För ett år sedan, hör jag på Studio Ett, rasade byggnaden som inhyste Kölns stadsarkiv samman. Grunden gav med sig. Under huset höll man, sedan flera år, på att bygga en tunnelbana. Där hade man fått problem med grundvattnet bl.a. Så en dag öppnade sig marken under statsarkivet och huset rasade ner i ett svart hål. Människorna i byggnaden hann ut på grund av en uppmärksam vaktmästare. Även en byggnad bredvid rasade ner i underjorden. Två människor omkom.

Nu, fick vi vidare veta, har det kommit fram handlingar som visar att byggnadsfirmor hade slarvat med armeringen och sålt armeringsmaterial för egen vinning istället för att använda det för tunnelbygget, som det var ämnat för.

När min pappa bodde i Brasilien på 60-talet berättade han den då osannolika historien om hur en skyskrapa rasade i São Paolo därför att byggnadsarbetarna hade sålt armeringsjärnen istället för att armera skyskrapan ordentlig. En riktig U-landshistoria tyckte vi, och pappa berättade den just som ett exempel på hur man slarvade med allt möjligt i Brasilien. Sådant, tänkte vi, vore ju omöjligt i Sverige. Nu händer alltså samma sak i ett grannland inom EU, som vi vant oss vid att betrakta som ett under av noggrannhet och som tekniskt mycket högtstående. Varför undrar man?

Jo, staden Köln har ”avreglerats”, man har nämligen överlåtit åt byggnadsfirmorna att själva stå för kontrollen av byggandet, och av att allting  byggs enligt gällande regler och säkerhetsnormer. Men att företagen skulle ha fuskat kan vi ju inte tro på för så gör ju inga företag eller entreprenörer när de äntligen får mer frihet och slipper förtryckande kontroller från den hemska staten eller kommunen.

Och inte heller har alla nyligen inrasade tak i Sverige med sådant här slarv att göra. De rasar bara för att naturen varit lite ogin i år medan den osynliga handen givetvis har byggt taken fullkomligt säkra och sköter underhållet helt perfekt.

Men allvarligt, de blir fler och fler alltså, tecknen på att det vi vant oss vid att betrakta som världens helt överlägsna kultur, den hos oss i Västvärlden, i I-världen, rutschar utför.

Nu väntar jag bara på de första hissrasen i Sverige, sedan hissar inte längre kontrolleras av ”överheten” utan kontrolleras av husägaren.

/Kerstin

Länk:

- Historiskt arkiv i Köln störtat, Studio Ett

Rekommenderas:

- Att trixa med siffror, bloggen Storstad

- Slarv med sysselsättningssiffrorna – här är listan, Alliansfritt Sverige

- Förbjudna jobb – vad menar Reinfeldt?  Ett Hjärta Rött