En lektion i nationalekonomi – se den!
Nedanstående videofilmer ger den bästa och klaraste lektion i nationalekonomi jag någonsin har sett. Se filmerna. De handlar om Australien och även om Sveriges historia inte är exakt densamma som Australiens så spelar det ingen roll. Principen som Jeremy Lee förklarar gäller generellt.
Vad Jeremy Lee förklarar här är det enkla faktum att vad ett land har råd med är vad dess naturtillgångar och tillgång på arbetskraft tillåter – och konstigare än så är det inte – förrän landet domineras av privata banker och privata ekonomiska intressen eller ännu värre, sålt ut vad det har av naturresurser till megastora multinationella företag (som dessutom domineras och kontrolleras av de megastora bankerna), då det förvandlas till ett låneslavande land utan självbestämmande. Just det är vad som händer med Sverige just nu, i spåren av privatiseringarna. I det avseendet liknar dagens Sverige Australien.
Vill man förstå hur bankerna, framför allt de megastora amerikanska bankerna, lurar och förslavar oss ska man absolut se de här filmerna.
Varsågoda, och tack StAn och Koalition för Penningreform för tipset
Social Credit – Jeremy Lee discusses financial reform in Australia – Part 1
Social Credit – Jeremy Lee discusses financial reform in Australia – Part 2
Social Credit – Jeremy Lee discusses financial reform in Australia – Part 3
Social Credit – Jeremy Lee discusses financial reform in Australia – Part 4
Social Credit – Jeremy Lee discusses financial reform in Australia – Part 5
Social Credit – Jeremy Lee discusses financial reform in Australia – Part 6
De finns ingen större slöseri än arbetslöshet, sade Ernst Wigfors
När Tage Erlander avgick fick han frågan om vad som oroade honom mest inför framtiden: ”De multinationella företagen”, svarade han. Det var lika framsynt som Eisenhowers omtalade varning för det militärindustriella komplexet.
På sidan där dessa filmer lagts ut avslutas raden av filmer med en pampig inspelning av ”Walzing Matilda” Jag har däremot ingen anledning att avsluta med ”Du gamla du fria”, eftersom vi numer inte är ett dugg fria och eftersom våra politiker har avsagt oss allt vad demokrati heter. Jag gissar att i den nya grundlagen, som ska beslutas igen om någon månad, så har passusen om att ”All makt utgår från folket” försvunnit.
/Kerstin
Länk:
- Nations MUST print their own money!! Anticorruption Society
19/10 10:01 at 10:01
Vilket deprimerande liv att bara kunna se allt det negativa i vår omgivning, världen är självklart inte så svart/vit som du beskriver den. Väldigt få personer i Sverige känner sig särskilt ”förslavade”. Se dig istället runt och konstatera vilka enastående framsteg i matförsörjning, vård, kommunikation etc. detta kapitalistiska samhälle gett Sverige och många andra länder i världen. Självklart finns det en massa problem, men de löses knappast genom att hela tiden se bakåt i tiden.
19/10 11:39 at 11:39
Akta dig Kerstin så du inte hamnar i säng med Milton Friedman och nyliberalerna.
Kritiken mot banksystemet (i synnerhet Fractional Reserve Banking) har kritiserats på samma sätt av de nyliberala.
19/10 11:44 at 11:44
Martin H:
Jovisst, man är antaligen lyckligare om man blundar och bara dricker honungsvatten – tills vattnet tar slut.
Erik F:
Nåja, varenda bokstav behöver man ju inte köpa och dessutom, man kan ju inte avfärda allt för att en meningsmotståndare ibland instämmer i somligt.
19/10 12:37 at 12:37
All makt utgår fortfarande från folket, men vart den tar vägen är en annan sak.
Beträffande råvaror gäller det att sånt ska man undvika. Länder som är beroende av råvaror är utan undantag fattiga. Det enda man blir hyggligt välbärgad på är kunskapsbaserad industri och kunskapsbaserade tjänster. Och för att det ska bli av måste det finnas en statlig politik som styr bort från råvaror till industri.
Beroende av transnationella bolag – oavsett bransch – ska man förstås också undvika, eftersom det minskar möjligheten till folklig kontroll och ökar möjlighten till valutaflykt. Men är det någon bransch man riskfritt kan överlåta är det råvarorna eftersom det finns så relativt lite vinst att hämta där. Det är när de transnationella får kontroll över den kunskapsbaserade industrin man är riktigt illa ute.
19/10 21:14 at 21:14
Lasse:
Tack för tipset. Men jag tror att den här versionen får stå kvar nu.
Jan Wiklund:
Man ska naturligtvis förädla råvarorna inom landet också, för vilket det krävs kunskap.
20/10 09:21 at 09:21
Jan Wiklund skrev: ”Länder som är beroende av råvaror är utan undantag fattiga.”
Saudiarabien…?
20/10 13:01 at 13:01
Jan Wiklund igen:
Joakim får mig att tänka på att befolkningen i Venezuela fått det bättre på senare tid, och just pga man tar hand om vinsterna från oljan själva och har börjat använda dessa för folkets välfärd.
20/10 16:18 at 16:18
Man kan förstås för en viss tid sälja av sina råvaror och leva gott på det. Men förr eller senare är de slut.
Och har man då inte investerat pengarna i industri eller kunskapsberoende tjänster ligger man illa till.
Det hände Uruguay, som ett tag levde lyxliv på kött. Men sen tog marknaden slut och ekonomin kollapsade. Det kommer att hända även Saudi.
För övrigt har det gått mycket dåligt för de västasiatiska/nordafrikanska oljeländerna under 90-00-talen, nästan lika dåligt som för Afrika.
20/10 19:10 at 19:10
Jan Wiklund:
Vem, vilka är det som utvinner olja i de där afrikanska staterna? Hur gick det för Liberia, där LAMCO tog hand om järnmalmen? Det handlar förstås också om HUR man använder sina råvaruresurser, som jag skrev ovan.
Jag kan väl dessutom hänvisa till alla amerikaner som nu får sina hus belagtagna. Husen står där, vilket är bevis för att det fanns resurser att bygga dem med och för, så varför måste folk lämna sina hus? Inte för att USA är en kunskapsintensiv, nation, eller motsatsen, i alla fall. Jo, de får lämna sina hus för att deras löner har hamnat i de superrikas fickor och själva har de bara stått där med skulder.