Kaliber (P1) har gjort en undersökning bland forskare, och resultaten är förskräckande – i absolut varje tänkbart avseende. SR presenterar programmet under rubriken Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad?. Som vanligt uttrycker man sig med ett understatement. Det somliga forskare sade i programmet innebär inte att den fria forskningen är hotad, det innebär att den redan är delvis avskaffad.

I min förra postning skrev jag att vi var på väg tillbaka till 1800-talet, med det man berättar i programmet är vi snarare på väg tillbaka till medeltiden, till den förkopernikanska tiden då mecenater anställde ”vetenskapsmän”, alkemister, för att dessa skulle framställa guld åt dem. Idag handlar det om mer indirekt framställning av guld, att med hjälp av propaganda, PR-kampanjer, tystnad om obehagliga resultat etc. lura människor att köpa storföretagens produkter, inte minst läkemedel. Det var nämligen framför allt forskare inom teknologin och medicinen som finansierades av företagen. Lyssna på programmet och se även postningen Läkemedelstillverkning ska ske i statlig regi nedan.
Framstegen de senaste 100 åren har gjorts just för att forskare haft fritt utbyte av tankar och idéer, för att den ene forskaren har kunnat bygga vidare på, eller inspirerats av vad en annan gjort och publicerat. När det fria tankeutbytet förhindras, då förhindrar man också vetenskapliga framsteg.
Det vi ser nu är en stagnationspolitik – i alla avseenden.

Dessutom satte jag mig att se filmen Corporation ikväll, som sändes på TV2 i lördags kväll, vid en tid som ingen ung människa ser på TV, gissar jag, förmodligen inte så många andra heller. Den kan även ses på nätet. Den handlar om samma sak som privaföretagens uppköp av forskare och vetenskap.

THE CORPORATION explores the nature and spectacular rise of the dominant institution of our time. Footage from pop culture, advertising, TV news, and corporate propaganda, illuminates the corporation’s grip on our lives. Taking its legal status as a ”person” to its logical conclusion, the film puts the corporation on the psychiatrist’s couch to ask ”What kind of person is it?” Provoking, witty, sweepingly informative, The Corporation includes forty interviews with corporate insiders and critics – including Milton Friedman, Noam Chomsky, Naomi Klein, and Michael Moore – plus true confessions, case studies and strategies for change.

Jag visste det mesta tidigare. Jag visste exempelvis att folket i Bolivia hade lyckats stoppa privatiseringen, utförsäljningen av rättigheterna att distribuera vattnet till USA-jätten Bechtel, men jag visste inte att det tom hade blivit förbjudet för människorna att samla in regnvatten utan att betala för det!!