IOC:s tidigare, och under 21 år, president Juan Antonio Samaranch dog 21 april. Han var mannen som styrde de olympiska spelen med järnhand, som gjorde om dem från amatörtävlingar till proffsevenemang, som omvandlade dem till en gigantisk affärsrörelse med inte så lite av korruption inblandad.

Han var mannen som räddade spelen skriver SvD och andra tidningar världen över.

Även om somliga av de tidningar som skriver om hans död, nämner hans ”samröre” med Fanco så glider de flesta över detta med mild hand och tidigare har vi inte hört någonting om hans bakgrund. Om den har media tigit stilla. Men i Counterpunch berättar Charles Muntaner mer om Samaranchs bakgrund och tidigare liv:

Samaranch studied at the IESE Business School known for its ties to the Opus Dei, an ultraconservative Catholic sect; was a high ranking member of the government of the city and the province of Barcelona, of the Spanish Cortes, and held a post equivalent to a minister of sports, all during Franco’s regime. He also became ambassador to Russia, a post that he used to get elected as president of the IOC. In his later years he became president of the La Caixa, the largest of Spanish savings institutions.

…….

At the dictator’s death he went on record declaring Franco’s fascism “…one of the most brilliant periods in the history of Spain”. (1)

Det var den mannen som den svenska Olympiska kommittén krälade i stoftet för för något tiotal år sedan för att få Vinter-OS till Sverige. Inte så konstigt att de tvingades göra det för:

He transformed the Olympic Games into a giant franchise pitting city against city resulting in huge debts (Greece 2004), anti labor and anti immigrant labor markets (Barcelona), mass displacement of residents (Beijing 2008), and environmental destruction (Vancouver, 2010). Gone were the days of the Olympic spirit as he welcomed the professionalization of sports and the sell-out of entire cities for the benefit of global corporations. (1)

Steget mellan konkurrensfanatisk liberalism och fascitisk corporativism är aldrig långt. För Samaranch var det inget steg alls.

Vi ska nog vara glada att vi aldrig fick de där vinterspelen.

/Kerstin

Länkar:
1)  Juan Antonio Samaranch and Franco’s Dictatorship. The Death of a Catalan Fascist, C Muntaner, counterpunch.org
- Samaranch räddde OS, SvD
- Juan Antonio Samaranch ha avlidit, Expressen
- Juan Antonio Samaranch, I.O.C. President, Dies at 89, New York Times
- Juan Antonio Samaranch obituary, The Guardian
- Juan Antonio Samaranch, Former IOC President, in  very serious Condition…. Huffington Post
- Juan Antonio Samaranch. Telegraph.co.uk