Janne Josefssons TV-program om Göran Persson var inte vackert, hur sann bild han än gav av Persson. Det var nästan ett rent personangrepp, och det var tänkt att inte balanseras av något program om andra partiledare, läste jag i Aftonbladet häromdagen. Inte så snyggt av SVT så här dagarna före valet. Men man insåg tydligen sitt misstag så nu får vi i också se ett program om Reinfeldt. Återstår att se om det blir en kritisk granskning det också, eller en lovsång. Det finns förvisso en hel del komprometterande saker att ta upp även om Reinfeldt, som att han kallat svenska folket efterblivet i en bok för något tiotal år sedan exempelvis.

Sedan förundras jag över att ingen inom det socialdemokratiska partiet, eller utanför detsamma, som intervjuades, förde fram den hypotes jag har om varför Persson skaffade sig en herrgård och tog jägarexamen. För trots allt, vill man bo på landet och få jord under naglarna så finns det ju mindre vräkiga objekt, sådana som inte skulle sticka socialdemokratiska väljare, varav många lever under mycket små omständigheter, i ögonen, för det har verkligen hans Torp gjort.

Min gissning alltså:
Detta (inköpet av Torp) skedde under en period då EU skulle få en ny författning, och man troligen skulle tillsätta en president för unionen dessutom (något som ju omröstningarna nere i Europa satte P för), under en tid då EU fortfarande inte hade vandrat åt höger, i en tid då politiker ute i Europa beundrade Göran Persson för hans politik i Sverige, där ju ekonomin synts lysande, hans sparande på offentlig sektor varit ett föredöme.

Jag tror helt enkelt att Göran Persson aspirerade (aspirerar) på EU-presidentposten, eller på någon annan höjdarposition inom EU, och då gäller det för honom att ha ett ståndsmässigt boende att bjuda in höjdare från Europa till, eftersom dessa bor som kungar för det mesta. Sådana kan man inte bjuda in till ett radhus med fem rum och kök i Vällingby. De förväntar sig en ”ståndsmässig miljö” och här hade Göran Persson en miljö där han också kan bjuda på jakt, överklassens stora nöje för närvarande, och älgjakt är ju ganska exotiskt för européiska jägare.