Nu förstår jag plötsligt varför vi i Sverige fått sådana hemska problem med de s.k. mördarsniglarna. Sniglar trivs i fuktig omgivning, och under den här sommaren har sniglarna inte varit så talrika på grund av torkan. Sådan har man ju alltid sommartid söderut i Europa, varför de här gräsliga sniglarna inte ställer till samma problem där som här förstås. Här hamnade de i rena himmelriket, med våra normalt fuktiga och ganska regniga somrar. (Det torde vara samma sak med fästingarna, som trivs bäst i fuktiga områden och som gynnats av sättet att sköta trädor numer, som lett till att deras värddjur, sork och rådjur ex. kunnat föröka upp sig enormt.)

Det är som när man importerade giftiga paddor till Australien från Sydamerika, och fick enorma problem med dessa, eller kaniner till Nya Zeeland. Men som sagt, allt ska ju få röra sig obehindrat över gränserna numer, så varför inte även skadedjur? Det handlar ju om FRIHET – för allt och alla.

Tillägg
Lasse kom med en kommentar som är så bra och illustrativ att jag gör honom till gästbloggare här och lägger in kommentaren direkt under inlägget, tror inte att Lasse protesterar.
Så säger man att människor lär av sina misstag!

Kommentar 1
1. Lasse Strömberg säger:
27/08 21:34 at 21:34
Bengt Danielsson åkte inte bara med Kon-Tiki. Han var även på upptäcktsresa i Australien och skrev en bok därifrån där han bl.a. beskriver hur det går när man flyttar djur utan att tänka efter.
Engelsmännen importerade kaniner till Australien för att kunna jaga dem. Men eftersom det inte fanns några rovdjur i Australien som jagade kaniner blev det översvämmning av dessa. Därför byggdes ett jättestaket för att försöka hindra kaninernas okontrollerade spridning över kontinenten. Man hade till och med statliga staketreparatörer som oavbrutet red genom vildmarken för att laga stängslet. Inget hjälpte dock. Kaninerna spred sig till den dag någon fiffig tjänsteman kom på den utmärkta idén att man kunde importera rävar. Dessa såg ju kaniner som en delikatess och därmed skulle problemet lösas.
Rävarna kom och upptäckte att det var jobbigt att jaga kaniner i den Australiska ökenhettan. Däremot hittade de ett långsamt och trögt inhemskt australiskt bältdjur som var mycket godare och betydligt mer lättfångat.
Så nu har man dels ett kaninproblem och dels ett rävproblem. Plus att inhemska arter håller på att utrotas.
Så kan det gå enligt Bengt Danielsson.