Visserligen har folk under hela mitt liv klagat på att politiker inte håller vad de lovar, men Alliansregeringen har gått ett steg längre, den blåljuger på ett sätt jag aldrig tidigare sett. Det återstår att se om svenska folket är precis så hjärndött som Fredrik Reinfeldt påstod i sin bok. Eller var det ”mentalt efterblivet” han kallade folket?

De rika eliternas revolution är i praktiken genomförd också i Sverige numer, även om de ekonomiska eliterna tycker att det fattas en del i marginalerna, som total nerrivning av fackens inflytande mm.

Nu gäller det bara för de politiska elitgrupperingarna att få makten, kosta vad det kosta vill, rena lögner, smutskastning, ja vad som helst bara inte politiskt och klargörande diskussioner. Precis det vi sett och föraktat i den amerikanska politiken under årtionden.

Sedan gäller det för politikerna att tillfredsställa de rika eliterna, då blir man som politiker rikligt belönad efter att man gjort dessa eliter sina politiska tjänster. I USA är det svängdörrar mellan de stora företagen och bankerna å ena sidan och Vita Huset å den andra. Här hemma blev det tydligt vad som hänt i och med Göran Perssons ”öde” efter att han hade avgått, den mycket välbetalda anställning hos en av högerns PR-byråer som han fick. Något sådant hade tidigare socialdemokratiska politiker troligen inte kunnat tänka sig att acceptera, även om de fått erbjudandet.

Tidigare socialdemokratiska partiledare har visserligen inte behövt avgå lottlösa, men ingen av dem har belönats för sina tillmötesgåenden på det sättet som Göran Persson har betalats. Och visst hade han gjort sig förtjänt av belöningen. Han hade redan tidigare (tillsammans med Fp) genomfört ett pensionssystem som gynnade de rikaste  och som framför allt gynnade de giriga och totalt oansvariga bankerna. Han skar ner i den offentliga sektorn, fortsatte att acceptera privatiseringen av svenska skolan, avreglerade inom alla möjliga områden och sålde ut offentligt ägda företag, det svenska folkets gemensamma egendom och sänkte skatter för de rikaste och de stora företagen. Ovanpå detta avskaffade han arvs- och gåvoskatten. Innan han tvingades avgå från statsministerposten mumlade även han om avskaffande av förmögenhetsskatten. Den fick han dock överlåta åt högern att genomföra.

Det är bara att konstatera att den amerikanska politiska kulturen nu har erövrat Sverige. Två faktorer har utgjort de viktigaste förutsättningarna för att detta skulle kunna ske. Den första är den gigantiska omfördelningen av samhällets resurser, från vanligt folk och från de sämre ställda till de allra rikaste, som vi sett sedan 1990. Därmed, och först nu är även den svenska ekonomiska eliten så ofantligt mycket rikare än alla andra att den har råd att köpa den politik den vill ha. Den andra förutsättningen är en symbios med och/eller makten över de viktigaste media.

Nog har det varit dystert att se demokratin, även om den alltid har varit ofullkomlig, chansera till att bli något mycket värre, samma genomkorrumperade system som i USA, och i accelererande takt, de senast 20 åren.

Nu är det så, även i Sverige således, att de rika eliterna köper sig den politik och de lagar de vill ha och de betalar oavsett vem som tillfredsställer deras önskemål, högern eller vänstern – det spelar ingen roll när de har den totala makten. Huvudsaken att de får den politik de vill ha.

Vi har bara sett början på detta elände och de förfärliga konsekvenserna av systemskiftet kommer bara att bli värre.

/Kerstin

Länkar:
- The Multiple Scams of Goldman Sachs, counterpunch.org
- Välfärdens kärna till salu, Ett Hjärta Rött
- Bedrägeri är lönsamt, Lasses blogg
- Rikedom beror på slaveri – inte duglighet, Lasses blogg
- Äger bankerna dina pengar, Nemokrati
- Snöbollseffekter i spåren av en ”hoppsan-tänkte-inte-på-det politik, Utredarna