Sd går också framåt, som sådana partier brukar göra i tider av hög arbetslöshet, en fullkomligt förutsägbar konsekvens av den liberala ekonomiska politik som inte tillåter nedbringande av arbetslösheten alltså. (Den antiinflationspolitik som skapade arbetslösheten har den borgerliga regeringen ingen som helst tanke på att förändra, om nu någon trott det.)

Och vad hör man nu, när sd:s framgångar analyseras av Agneta Furvik i Studio ett? Jo man säger att ”det nog är bra att de får vara med och styra eftersom det tvingar dem att bli mer ansvarsfulla”.

Exakt, observera exakt, detta sade man om Hitler och hans anhang när de kom in i tyska riksdagen. Och visst tog han ansvar, alltihop av det ganska snart dessutom, men sättet att ta det på blev ju inte muntert och inte heller konsekvenserna av han tog det.

Ibland önskar man att man inte visste så mycket om 1900-talets historia för det gör en mörkrädd att se nästasn exakt samma saker hända igen och se politiker göra exakt samma misstag som de gjorde den gången.