När man valde Mona Sahlin att efterträda Göran Persson ansåg jag att det var katastrofalt och bäddade för en valseger för de borgerliga. Det var riktigt ordentligt ledsamt att bli sannspådd.

Nu har Mona Sahlin gjort ännu ett utspel i media, nämligen om att hon tycker att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande till extrakongressen om ett halvår. Det spekuleras i tidningarna om orsakerna och flera analytiker verkar vara överens om att det handlar om Monas Sahlins kamp om partiledarskapet. Det antas att hennes senaste utspel är inledningen på en process där andra inom partitoppen ska gallras bort och få bära hundhuvudet för valförlusten. Andra beklagar att valanalysen därmed kommer att handla om person istället för om politiken.

Jag har förstås ingen aning om vad som pågår i de innersta kretsarna eller inom partiet och vad som är syftet med det här utspelet, som de övriga i partistyrelsen tydligen inte var informerade om utan som de, liksom vi andra, fick höra om via media. Men, jag är just en av väljarna, en i denna berömda medelklass som Mona Sahlin vill vinna tillbaka och jag kan i alla fall tala om hur hennes beteende ter sig utifrån en oinvigd vanlig, men politiskt intresserad medelklassväljares horisont. Jag är troligen inte ensam om att uppfatta saken så här:

För mig, och troligen för ganska många andra alltså, har Mona Sahlins agerande, ända sedan hon blev vald till partiledare, gett intryck av velande och en obegriplig nyckfullhet. Först ska plötsligt S och MP gå samman inför valet. Då utbryter en storm av kritik för att V inte får vara med varvid Mona Sahlin ändrar sig och tar in V i samarbetet. Sedan är det tyst, tyst och tyst väldigt länge, så länge att man som väljare börjar undra om S/MP/V inte tänker säga något alls före valet om vad de tänker göra om de vinner. Sedan kommer det till slut några små utspel som knappast får några väljare att brista ut i lovsånger eller känna någon överdriven optimism vad gäller de röd/gröna.

Så kommer katastrofvalet, och jo, de rödgröna skulle fortsätta sitt samarbete trots förlusten och stå fast vid sina överenskommelser. Men icke så, för nu kommer Mona Sahlin, bara häromveckan, ut från ett möte med Reinfeldt och förklarar att nu hade man en uppgörelse mellan S och M om den svenska medverkan i Afghanistankriget (mer svenska soldater dit och kvarstannande för oöverskådlig framtid, som Bildt tolkade saken) och V, som hade varit med och utarbetat och stod bakom en helt annan Afghanistanpolitik, skulle kopplas bort från det rödgröna samarbetet. Det ser i alla fall från min horisont ut som ett rejält avtalssvek och även som ett svek mot dem som röstade på S.

Häromdagen går hon så  ut och förklarar att hon anser att alla i partistyrelsen ska ställa sina platser i densamma till förfogande.

Hur i all i all världen kan en partiledare tro att sådant hattande, som i alla fall för oss utomstående börjar se ut som en oändlig räcka av huvudlösa lappkast, ska inge förtroende? Jag kan inte vara ensam om att uppfatta Mona Sahlin som en kappvändare av värsta slag och ha svårt att tänka mig henne som statsminister. Säga vad man vill om M, de är förfärliga, men de är i alla fall konsekventa i all sin egoistiska och empatibefriade vidrighet.

För allt i världen socialdemokrater, välj en ny ordförande för S, och välj dessutom absolut inte Ilija Batljan. Gör man det senare rasslar SD ganska säkert iväg uppåt 20-30% i nästa val. Dessutom kan S lika gärna gå upp helt i M med honom som partiledare.

Finns det ingen inom S som känner till partiets ändå ganska näraliggande historia och som förstår vad det var som attraherade väljarna då, ja även medelklassväljarna? Finns det ingen inom partiet som ser vad som håller på att hända med Sverige idag och som inser varför? Finns det ingen inom S som inser att kampen mot kapitalets totala makt över oss alla, och utarmning av oss, är viktigare idag än på mer än ett halvt århundrade?

PS dagen efter: Jag hittade Erlander på YouTube, berättandes vitsen som jag syftar på i rubriken. Lite humor i allt eländet skadar väl inte, så här kommer den:

Får väl tillägga att jag såg TV-programmet ifråga då det sändes, Hylands hörna, med Lennart Hyland, den tidens populäraste nöjesprogram i TV.

/Kerstin

Länkar:
- Sahlin: Alla bör avgå, AB
- ”Jag har stort förtroende att leda partiet”, AB
- Maktkampen bäddar för ny valförlust 2014, AB
- ”Alla kan tvinga(s) att avgå”, Enn Kokk
– När blev 1990-talets politiska paroller till tidlösa värderingar? Lena Sommestad
- Vid väg(s) ände?, Ordfront magasin
- Bättre att gå av cykeln – än att trilla omkull…, Kildén & Åsman
- Motvallsbloggen 11/12 2009

Rekommenderas också, för detta är vad som väntar även oss framöver:
- Stormsvalor i London? Kildén & Åsman

Med anledning av innehållet i ovanstående bloggpost rekommenderar jag också läsning av det senaste numret av Alba, som frågar om universitetet är nästa krisbransch. Klicka på Albas logo överst på bloggen.