Första april året om – vad gäller Afghanistan
Från oktober har stödet för den svenska Afghanistaninsatsen ökat från 34% till 48%, säger man på Rapport (1)
- Jag tror att de mycket tragiska händelser vi har sett har fördjupat känslan hos svenska folket av både allvaret och behovet av vår insats, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M), till Rapport. (1)
Fundera på vad Reinfeldt säger här. Det är nämligen helt absurt.
I Aftonbladet förklaras att:
Vänsterpartiets väljare har svängt kraftigt. I oktober var 18 procent för insatsen, vilket nu ökat till hela 42 procent – men ännu är 43 procent emot.
Stödet bland borgerliga väljare har ökat från 42 till 63 procent. Enda grupp som inte ändrat åsikt är Miljöpartiets väljare. Där är 27 procent för och 45 procent emot, exakt samma fördelning som i oktober.(2)
I Howard Zinns bok Det amerikanska folket historia läser vi att före Gulfkriget mot Irak ”fanns det tecken på en möjlig rörelse (mot ännu ett krig) under de månader som kriget byggdes upp”. Då förekom det en hel del proteser runtom i USA mot att man gick i krig mot Irak, både bland vanliga civila amerikaner och bland Vietnamveteraner liksom bland militärer. När kriget så startade, i januari 1991, ökade emellertid det amerikanska folkets stöd för detsamma. Samma fenomen ser vi alltså nu i Sverige.
Vad är det för vidunderliga mekanismer som är i funktion här? Är det vanlig rå nationalism eller är det hämndlystnad som gör att fler stödjer krig i sådana här fall? Bådadera synnerligen primitiva reaktioner som civiliserade människor borde hålla sig för goda att hemfalla åt. Eller är det bara den vanliga, ack så dystra tendensen hos alldeles för många, att helt oreflekterat anamma och ta till sig överhetens propaganda?
I själva verket innebär ett stöd för krigsinsatser av det här slaget att man uttrycker eller tar ställning för den absurda åsikten att har vi väl låtit ett antal av våra egna soldater dö i kriget så kan vi lika gärna fortsätta och låta ytterligare ett antal av dem dö? Det är nämligen just detta man tar ställning för när man anser att två dödade soldater i den egna insatsstyrkan i Afghanistan är skäl att stötta en verksamhet som dels inte alls gagnar oss dels garanterat kommer att leda till att fler av de här soldaterna dödas. Att sedan hävda att detta ställningstagande görs för att hedra de dödade soldaterna – eller ännu värre, för att deras död inte ska ha varit förgäves, är höjden av cynism – mot dem som ännu inte har dött. Eller är det ren dumhet?
Sedan undrar människor hur det som hände i Tyskland kunde hända!
Jag säger det igen: Bästa sättet att hedra de dödade soldaterna är att ta hem de svenska soldaterna – omedelbart och innan fler av dem hinner dö. Det handlar här inte om att skydda svenskar i Sverige, om svenskt territorium alltså, utan om att stödja USA i ett av USA:s många imperalistiska krig så vi har ingenting i Afghanistan att göra och ingen anledning alls att offra svenska unga män och kvinnor där.
/Kerstin
Länkar:
1) Fler svenskar stödjer insats i Afghanistan, Rapport
2) Stödet för Afghanisaninsats ökar, AB
- Inga fler medaljer från Afghanistan…, Kildén & Åsman
- Svenskar för en FN-insats som inte finns, Stefan Lindgren
- Gräver guld åt USA, Mikael Nyberg, AB
18/02 19:21 at 19:21
Läs Stefan Lindgrens blogg om undersökningen. Som man frågar får man svar. Det är ju en gammal lärdom när det gäller att göra enkäter. Tillhör elementa i kurser om det.
18/02 20:57 at 20:57
Sixten Andréasson:
Jag hade läst om hur frågan var formulerad, och troligen hos just Stefan Lindgen, men mindes inte var jag läst det, så tack för påpekandet och tipset. Ska förstås lägga in en länk till Lindgrens bloggpost också.
Och det är ju klart att ställer man frågan så som man gjorde reagerar folk med ryggmärgen: FN är ju bra. Alltså är orsaken ”kanske” alternativet som jag beskriver så här: ..ack så dystra tendensen hos alldeles för många, att helt oreflekterat anamma och ta till sig överhetens propaganda?
Här ville jag dock i första hand få fram det vanvettiga i att använda ett par soldaters död för att argumentera för att fler sådana dödas liksom att fler civila dödas, vilket somliga gör, och att detta är vanvett oavsett vem som för fram argumentet, enskilda anonyma individer, politiker eller opinionsbildare.
18/02 21:16 at 21:16
PS Sixten Andréasson:
Intressant dessutom, att de enda som tycks förstå vad de läser och kan genomskåda tendentiösa frågor är miljöpartisterna, eller snarare dystert kanske.
19/02 11:26 at 11:26
Sorgligt är det, men vi är väl i grund och botten samma primitiva varelser som en gång hade nytta av dessa primitiva sidor för överlevnaden när vi levde i små grupper i konkurrens om den knappa tillgången på föda.
Det behövs en lång bra uppväxttid med bra skola och bra vuxna som har tid att ge stöd för de ungas utveckling till bra civiliserade människor.
På den fronten har det nog blivit sämre på senare år och kanske är de unga som vuxit upp de senaste tjugo åren eller så mer eller mindre ”förlorade” när det gäller att bidra till ett fredligt, harmoniskt, jämlikt samhälle för människor.
Nationalism, patriotism, hat och hämndbegär har blivit mer eller mindre okej, tycker man något annat kan man väl avfärdas som till vänster och alltså vill ha det som i Nordkorea.
19/02 12:31 at 12:31
Hej.
Intressant tråd här:
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100218/TYCKTTANKT/702189979/2113/ASIKTER
Mvh jonas
19/02 14:04 at 14:04
Josef:
Håller med dig om det mesta men undrar hur du vet att våra ”primitiva” förfäder slogs om maten? Vad jag vet så vet ingen något om detta, man bara spekulerar om den saken :-).
Jonas:
Tja, vad ska man säga? Att killen talar för sin sjuka mor?
19/02 14:55 at 14:55
Josef: Enligt Marshall Sahlins levde jägar-samlar-folken ganska makligt och behövde sällan mer än 3-4 timmar om dagen för att få ihop sina behov. Resten av tiden ägnade de åt sång och dans och prat. Slå på Sahlins: Stone age economics.
19/02 19:54 at 19:54
Jonas:
Har skickat insändare som svar på överste Jan Pålssons.
Kommer väl in endera dan.
21/02 18:31 at 18:31
Min insändare mot överste Jan Pålssons kom in igår (20/2) i Kristianstadsbladet.
Gå till http://www.kristianstadsbldet.se och kolla under Åsikter.