Män producerar testosteron, det manliga hormonet, och kvinnor producerar östrogen. Det har vi hört många gånger. På grund av testosteronet är män mer aggressiva än kvinnor har det sagts, envetet och återkommande. Sedan har man direkt och indirekt menat att den testosteronorsakade aggressiviteten är grunden till att män har alla de gudomliga egenskaper som gör dem mest lämpade att bestämma och som belönas väl i samhället.

Testosteronet gör män mer aggressiva, därför är de mer tävlingsinriktade än kvinnor och bättre på att ta för sig. Män har mer testosteron därför är de mer uthålliga än kvinnor etc. och med lite sofism har dessa egenskaper sedan förvandlats till nödvändiga egenskaper hos ”goda forskare”, hos ”goda företagsledare”, hos ”goda krigare” och – ja vilka av mäns alla underbara egenskaper har inte berott på den testostronframkallade aggressionen?

Den kände skribenten Gunnar Adler Karlsson [1] har skrivit böcker och talat om de ”testostronstinna hanarna” i vilka han tycks mena att på grund av testosteronets aggressionsframkallande egenskaper så kommer världen alltid att se ut som den gör, krig och eländen, och män alltid att behärska världen. (Se även min nätbok, Kvinnan- djur eller människa?[2], som Adler Karlsson inte tycker om)

Nu är det ju möjligt att män av biologiska skäl faktiskt är mer aggressiva än kvinnor, men det beror tydligen inte på testosteronet. I radioprogrammet Vetenskapens värld [3] häromdagen, berättades att det är en myt att testosteron gör män aggressiva. Man har i experiment visat att även när män får sex gånger den normala mängden naturligt testosteron så blir männen inte aggressivare. (Däremot tycks syntetiska likartade hormoner kunna ge den effekten, anabola alltså.)

Både kvinnor och män producerar både testosteron och östrogen, men män mer av det första och kvinnor mer av det senare hormonet, det vet vi också sedan tidigare. Men – kvinnor har mindre östrogen efter menopausen än män har. Festligt! Eftersom det oftast är män i 50-årsåldern, och däröver, som har makten i samhället så ska vi kanske istället börja tala om dessa ”östrogenstinna hanar” som bestämmer världens öden :-)

Länkar:
[1] Gunnar Adler Karlssons hemsida
[2] Kvinnan – djur eller människa?
[3] Vetandets värld: Om testosteron