Fick Ordfront Magasin idag och läste med stort intresse en artikel av Per-Anders Forstorp, Moa Forstorp och Brian Palmer: Moderaternas magnifika makeover, om partiets förunderliga förvandlingsnummer alltså, som inte minst svenska journalister verkar ha svalt med hull och hår. Författarna beskriver hur moderaterna, och Reinfeldt, plagierat Bushs valstrategi genom att framställa sig som något rakt motsatt det man i själva verket är, samt hur Reinfeldt fått samma stöd och hjälp av Bonnierpressen i Sverige (jag skulle nog vilja tillägga också av Svt och SR), som Bush fick av Murdoch och Fox News i USA.

Författarna av artikeln skriver också om och citerar ur Reinfeldts ”ungdomsbok”:

Som 28-årig riksdagsledamot hade Reinfeldt i sin bok , Det sovande folket, jämfört välfärdsstaten med ”pest, smittkoppor och Aids”. I boken skrev han också: ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras”.
Reinfeldt skrev vidare att ”svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”. Och han varnade för att allt fler människor som får bidrag från välfärdsstaten blir ”döva kravmaskiner”.

Jag läser vidare i artikeln och finner så att den 5 oktober 2004 förklarade Reinfeldt för tidningen Metro och senare samma år för den moderata tidskriften Linje att:

”Vi är idémässigt det parti som ligger till höger i svensk politik, och vi har inte gjort någon idémässig förflyttning”. Samma år berättar han för den moderata tidskriften svensk Linje: ”Jag vill säga en sak till alla dem som talar om en orientering mot mitten: Jag har aldrig själv, vare sig använt ordet eller haft det som utgångspunkt. Idémässigt jobbar jag utifrån precis de moderata värderingar som gjorde att jag valde det här partiet.”

Intressant eller hur? Reinfeldt anser tydligen fortfarande att svenskarna är mentalt handikappade och han menar att han inte har ändrat ståndpunkt alls sedan han blev moderat. Alltså – han ljuger som en häst travar i den just nu pågående valkampanjen, något som även ungmoderaterna tycks anse, vilket artikelförfattarna avslöjar genom att berätta att:

Mattias Thorsson, chefredaktör för moderata ungdomsförbundets tidning Blått, skrev att Reinfeldts strategi liknade dubbelspelet vid Trojas belägring.

Och för en gångs skull ger jag ungmoderaterna alldeles rätt.

Artikelförfattarna fortsätter med att påvisa hur de svenska moderaterna i stort sett i varje detalj tagit efter George W. Bushs valstrategi. Bland annat handlar denna strategi om att förvirra väljarna.

Sedan är det ju en annan sak att Bush definitivt vann sitt första val på valfusk, och troligen även det andra, vilket delvis utreds idag i USA. Det konststycket, hoppas vi väl, blir svårt för Reinfeldt att ta efter.

En mycket intressant artikel alltså. Per-Anders Forstorp och Brian Palmer har dessutom tillsammans gett ut en bok om ämnet, med titeln George W.Reinfeldt – Konsten att göra en svensk extreme makeover, som står högt på min läsagenda just nu.