Den 15 maj skrev vi på denna blogg om regeringens och pensionsmyndighetens storstilade spekulationsexperiment med svenskarnas Premiepensionsfonder. 1) Idag hade jag ett ärende in på Pensionsmyndighetens hemsida och kunde inte låta bli att kontrollera hur det hade gått med AP7 Aktiefond, där premiepensionspengarna för dem som inte själva valt fond placeras.

Här är diagrammet som jag fann:

tabell

Inte så lysande start för den nya fonden. Sedan premiepensionspengarna för drygt två miljoner svenskar överfördes den 24 maj har värdet minskat med ungefär fyra procent. Under samma tid har aktieindex på Stockholmsbörsen gått upp någon procent.

För den som vill försöka förstå hur detta hänger ihop hänvisar jag till en krönika av Andreas Cervenka på E24 2) och tidigare postning på Motvallsbloggen.

/Dan Gmark

P.S. Det kan tyckas förmätet av mig att tro att två miljoner svenskar inte känner till att de numera har en del av sina pensionspengar i AP7 Aktiefond och att denna fond ägnar sig åt en särskilt riskfylld form av aktiespekulation. För att testa min hypotes vill jag gärna ha kommentarer från de läsare som sedan tidigare är medvetna om detta och är nöjda med att deras premiepensionspengar förvaltas av AP7 Aktiefond.

Länkar:

1) Brev från pensionsmyndigheten – regeringen djävlas med oss, Motvallsbloggen 15 maj
2) Tvångsdeportering till börskasinot, E24 den 13 juni
Rekommenderas också:
- Domedagsmaskinen eller lekhörna på tåget, Mikael Nyberg