Det är en gammal sanning, säger Nina Wadensjö, som har lett en utvärderingsgrupp inom S (ekot kvart i fem idag), att den som ska vinna ett val måste vinna storstäderna, och, förstår vi, därmed avses i huvudsak Stockholm.

Vilka röstade ändå på partiet? Jo, bland arbetslösa och i gruppen väljare med sjuk- och aktivitetsstöd var Socialdemokraterna starka. Men bland väljare som har arbete i Stockholms län var stödet i det senaste valet så lågt som 13 procent.
Det är det som Nina Wadensjö och hennes analysgrupp vill ändra på.
Socialdemokraterna måste driva en politik som attraherar människor med arbete. I Stockholm vill de arbetande väljarna inte ha skattehöjningar, slår gruppen fast. (1)

Men när man nu har segregerat Stockholm så till den milda grad som man gjort, så kunde man lika gärna säga att ska man vinna val måste man vinna väljarna i Danderyd och Lidingö.

De senaste årtiondena har socialdemokraterna kunnat strunta i de sämre ställda och har också gjort det, eftersom dessa varit i minoritet och dessutom inte haft några alternativ. Därför har man inom S känt sig säkra på deras röster även om man fört en politik som dessa förlorat på. Nu är det dags för S att inse att situationen är radikalt förändrad.

Man kanske kan vinna några få röster på Östermalm, i Djursholm och i Täby genom skattesänkarpolitik, bättre RUT-bidrag och löften om ännu mer segregering, i bostadsområden såväl som i skolorna, men jag spår att för varje sådan väljare som man lyckas locka till sig förlorar man många fler röster till SD. Nu finns det nämligen ett alterntiv för dem som S anser sig inte behöva bry sig om längre.

Det är visserligen sant att SD röstar med M för det mesta, men det vet för det första de flesta inte om. För det andra så tror de på SD:s förföriska tal om att samhället skulle ha råd att bistå de sjuka, ta bättre hand om de äldre och att det skulle bli fler jobb och mindre arbetslöshet bara man skickar ut en massa invandrare.

Dags alltså för S att tänka om – radikalt, och se verkligheten i vitögat. Man kan inte längre vinna val på att bara fria till de mer välbeställda. Man måste ha med större grupper, och det får man inte genom att föra en ännu mer borgerlig politik och en politik som framför allt lockar rika personer i Stockholms innerstad. Hur vore det med lite verklig information till väljarna istället om varför det ser ut som det gör och vad som krävs för att vi ska återfå det socialdemokratiska mer jämlika och solidariska samhället som en stor majoritet i opinionsundersökningar säger sig vilja ha.

Wadensjös rekommendation leder, om den genomförs, med stor sannolikt till en ännu större katastrof för Socialdemokraterna och för Sverige.

/Kerstin

Länkar:
1) SR, Ekot 16.45
- Så fick SD mina grannars röster, Hans Linde, AB

Rekommenderad läsning:
- Hur vi berättar historien har betydelse för politiken, Lena Sommestad
- Påminnelse: härifrån kommer din skattesänkning, Storstad
- ”Goda chanser för S-alternativ”. M Lindgren Åsbrink, Sydsvenskan
- Allmänningens tragedi, Anne-Marie Lindgren, Arbetarrörelsens Tankesmedja

Tillägg  17/1 2011 kl. 17.30
Och här en länk som berättar en del om vad det handlar om, alltså om vad folk vet om politiken och om vikten av information, men även här har ju S gjort sig av med viktiga medel för sådan:
- Landsfadern som går hand i hand med folket, vars förtroende han bär, har alldeles rätt! Tankesmedjan Det sovande folket