Vi är, som jag skrev om 29/5, tillbaka till förra sekelskiftet i nästan alla avseenden vad gäller sättet att tänka och förklara samhällsfenomenen och mänskliga och samhälleliga ageranden och tillkortakommanden. Dagens idépaket är till förvillelse likt det som var det gängse decennierna kring år 1900. I det tidigare inlägget nämnde jag en del av de idéer som är tillbaka igen. Här är ytterligare några:

1) Liberalism vad gäller den ekonomiska politiken. Staten ska lägga sig i så lite som möjligt, rusig aktiespekulation som resulterar i häftiga svängningar på världens börser. Sparpolitik: Offentlig sektor måste minimeras.

2) Individualism: Var och en är sin egen lyckas smed.

3) Det är varje enskild människas ansvar att se till att den är frisk, sund och arbetsför, en utpräglad kroppskult.

4) Alla människor är i grunden egoister och gör ingenting med mindre än de har något att vinna på att göra något.

5) Det finns två olika kategorier människor, överklassmänniskorna och underklassmänniskorna.

6) Underklassmänniskorna är inte bara egoistiska, de är också lata och slöa och måste piskas till hederligt arbete för om de får något gratis ids de inte anstränga sig. För dem bör belöningen bestå i att de (i bästa fall) slipper svälta ihjäl eller hamna i fängelser eller i straffarbeten. Dvs. undslippande av samhälleliga sanktioner är belöning nog.

7) Genom att tvinga människor, framför allt de i de lägre samhällsklasserna, att ständigt konkurrera med varandra om arbetstillfällena och om försörjningsmöjligheterna, får man ut mesta möjliga ur dem som utgör samhällets oxar.

8) Överklassen, den finare sortens människor ja egentligen de enda verkliga människorna, är visserligen lika egoistiska, men de är mycket mer intelligenta än vanligt folk och eftersom alla, hela samhället, är beroende av dessas intelligens för samhälleliga och teknologiska framsteg, måste de intelligentare människorna lockas att arbeta med hjälp av morötter, skyhöga löner och abnormt riklig belöning för sina insatser, eftersom de, pga sin egoism, inte skulle bry sig om att göra något annars.

9) Kriminella människor har genetiska (medfödda) brister som inte är möjliga att förändra. Dem kan man bara försöka kontrollera på olika sätt, med biokemiska medel eller med tvångsmedel av olika slag (idag även med hjälp av avancerad teknologisk kontroll).

10) Kvinnor och män är olika. Kvinnor är mer känslomässiga och mindre logiska än män därför att de är biologiskt skapade att föda och ta hand om barn. Män är intelligentare och mer logiska och därför mer lämpade att ta samhällsansvar, att försörja familjen och att försvara den och hela samhället genom att kriga.

Vad har jag glömt? Nationalismen kanske, som numer ska firas 6:e juni!