Om Socialdemokratins mest fatala misstag
Nu har en grupp, med Morgan Johansson som ordförande, kommit med en analys av varför S backade så katastrofalt i senaste valet. Jag har inte läst den så jag ska inte skriva om just den saken. Istället ska jag här ge min syn på orsakerna till att S har gått kräftgång sedan flera årtionden. Enligt min uppfattning beror det på i huvudsak fyra faktorer:
1: Avregleringarna, som ledde till att man i praktiken avhände sig alla möjligheter att fortsätta att föra en traditionell socialdemokratisk ekonomisk politik för jämlikhet och full sysselsättning. Det är möjligt att man under alla omständigheter hade tvingats till sådana på grund av omvärldsfaktorer som man inte hade någon makt över, men man hade inte behövt genomföra dessa på det felaktiga sätt som man gjorde.
2: Rosornas krig, det som pågick i slutet av 80-talet och kulminerade i början av 90-talet, och under vilket man såg till att göra sig av med alla de starka fackföreningsordförandena. Jag vet det inte säkert förstås, men jag är ganska övertygad om att de skandaliseringar vi fick se i media av två av dem, Stig Malm och Björn Rosengren, hade sina ursprung i interna ”läckor”, Malms famösa uttalande om kvinnorna (chaufförens historia!!) och Rosengrens åkande i ”limousin”, som förargade fackföreningsmedlemmarna – förstås. De båda ersattes, efter att de tvingats bort från sina poster, med personer som man sedan knappast hörde talas om. Stridbara kan de knappast ha varit.
Malm kanske hade fel i somligt som han sade, men han hade ju alldeles rätt när han ondgjorde sig över det kasino man hade förvandlat ekonomin till och när han skällde på ”finansvalparna”.
Socialdemokratin har inte en chans utan ett starkt stöd av facken, och här gjorde man stora delar av medlemskåren förbannad på ”fackpamparna” . Det var mycket tanklöst gjort.
3: Skatteomläggningen i slutet av 80-talet där man ersatte ett progressivt skattesystem, alltså ett system där de som tjänade mest betalade en större andel, i procent, i skatt än de som tjänade lite. Den här omläggningen gynnade förstås de rikare medan de med de lägsta lönerna fick avsevärt mycket högre skatt. Tanken var en slags platt skatt där allting skulle beskattas till 30%, i kommunal skatt, vid sidan om varuskatter förstås moms etc. Men det fanns kvar en liten skatt till staten som endast de högavlönade betalade. (Sedan är det en annan sak att de rikaste alltid har kommit undan med skatten på grund av de avdrag de kunnat göra och också för att de alltid har kunnat föra ut vinster ur landet på olika sätt.) Det var en hel del klaganden från rörelsen på det nya skattesystemet, som Kjell Olof Feldt försvarade med att det skulle ge ”dynamiska effekter” (dvs fler jobb), vilka han nu, många år senare erkänner att man hittade på för att få människor att acceptera det nya skattesystemet.
Jag minns valrörelsen efter skatteomläggningen, 1991, då många socialdemokrater helt tappat sugen och lusten att valarbeta för S. Så många håglösa och nedslagna socialdmokrater som jag träffade då.
4: Nedläggningen av de stora socialdemokratiska tidningarna. Givetvis får man inte ut sina åsikter och kan förklara ”hur bra de är” när man övrlåtit åt de politiska motståndarna, den borgerliga pressen, att redogöra för ens politik. Det är mycket ovanligt att åsiktsmotståndare ger en rättvisande bild av sina antagonister. Just detta har S lidit allvarligt av de senaste valen.
När S kom tillbaka efter regeringen Bildts totala misslyckande och satte igång att ”spara” Sverige ur krisen, avskedade en massa människor från den offentliga sektorn, fortsatte privatiseringarna, som de flesta på den tiden inte var förtjusta i, och dessutom sänkte skatterna ännu mer för de mest välbärgade, ja då hade man sålt sin själ och sedan dess finns det inget traditionellt socialdemokratiskt parti.
Allt detta tillsammans kokar ner till det gigantiska sveket: Genom de senaste tjugo årens ekonomiska politik har S i praktiken övergått till att föra precis en sådan politik som partiet bildades för att bekämpa i slutet av 1800-talet, som jag påpekat tidigare, under den förra perioden med försöket att genomföra ekonomisk låt-gå-politik. Det resulterade i en fruktansvärd utsugning av de arbetande människorna och i ett vidrigt slavdriveri, i svält och stora umbäranden för befolkningarna runtom i Europa.
Nu är vi där igen och på väg åt samma håll igen. Än så länge är det bara mindre grupper som drabbats, och resten inser inte att de står på tur nästa gång. Mitt uppe i detta elände förklarar Socialdemokrater för oss att partiet inte kan vara ett parti för de sjuka, arbetslösa och utslagna. Förstår de inte vad de gör och vad de bäddar för? När den dagen kommer att så många är drabbade av politikens konsekvenser att de är beredda att aktivt kämpa emot, då har S redan sålt sin trovärdighet – för en kortsiktig ”vi vill sitta i regering, för det är en god affär för oss i partitoppen och makt är kul-politik”. Då torde man inte få stöd från de nya kadrer som fattiggjorts genom den politik man varit med om att föra.
För, man ska ju inte tro annat än att konsekvenserna av dagens kris kommer att hänga med oss flera årtionden, och dessutom plusas på med fler kriser under tiden, som fattigör ännu fler människor. Ingen sitter säker idag. Varenda person, utom de allra rikaste, kan när som helst drabbas av arbetslöshet eller sjukdom och snart finna att han eller hon inte har någonting kvar längre.
Nyliberal låt-gå-politik är i grunden:
1: En stagnationspolitik, inom alla område, vetenskapens, teknikens och den samhällelig utvecklingens och den är
2: den ständiga krisens politik.
/Kerstin
PS: Undertecknandet av Lissabonfördraget var dessutom den sista spiken i den svenska välfärdens likkista. Jag sörjer det döda Socialdemokratiska partiet. DS
Länkar:
- Socialdemokraternas valanalysgrupp och orsakerna till valnederlaget, Ulf Bjerelds blogg
- Lördagsintervjun med Morgan Johansson, SR
04/12 21:20 at 21:20
Skulle vara intressant att veta hur jag som högavlönad ”kommit undan med skatten”, jag betalar 57 % på varje ytterligare krona jag tjänar (det tycker jag ändå är hyfsat högt) och jag känner inte till några hemliga avdrag eller knep för att undvika det och jag har ingen aning om hur jag skulle kunna föra pengarna ur landet. Upplys mig gärna om hur jag gör, du kan t o m få procent på förtjänsten
04/12 22:21 at 22:21
Det är fyra viktiga anledningar du tar upp. Frågan är dock VARFÖR S gjorde denna helomvändning av sin politik. Svaret till det ligger i den mycket effektiva och genomtänkta lobby- och infiltrationsverksamhet näringsliver har genomfört sedan början av 70-talet. Stefan Koch analyserar och beskriver på ett ett utförligt och klart sätt i boken ”Höger om”. LÄS DEN! ETT MÅSTE!/Ingemar
04/12 23:48 at 23:48
Kerstin – det blir precis som jag skissade i en tidigare kommentar. Partiet tar nu rygg på det ”nya arbetarepartiet” och ska den vägen försöka locka till sig de människor som flytt partiet. Det går naturligtvis inte i längden att gå till val på höjda bidrag och ersättningar till människor som blivit utslagna i den marknadsliberala konkurrensen.
Vad du och många andra inte tycks vilja se är att Partiets enastående framgångar byggde på de förhållanden som rådde under industrisamhällets blomstringstid här i Väst. Dessa tider är för alltid förbi.
Jag skulle dock inte bli förvånad om Partiet kommer tillbaka i regeringsställning redan till nästa val. Det beror i så fall på att Alliansen blivit regeringströtta och att folk vill se en förändring.
Innan dess tror jag dock att världen kommer att dras in i en ny finanskris. Det kan gå fortare än vi anar. Hur många jobb som försvinner då och vilka arbetslöshetsnivåer vi kommer att tvingas leva med efter nästa kris vet vi ännu inte. Vi har nog bara sett början på eländet är jag rädd.
04/12 23:53 at 23:53
Martin:
Du är inte tillräckligt högavlönad, inte tillräckligt rik. Och varje ”ytterligare” krona? Utöver vilket belopp då?
Sedan finns det nog experter att anlita om hur man fifflar undan pengar från skatt. Fast de kostar förstås. Du får väl vända dig till någon sådan. Jag vet nämligen inte. Har aldrig haft så mycket pengar att det lönat sig att försöka fiffla sig från skatt och dem jag har skattar jag för – utan att protestera, för jag tycker det är rätt att man ska betala till den gemensamma välfärden.
Jag vet dessutom att det blir mycket billigare än att skaffa sig privata försäkringar mot allt det vi varit kollektivt försäkrade för – tidigare alltså. Nu börjar det ju ändras därvidlag – USA är modellandet och där är det inte så kul idag, nu när även tidigare tämligen välbärgade personer finner att de måste börja stå i soppkö.
Ingemar:
Tiderna brukar man ju skylla på, hur nu tider kan fixa sådant. Vet inte vilken övernaturlig makt det handlar om.
Men du har säkert rätt, att det handlar om att leva nära och tillsammans med de superrika, då börjar man dela deras världsbild till slut.
Hörde Mona Sahlin på förra Nobellfesten, där hon satt bredvid Marcus Wallenberg (tror jag, men säker på att det var en Wallenberg) säga till TV-intervjuaren att ”det är inte så stor skillnad mellan våra åsikter”. Jag drog bara efter andan och trodde inte vad jag hörde.
05/12 00:24 at 00:24
Svar till Martin H:
Det finns otaliga vägar att reducera sin skatt om man har höga inkomster. En del information om de vägar som finns tillgängliga kan du hitta om går tillbaka och tittar på vad som skrevs om de ministrar som var tvungna att avgå strax efter att de tillsatts 2006. Jag tror att det var en handelsminister som var särskilt kreativ.
Men det förvånar mig lite att du inte hört talas om HUS-avdraget. Skatteverket har en utmärkt sida med information om hur det fungerar. Även i vanliga dagstidningar har det skrivits en del, fast det då brukar kallas Rutavdrag och Rotavdrag. Via detta avdrag kan en högavlönad lägga ut 100 000 per år på att låta andra städa, tvätta och stryka åt sig, eller på att låta hantverkare bygga om badrum och kök, eller måla och klippa gräs eller t.o.m. på att låta fattiga studenter läsa läxor med barnen. Och sedan får den högavlönade sin skatt reducerad med 50.000 kronor! Det bästa av allt är att lågavlönade har mycket små möjligheter att utnyttja
detta bidragdenna skattereduktion. De flesta kan inte avsätta 100 000 per år till den typen av tjänster. De får måla, klippa gräs och läsa läxor med barnen själva. Se där ett avdrag, skräddarsytt för dig med den ruggigt höga marginalskatten 57%!05/12 00:48 at 00:48
Bosse:
Jag tror att du har fel, för hade folk klart för sig vad det kostar att bekosta de offentliga försäkringarna själva, att det blir betydligt dyrare och dessutom inte alls så tryggt, så skulle de flesta inte ha något emot att betala sin skatt. Men de flesta begriper ju inte detta, för ingen talar om det för dem.
Dessa tider då solidaritet i samhället behövdes är dessutom inte alls för alltid förbi. De är på väg tillbaka igen, vilket man ser om man vill se det. Med nästa kris kommer det att bli lite tydligare och med nästa ännu lite tydligare.
Den dagen även välbärgade personer också i Sverige får uppleva hur deras samlade egendom försvinner när de blir arbetslösa och utförsäkrade och att man inte längre får adekvat sjukvård om man inte kan betala förmögenheter för d en, som i USA, där massor av människor dör för att de inte får sådan, så kommer ett parti som verkar för solidariskt bekostade försäkringar att behövas och troligen uppskattas igen.
Men visst, det man nu river (säljer ut), det får man aldrig tillbaka och det man skulle kunna bygga upp igen tar 50 år att återskapa, om nu något parti skulle försöka sig på den uppgiften igen. Så så värst ljusa är inte framtidsutsikterna. Så långt är vi överens. Däremot är jag inte alls överens med dig om att S varit tvungna att slå in på en nyliberala vägen för 25 år sedan. De hade dessutom förmodligen sin sista chans 1994, och den sumpade man.
05/12 11:38 at 11:38
Kerstin – det är väldigt få som idag ifrågasätter den skattefinansierade välfärden och försäkringssystemen. Men systemen byggdes inte för att 10-15-20 procent av befolkningen skulle stå utanför arbetsmarknaden och vara beroende av olika former av ersättningar och bidrag för sin försörjning.
Det är skillnad på att finansiera rekordårens arbetslöshet på ett par ynka procent och på att finansiera dagens väldiga armé av arbetslösa och bidragsberoende. Vi har också att hantera alla de hundratusentals människor som under många år kommit till oss, vars ålder, utbildningsnivå, bristande språkkunskaper etc gör att de har mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Egentligen är allt mycket enkelt. Det gäller att återskapa full sysselsättning med en lön man kan leva på. Det parti som lyckas med detta kommer att för alltid att skriva in sig i den politiska historien. Inget parti har en tillstymmelse till idéer för hur detta ska åstadkommas. Orsaken till detta ligger inte enskilda personer eller enskilda politiska beslut. Orsaken ligger i att världen ser helt annorlunda ut idag än för trettio år sedan. Nu är det dags för massorna i Asien, Sydamerika och Afrika att göra den resa som vi gjorde under 1900-talet.
Och nu har jag inte ens tagit upp det faktum att energitillgången peakar, att den enorma kollektiva skuldbördan ökar, att allt fler stater närmar sig statsbankrutt osv…
Jag förstår att många längtar tillbaka till Erlanders och Palmes dagar.
05/12 16:41 at 16:41
Socialdemokraternas tillbakagång låter sig inte förklaras av ett antal ”tabbar”. Det sitter djupare än så:
1. Aktiv strypning av den egna basens självständiga politikskapande sedan 1932 om inte förr. Så länge allt går bra kan man stå ut med det, men efterhand sliter det på solidariteten att alltid få på skallen om man inte i varje kommatecken instämmer med ordföranden.
2. Förändring av klasstillhörigheten hos de ledande. Dels en självklar följd av det långa maktinnehavet (säker karriärväg!), dels en följd av 1 – det kommer inte längre fram ledare från de djupa leden eftersom sådana inte tillåts uppstå där, de måste hämtas från universiteten eller från tidigare ledares familjer.
Av dessa anledningar blir de politikförändringar Kerstin nämner helt naturliga.
Antaligen kan man hitta paralleller i andra partier utomlands med ungefär samma kännetecken som de svenska socialdemokraterna. Hur var det till exempel med mexikanska PRI?
05/12 23:52 at 23:52
Det är precis som Bosse säger, en fråga om mattematik. Ju fler som försörjs av det allmänna, desto svårare blir det att upprätthålla ett generöst välfärdssystem. Att minska på de sociala förmånerna är då inget man väljer utan något som regeringarna tvingas till. Det alternativ som vänsterfalangen inom socialdemokraterna ville ha, hade lett till kraftig underskottspolitik och på längre sikt hade man fått göra stora nedskärningar som Storbritannien nu går igenom. Svaret är inte svårare än så, man har helt enkelt inte råd.
Detta handlar inte bara om de svenska socialdemokraterna utan det är en allmän kris bland socialdemokraterna internationellt.
06/12 00:53 at 00:53
Bosse och Ianto:
1: Man kan inte jämföra ett lands ekonomi med den personliga plånboken. Så fort man gör det, och det gör numer även politiker (sedan Margret Thatcher fick igenom denna analogi som en sanning,) så hamnar man i ren dumhet. Wigfors sade en gång att det inte finns något värre slöseri i ett samhälle än att låta många människor gå arbetslösa. Han hade helt rätt. Det förstår var och en som tänker till lite. (Att tvinga folk att söka jobb som inte finns för att sedan straffa dem för att de inte hittar något är emellertid rena galenskapen. Man måste tillåta fler människor att utföra de sysslor som behöver utföras, istället för att slita ut den del av arbetskraften som just nu har arbeten.)
Sedan S (och alla andra socialdemokratiska partier också) glömde Wigfors påpekande och gick in för att följa Friedmans rekommendationer, bl.a. om att det gäller att hålla en kader arbetslösa i ett land, s.k. NAIRU, jämnviktsarbetslöshet, som man till en början ansåg låg kring 4%, och sedan riksdagen avsade sig ansvaret för penningpolitiken och lade den på Riksbanken, avhände man sig möjligheten att föra en politik för full sysselsättning.
Riksbankens uppgift är att se till att inflationen inte blir högre än 2% och så fort den misstänker att detta kan komma att hända, höjer man räntan. Det är ett sätt att kyla av landets ekonomiska aktiviteter, att se till att arbetslösheten endera ökar eller i varje fall inte minskar. Sverige har, pga dumhet hos de styrande, haft en betydligt högre arbetslöshet sedan 1991 än vi skulle ha behövt ha.
I och med den nyliberala ekonomiska politiken har vi en konstant arbetslöshet som drabbar många människor väldigt hårt. Vi skulle inte behöva ha det så, om politikerna förde en annan politik med andra ord. Hade vi en lägre arbetslöshet så hade vi heller inga problem att upprätthålla de sociala försäkringarna på en god nivå.
Att vi har trygghetssystem är mycket viktigt för landets ekonomi dessutom. Det innebär att människor inte börjar spara och snåla, som japanerna gjorde exempelvis när de insåg att de kunde förlora jobbet för något drygt årtionde sedan. Det är lättare att få igång de ekonomiska hjulen igen efter en nedgång eller en kris om människor inte slutar konsumera i ängslan att inte klara sig om de råkar illa ut. Sparar människor för att de inte känner sig trygga, kommer hjulen inte igång igen och i värsta fall påbörjar samhället en lång ekonomisk kräftgång.
2: Sverige som land/nation har dessutom aldrig varit så rikt som idag. Det finns mer pengar än någonsin men de är ofantligt ojämlikt fördelade idag, i jämförelse med hur det var före 1990. Det innebär att stora mängder av Sveriges tillgångar används och hamnar i finanssektorn, som spekulationspengar. När man dessutom började sätta in våra pensionspengar i spekulationskarusellen så kan man säga att staten använder våra egna pengar till att låta banker och finansinstitut blåsa upp de bubblor som, när de brister, man tvingas oss andra att betala genom sämre välfärd. Detta är vansinne, utom för de allra rikaste förstås.
Tom en av världens rikaste män, amerikanen Warren Buffet, har sagt att ”Vi för just nu ett ekonomiskt klasskrig – och vi vinner”. Ovanpå detta har han senare menat att de rikaste måste börja betala mer i skatt.
Men, en blogg räcker inte till för en grundkurs i nationalekonomi. Så jag rekommenderar slutligen: Michael Hudson men det finns mycket på nätet om man vill lära sig mer saken.
06/12 01:24 at 01:24
Jan Wiklund:
Visst, allting har en orsak som har en orsak som har en orsak och går vi tillbaka till den allra första orsaken i den här saken så bestod misstaget/färräderiet i att bilda det socialdemokratiska partiet för där lade man den första grunden till tillbakagången idag :-).
06/12 11:16 at 11:16
Vill man förstå lite mer om varför ”alla” verkar dra samhället åt ett håll vi inte vill mot kan jag rekommendera denna nyutkomna bok:
http://www.anarchos.se/product_info.php/products_id/68?osCsid=021d3c23ff7e841959b0a2104fdb942e
Från samma förlag som gav ut Ellen Browns ”Bankerna och skuldnätet” på svenska. Som komplettering till Michael Hudson-tipset ovan.
06/12 15:24 at 15:24
Problemet är ju att Sverige redan idag är världsmästare i skattetryck. Nästan halva BNP försvinner bort i skatter. Staten verkar inte vara effektiv som en del tror eftersom inte ens det höga skattetrycket räcker till.
Gustav Möller myntade uttrycket ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Han förespråkade en behovsprövad välfärdspolitik. Medelklassen skulle klara sig självt genom frivilliga försäkringar. Det blev inte så utan i stället försökte man göra medelklassen beroende av staten.
Ditt recept verkar vara inflation och skatt på rika. Varför inte lägga beslag på hela lönen och betala ut bidrag efter behov?
06/12 15:35 at 15:35
[…] Bloggat; Olsson betalar, Rasmus Lenefors, Hållplats Hådén, Martin Moberg, Lena Sommestad, Eva Hillén Ahlström, Reflektioner och speglingar, Motvallsbloggen […]
06/12 16:35 at 16:35
Det var väldigt många kloka tankar som har kommit fram både i det ursprungliga inlägget och i kommentarerna.
Men vad båtar det grubbla så?
Orsakerna kan vara många och fastnar man i det grubblet kommer man ingen vart.
Det som nu gäller är:
Hur gör vi nu?
Vad gör vi nu?
Jag vill ogärna ta på mig Vegamössan och leta fram mausern eller kanske är det en modernare tingest som väntar på mig. Hålen i folk där uppe blir så mycket hemskare med den modernare grejen.
Men om ni som kan så mycket inte kan tala om hur vi skall göra blir vi mumier frustrerade och gör något mycket dumt. Och vi får antagligen massorna med oss.
06/12 21:52 at 21:52
Att starta sossepartiet var nog bra, då. Att sätta sig i regeringen var nog dessvärre nödvändigt. Men man fick betala ett högt pris i form av minskad organiseringsförmåga hos underklassen. Som tids nog fick sina oundvikliga effekter.
Om det hade kunnat göras på något annat vis vet jag inte. Borgerskapet sätter ju inte sina mest framträdande personer i regeringen, utan där sätter dom underhuggare. Kanske även arbetarrörelsen hade kunnat göra detta för att kunna behålla sin egen handlingsförmåga?
07/12 01:19 at 01:19
ianto:
Läs något annat än Timbropropaganda och Chicakogskolan. Alltid kul att få nya intryck och idéer.
Jan Wiklund:
Fast jag är ganska tacksam för vad S åstadkom mellan åren 1932 och 1975. Tycker inte att de misslyckades under den perioden.
07/12 10:53 at 10:53
Finanskrisen är också en kris för nationalekonomin. Både Keynes och Friedman verkar inte fungera. Nytt tänkande behövs. Men nationalekonomerna är vilsna och har inga teorier om vad som ska göras. Obama gör nu vad som Friedman tyckte skulle ha gjorts 1931 och 1932. Dock påverkar den sysselsättningen i ganska begränsad grad.
Keynes idéer övergavs på 70-talet för att den bl a ledde till stagflation. Men finns det chans för honom för att återkomma i en annan form? Detta diskuterades här:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/ekonomernas-kris-1.1085335
Även vänstern behöver vara med i den diskussionen och ifrågasätta gamla svar.
Dags för att titta på teorier i periferin? Hayek och den österrikiska skolan gör ju en poäng av att den receptorienterade nationalekonomin grovt förenklar orsaker och samband hos ekonomin, t.ex att centrala beslutsfattare gör ett sämre jobb än en distribuerad marknad.
Här bör det ske en återgång till enkla nybörjarkunskaper. Man kunde tycka att ekonomerna då skulle kunna ge några scenarios för hur utvecklingen kan gestalta sig. Men allt vi får höra är löst grundade spekulationer.
07/12 12:51 at 12:51
ianto:
Det är nog så att det perfekta finanssystemet är omöjligt att utveckla, istället handlar det, som Karl Popper sade, om att lösa problemen när de dyker upp, och att balansera de ekonomiska åtgärderna så att de fungerar så väl som möjligt just nu.
Fanatiker, både på högerkanten, dit jag räknar nyliberalerna, och vänsterkanten har en tendens att tro att bara man håller ut tillräckligt länge på en ekonomiskt linje så blir det bra till slut, och att utopin, som man aldrig kommer att uppnå, är värd att offra massor av människor för.
Det blir aldrig perfekt. Därför är Keynes bra i vissa lägen och mindre bra i andra. Just nu är det den enormt ojämlika fördelningen som är problemet.
07/12 19:30 at 19:30
”Fem procents arbetslöshet skulle knappt ens vara acceptabelt om det innebar att alla anställda fick två obligatoriska semesterveckor om året utan betalning. Men det är fullständigt oacceptabelt när det innebär arbetslöshet på 10, 20 och 40 procent bland svaga grupper, något som leder till fattigdom, hemlöshet, familjesplittring, drogmissbruk och kriminalitet. Brottsligheten som genomsyrar våra städer kan till stor del tillskrivas det faktum att en hel generation för första gången i historien vuxit upp utan att ens tillfälligt få uppleva en någorlunda full sysselsättning.”
William Vickrey 1996 riksbankspris vinnande ekonom
07/12 20:23 at 20:23
Och nu har högerrevolutionen varit så framgångsrik att 5% arbetslöshet betraktas som överhettning.
——–
Det största problemet med skattereformen var de massiva regressiva konsumtionsskattehöjningarna som slår hårdast mot dem längst ner och effektivt stramar åt ekonomin långt mer än ev dynamiska effekter av höginkomsttagare som jobbar mer. Vilket de förstås inte gjord när ekonomin stramades åt. Det går inte att tro att man kan flytta intäkter mellan olika skatteslag på det viset ”finansiera” där finns definitivt dynamiska effekter och då inte minst i konsumtionsskattehöjningar.
Några diagram från Australien men de är i stort signifikanta för OECD och den allmänna utvecklingen under den nyliberala revolutionen, reallöner, vinster, produktivitet relativt BNP:
http://img375.imageshack.us/img375/9290/realwageproductivitygap.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/6771/ausprofshare5910.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/9630/wageshare.jpg
Några gamla diagram från Sverige upp till 90-tals krisen och den följande vildsinta politiken för att skapa permanentmassarbetslöshet här i landet i namn av att man bekämpade inflationen, man frågar sig vilket empiriskt stöd man hade för att hög arbetslöshet skulle bekämpa inflation i Sverige, det hade man naturligtvis inte utan det hela rör sig uteslutande i modellens värld där man kan få det resultat man önskar.
http://img697.imageshack.us/img697/5092/konsumtionsverigefrankr.png
http://img812.imageshack.us/img812/6479/inflationkonsumtionreal.png
man kan notera reallöneutvecklingen i början av 70-talet i jämförelsen med de stora länderna i Europa, de sk förlorade åren med en onödig devalvering och momshöjningar, det kom en rekyl på det ca 1975.
http://img413.imageshack.us/img413/8789/unempnetexp2.png
Svensken är förd bakom ljuset av sina politiker och inte minst av sina förmenta arbetarpartier.
07/12 20:39 at 20:39
lasse skriver:
Det går inte att tro att man kan flytta intäkter mellan olika skatteslag på det viset ”finansiera” där finns definitivt dynamiska effekter och då inte minst i konsumtionsskattehöjningar.
Ledsen Lasse med jag förstår inte detta.
07/12 21:44 at 21:44
När Feldt och Westerberg skattereformerade sa man att i stort var det ”finansierat”, sänkningar av löne (marginal) och kapital skatter var i princip finansierat med stora konsumtionsskattehöjningar — höjda skatter och avgifter, breddad momsbas samt kraftigt höjda boendekostnader för vanligt folk.
Man kan inte bolla med siffrorna mellan de olika skatteslagen och tro att det kan vara ett neutralt nollsummespel.
Den gode Grassman beskriver det långt bättre än jag förmår med min bristfälliga kunskap:
Århundradets missförstånd
”Det de verkligt konservativa inte vill vara med om är den ambitiösa finansieringen (läs överfinansieringen) – dvs bibehållandet av det stora konsoliderade budgetöverskott vi nu har i Sverige, världens största.
Bildt tar gärna skattesänkningarna på höga inkomster, men han vill inte alls gå lika långt som Feldt-Westerberg i ersättandet av skattebortfallet med höjda hyror och moms. Och däri har alltså Bildt helt rätt. Den s. k. dynamiska effekten, dvs den förmodade ökningen i Sveriges tillväxt till följd av skattereformen, kommer nämligen helt att utebli med den överfinansiering och strypning av ekonomin från efterfrågesidan som skattereformen innebär genom sina effekter på vanligt folks köpkraft.
Skattereformens ingenjörer har nämligen utgått ifrån att Sveriges svaga tillväxt beror på bristande produktionsförmåga och folks låga arbetsvilja, medan sanningen är den att tillväxten kvävts från efterfrågesidan. …”
…
”I detta läge är det naturligtvis också fritt fram för optimism och vanlig skattekverulans: både centerns Olof Johansson, som skamlöst vitaliserat demokratins huvudprincip i sina frierier till de stora väljargrupperna, och moderaten Carl Bildt i sin allmänna skattefientlighet hamnar nu i en riktigare ekonomisk analys. De representerar i skattefrågan en för landet och för vanligt folk bättre politik än det nyliberala etablissemanget i kanslihus och handelshögskolor.
Århundradets skattereform är i själva verket ett missförstånd från början till slut. Produktionsbortfallet kan bli om inte lika stort och förödande för svensk ekonomi som vid de fem devalveringarna så näst intill – allt beroende på vilken grad av överfinansiering och kvävning från efterfrågesidan som blir slutresultatet av den långa och känsliga politiska process som nu pågår.”
…
”Om man härtill lägger att den nyliberala ekonomiska analysen felaktigt lägger tillväxtbegränsningarna på produktions- och utbudssidan när den i världen mest datoriserade, robotiserade, arbetsvilliga och välutbildade land uppenbart ligger på efterfrågesidan, så är det alldeles klart att skattereformen är ett missförstånd från början till slut. …”
07/12 23:52 at 23:52
lasse:
Tack för förklaringen, och gissa om jag har saknat Sven Grassman.
12/12 19:14 at 19:14
Om du har rätt i din analys är det svårt att förstå att inte vänsterpartiet är större än socialdemokraterna…
13/12 00:40 at 00:40
Regge:
Nu vet jag ju inte hur väldigt unga människor tänker, men i varje fall i min generation är de flesta mycket väl indoktrinerade i antikommunism. Tror att även unga människor är välindoktrinerade i samma antikommunism. Det förklarar, enligt min uppfattning varför inte V är större än S trots att V idag står för ungefär den praktiska politik som S stått för ända fram till omkring 1985-19980. V har mycket stora svårigheter att skaka av sig kommuniststämpeln och därmed associationen till g:a Sovjet.