I Counterpunch läser jag en artikel av Paul Craig Roberts (1) som precis lika gärna kunde handla om Sverige, som ju numer bara är en av alla dessa USA-dominerade vasaller/ekonomier. (2)

Rekommenderas alltså: The Truth Has Fallen and Taken Liberty With It

Roberts talar om hur man numer  inte bara struntar i sanningen utan nogsamt döljer den genom att den i stort sett förbjuds i media, samt om hur Penningen köper de nyheter och de verklighetsförvanskningar den vill ha idag.

Jag formulerade samma idé, som Roberts är inne på i sin artikel, på det här sättet för omkring 10 år sedan:

Om vi förnekar att det alls finns några objektiva sanningar, sådana som är oberoende av oss själva och av våra önskemål, eller av våra önskedrömmar, då gör vi sanningen totalt relativ och då sätter vi sanningen i svärdseggen. Jag tror inte att den sitter där även om fascister och nazister försökt hävda detta.

Det hjälper nämligen inte om en diktator slår ihjäl mig därför att jag hävdar att han inte kan flyga genom att flaxa med armarna, och att min mördare därmed visar sig vara fysiskt starkare än jag, han kommer inte att kunna flyga genom att flaxa med armarna i alla fall. Det bästa diktatorn, kan uppnå med sitt agerande är att få andra att mot bättre vetande hålla med honom i hans tro på sin förmåga att kunna flyga. Det bästa som kan hända dem som säger sig tro på honom, är att han försöker demonstrera sin färdighet i det här avseendet – från ett flygplan till exempel och utan fallskärm!

Dessvärre brukar diktatorer inte bry sig om att bevisa att de har rätt genom att göra empiriska test. De brukar istället hävda, direkt eller indirekt, att sanningen är relativ den som bestämmer och därför behövs inga belägg. Ibland hävdar eller anser de bara att empiriska test inte behövs eftersom ingenting ändå kan bevisas.

Så fort vi slutar att tillskriva empirin något värde hamnar vi alltså i ett moras av dumhet och irrationalism. Detta moras öppnar för vilka vansinnigheter och vilket godtycke som helst, något de flesta av oss förlorar på. Vinner gör bara den eller de som kan eller får svinga svärden. (3)

Idag är det ekonomer och bankfolk som får svinga svärden medan politiker och media lyder.
/Kerstin

Länkar:
1)  The Truth Has Fallen and Taken Liberty with It, PC Roberts, Counterpunch.
2) How Washington Murdered Privacy at Home and Abroad, P C Roberts, Counterpunch
3) Biologismen och vad vetenskapen kan säga oss, K. Berminge 2002