Ständigt stöter jag i bloggvärlden på påståendet från unga människor (varmed jag avser alla under 40) att alla alltid har sagt att det var bättre förr, så när min generation säger detta idag så är det bara det vanliga gnället från åldringarna. Varifrån har yngre människor fått denna vanföreställning?

Det är visserligen sant att äldre alltid har klagat på ungdomarna och menat att ungdomen var bättre när de själva var unga, men däremot har inte alla generationer sagt att ”allting”, och menat samhället i stort, var bättre förr.

Jag är säkerligen inte ensam i min generation exempelvis, att ha vuxit upp med föräldrar som nogsamt inpräntade i mig hur ”mycket bättre allting är nu än det var förr”, då när de var unga. Jag skulle alltid vara tacksam för allt jag fick som de inte hade fått. Jag skulle vara tacksam för att jag inte svalt, som de hade gjort periodvis. Jag skulle  vara tacksam för att jag fick gå i skolor som de inte kunnat drömma om att få gå i. Jag skulle vara tacksam, om jag blev sjuk, att det fanns så effektiva mediciner, för sådana fanns inte när de var barn och unga (antibiotika ex.). Jag skulle vara tacksam  för………ja nästan allt som var så mycket bättre än i deras ungdom.

Och de hade alldeles rätt. Samhället utvecklades åt mer jämlikhet och vanligt folk fick det allt bättre från andra världskriget och framåt. Så är det inte sedan början av 1990-talet. Idag är det alltfler som får det sämre än de haft tidigare, som inte får den goda utbildning som de flesta som ville ha, och tog den, kunde få när jag var ung. Idag finns det människor som nästan ställs på  bar backe om de blir sjuka eller arbetslösa, som inte ens har råd att köpa de mediciner de behöver. Det fanns det när mina föräldrar var barn och unga också. Det fanns det inte när jag var ung och dessutom fanns det hur mycket jobb som helst. Ingen behövde riskera att kallas lat om han/hon blev arbetslös och inte heller om de blev sjuka. Det är faktiskt också så att mycket av infrastrukturen fungerade bättre när jag var ung dessutom, än den gör idag, sedan stora delar av den har privatiserats.

Mycket var bättre förr alltså, för vanliga människor. Sedan är förstås förhållandena det motsatta för de verkligt rika, som inte var så rika i min ungdom i förhållande till vanliga arbetande människor som de är idag.

Och nu planerar hela EU för ytterligare författigande av fler människor, i och med beslutet om sparande, så det kommer att bli mycket sämre för många fler människor de närmaste åren.

/Kerstin

Länkar:
- Kreativiteten dalar i USA. Är det amerikanska samhället barnfientligt, Det progressiva USA
- Domedagsmaskinen eller lekhörna på tåget, Michael Nyberg
- Grekiska fackledare: ”Det här är bara början”, Michael Nyberg
- Offentlig upphandling – avtal i soporna, Michael Nyberg
- Privata affärer, Michael Nyberg
- European Authorities Enacting Regressive Reforms. Exacerbating the Crisis in the Eurozone, M Weisbrot, counterpunch.org