På bloggen Do Nothing Day hittar jag en genial tanke. Bloggaren Anja skriver:

Fattiga företag är dåligt för samhället, men fattiga människor är bra? Tänk om man hade tänkt tvärtom. För jag kan inte riktigt förstå varför man inte lika gärna skulle kunna säga att – äh, företagen behöver väl inte gå med vinst heller. Ju fattigare företag vi har desto mer anstränger dom sig! Och då löser dom våra världsproblem, klimatkrisen och ekonomikrisen och allting, när dom får lite piska på sig!

Frågan är alltså varför arbetslösa och sjuka behöver fattigdom som incitament att anstränga sig och vilja arbeta medan företagen antas fungera bäst och bli effektivast om de gör enorma vinster. Att företagen går bra, säger man ju alltid, är en förutsättning för allas vår välfärd: ”Vad som är bra för företagen är bra för Sverige”, har socialdemokratiska partiet alltid hävdat, exempelvis.

Teorin säger att företagen kommer att investera i produktion och arbetsskapande verksamheter och i utvecklandet av ny teknik om de gör goda vinster (och betalar låga eller inga skatter). Det är just därför, säger ekonomer trosvisst, som höga vinster i företagen är bra för hela samhället.

Tittar vi på de större företagen så finner vi att det inte är detta som sker. Istället ser vi numer hur de stora företagen fungerar ganska dåligt, ur ett samhällsperspektiv, när de håvar in övervinster. Dessa övervinster, som de stora företagen haft under många år nu, används snarare till spekulation på finansmarknaden, där de driver upp spekulationsbubblor, och till att köpa upp konkurrenter, som de i värsta fall lägger ner. Eller så köper de upp sina egna aktier. Ja så betalar de förstås ut fantasibonusar till sina direktörer och hög aktieutdelning till aktieägarna. Vidare köper de sig de politiska beslut de vill ha och avskaffar därmed i praktiken demokratin.

Låga löner är bra för företagens vinster, anser VD:arna men låga löner minskar köpkraften så då får företagen sälja mindre. När de tjänar sämre på att sälja vad de producerar spekulerar de istället,  sysslar med eller bidrar till att välta valutor och störta hela samhällen i fördärvet.

Det som är bra för företagen är inte automatiskt bra för samhället alltså. Det finns uppenbarligen en gräns bortom vilken företagens megavinster blir rent förödande för samhället och för vanliga, lönearbetande människor.

/Kerstin

Länkar:

- Riksbankens ekonomipris – bättre eller sämre än en pris snus, Do Nothing Day
- Övervinster och skuldberget, Dalademokraten
- Ekonomisk teori och verklighet, Utredarna
-Vårdslös hantering av skattepengar är inte samma sak som valfrihet, Vänsterekonomerna
- Miljarder som förklarar krisen, J Ehrenberg
- Risken med låga löneökningar, Vänsterekonomerna
- Kraschen 1992 och den pedagogiska tystnaden, Michael Nyberg