En ny form av superbakterie som kan orsaka bland annat urinvägsinfektion, blodförgiftning och lunginflammation, sprider sig i landet. Det handlar om en smart form av tarmbakterie som lärt sig bryta ner antibiotika, säger man på Dagens Eko.

Det går att forska fram nya antibiotikasorter men läkemedelsföretagen är endast intresserade av de stora profiterna. Det var länge sedan dessa kom på att det inte ligger så stora vinster i att forska fram och producera läkemedel som botar snabbt, som antibiotikan gjort hittills. Det man tjänar de stora pengarna på är preparat som man kan lura eller övertyga människor om att de måste äta hela livet, eller i varje fall under många år, som kolesterolhämmare, östrogenpreparat och andra tveksamma men mycket lönsamma medel.

Att förespråka statligt ägda företag, som har folks välfärd och bästa för ögonen, är ju liksom inte modernt längre. Så vad ska vi göra istället, ”fromt” önska att läkemedelsföretagens VD:ar, och deras anhöriga, drabbas av antibiotikaresistenta bakterier, så att företagen åter finner det mödan värt att ta fram nya antibiotikasorter och andra snabbt botande mediciner?