supermakt dödar och torterar andra människor i gigantisk skala. Tortyr är tortyr och mord är mord oavsett var sådant begås, oavsett vem som begår dessa brott och oavsett hur man försöker ursäkta eller legitimera dem. Våra egna politiker, och därmed vi själva, är medskyldiga och samtidigt utsugna.
Nu tyder allting dessutom på att USA beslutat sig för att ”ta tag i” Sydamerika igen, för att kunna lägga beslag på den olja och gas som finns där. (2) Fler krig i sikte alltså. Fler kupper mot valda presidenter. Vi har sett det förr, bl.a i Haiti.(3)
Så vad ska man göra? Fortsätta att blogga och protestera som en annan Don Quijote eller försöka hitta någon liten isolerad trevlighet att leva för själv de år man har kvar?
Som en god vän till mig sade för många år sedan: Min morfar sade alltid att kunskap inte är tung att bära – men han hade ju alldeles fel.
/Kerstin
Länkar:
1) Dollar Glut Finances US Military Expansion, Project Censored
2) Fast Track Oil Exploitation in Western Amazon, Project Censored
3) More Than Aid, Haiti Needs Allies. Tolu Olorunda, counterpunch
Läs också:
- Jemen- en länk i USAs strategiska kedja, Kildén & Åsman
17/01 19:18 at 19:18
Välj att vara Don Quijote!
17/01 20:37 at 20:37
Tror du lugnt kan knalla ut i skogen igen och lyss’ till domherrarnas vinterkonsert. Det är klart, även för insatta personer och grupper i USA om att landet är på väg utför. Och det går fort också. Det betyder inte att den riktiga tigern har förvandlats till en papperstiger, inte på långa vägar. Men den får allt sämre kraft i betten. Stora länder som Kina och Ryssland behöver inte oroa sig så mycket för vad USA tycker, och små stater som visar att de vill försvara sig har också en bra position. Frågan är om det inte kommer en annan internationell reservvaluta än dollarn redan under detta årtionde. Sedan kan man ju undra om det inte kommer en ny nedgång i ekonomin redan mot slutet av detta år eller 2011, och det lär inte stärka USA:
17/01 20:40 at 20:40
LeoH:
Jag kan nog inte ens välja :-(.
Björn Nilsson:
Kunde hoppas att du har rätt vad gäller USA, men jag har en otrevlig känsla av att när USA börjar känna sig riktigt hotat då brakar rena helvetet löst.
Vad gäller ny kris ganska snart så tror jag du har rätt. De börjar ju redan bygga upp nya bubblor av de där pengarna de roffat åt sig, eliten. Så fort tillräckligt mycket småfolk har satt in sina pengar i potten är det dags för eliten att kamma hem potten igen.
18/01 10:40 at 10:40
”Det är bara att inse att det inte är presidenten som styr i USA utan det är de amerikanska multinationella företagen.”
Just det, presidenten är i praktiken rätt maktlös i de viktiga frågorna.
Det värsta är att även här hemma är politikerna, de som vi kan välja, mer och mer maktlösa. Makten idag finns hos banker, Svenskt näringsliv, och företagskonglomeraten; Investor.
Och de som styr och ställer där kan vi inte ha någon makt över, som vi kan på politikerna. Vaddå demokrati?
18/01 13:36 at 13:36
Lasse Strömberg
Fast det var ju det, vi har inte någon makt över politikerna heller :-(.
18/01 23:24 at 23:24
Kerstin mot rubriken: vi är alla i USAs våld.
Man kan vända på det. USA är så långt utför att de snart är i Kinas, Japans m fl våld, då inte militärt utan ekonomiskt. En vacker dag är dollarn slut som valuta.
Och militärt klarar de det inte heller. Kabulhändelserna idag är kanske liknande vändpunkt som när vietnameserna erövrade USA-basen på oskusten och kunde hålla den. Förlusterna för dem var stora men det hade en avgörande psykologisk betydelse.
Och jemeniternas protester har tvingat den korrupta regimen att inte som förut välkomna amerikansk trupp utan säga Nej Tack.
19/01 03:31 at 03:31
Sixten Andréasson:
Nåja, Kina är lika beroende av USA som USA av Kina – än så länge. Sedan måste jag ju säga att jag är livrädd för den dagen då Kina säger ifrån på allvar och då Ryssland eventuellt hästar upp sig ordentligt. Jag tror nämligen inte att USA tänker låta sitt imperium glida sig ur händerna lika snyggt och våldsfritt som Storbritannien gjorde efter kriget. Vad USA kan ta sig för när den dagen kommer och allt rasar för dem, det vågar jag inte ens tänka på.
20/01 00:06 at 00:06
Visst kan man vara rädd.
Men å andra sidan, det kalla kriget ledde inte till atomkrig och världens undergång. Men Storbritannien lämnade inte från sig sitt imperium snyggt och våldsfritt om vi minns rätt, men de fick finnas i utvecklingen till sist.
Men de som styr, de verkligt stora kapitalistiska bolagen har också självbevarelsedrift. Som historien visat – de vill härska för att hösta in maximal profit, men går det inte försöker de nog acceptera mindre – inte att ställa allt på spel.
De är inte som Hitler och kommer nog inte att uppleva sig så hotade som han. USA var ju tvunget att acceptera nederlaget i Vietnam (fast betalade aldrig krigsskadestånd)
Tror att det blir en utdragen historia, nederlag i Afghanistan osv, bakslag efter bakslag ekonomiskt och politiskt tills detta tvingar fram en ledning typ Obama, men en verklig Change.
OK – det är min tro.
20/01 02:12 at 02:12
Sixten Andréasson
Jo, låt oss hoppas på det bästa – vad nu det skulle vara? Kina är ju inte helkul heller.
22/01 20:49 at 20:49
Silver och guld.
26/01 14:14 at 14:14
Under tiden kan vi glädja oss åt att det tycks vara en politisk vindkantring på gång.
T.ex. att den amerikanska underhållningsindustrin ser det som opportunt att storinvestera i en antiimperialistisk allegori.
Eller att Världsbankens chefsekonom upprepar vad Stiglitz fick sparken för att han sa: att nyliberalismen är död som strategi (SvD Näringsliv 23.1, ej på webben).
27/01 17:20 at 17:20
PS här lite mer om USAs nedgång: http://ljungbergsblogg.blogspot.com/2010/01/kor-dej-dod.html