Nu skrivs och talas det om hur Pär Nuder har starkt stöd inom stora delar av Socialdemokratin (1) och att han kan tänkas bli nästa partiledare för S. Bl.a. talar Margareta Winberg (2)  varmt om honom och förordar honom som ny partiledare.

Jag tror knappt vad jag hör.

Nuder har visserligen tackat nej,  men född inom rörelsen som han är, sägs det, ställer han  nog upp om rörelsen kallar. Så vad ska man säga om att S väljer Nuder och om han inte avstår?

När man valde Mona Sahlin som partiledare för S ansåg jag att man bäddade för valförlust 2010.(3) Jag menade att hon skulle få äta upp Tobleronehistorien igen i valrörelsen och precis detta hände. När S verkade få ökat väljarstöd i samband med att media skrev en hel del om den mycket sjuka och utförsäkrade Annica Holmquist, någon vecka före valet, spred sig skräcken inom borgerligheten. Expressen laddade omedelbart skarpt och drog på ordentligt med, ja vadå? Tobleroneaffären förstås. (4) Sen gick det som det gick.

Väljer man nu Pär Nuder har man garanterat bäddat för något liknande inför nästa val. Jag ser rubrikerna i borgerliga media för mig:
”Per Nuders om pensionärer: ETT HOPPLÖST KÖTTBERG! Vill landets pensionärer ha en statsminister som föraktar dem?” (5)

Jag förstår att yngre människor, de där under 50, ofta tycker att “sådana där gamla synder” väl inte spelar någon roll längre, men för alla oss som var med spelar de en roll. Vi är dessutom ganska många och har varsin röst i valen. Det är en inte ringa del av väljarkåren som är över 60 år och många av oss gillar inte att bli betecknade med ett så föraktfullt epitet som “köttberget” eller att bli betraktade som ”Untermenschen”.

Att överhuvudtaget komma på idén att kalla en stor grupp av svenska folket för något sådant tyder inte på någon djupt känd ideologi eller känsla för solidaritet mellan människorna i samhället. Så uttrycker man sig helt enkelt inte om man har en acceptabel människosyn. Hans uttalande när han petades av Mona Sahlin var inte bättre vad gällde människosyn: ”Jag ser fram emot att sitta på riksdagens gubbhylla tillsammans med Bosse Ringholm.” (6) Klarare  kan ingen uttrycka sitt förakt för dem som är äldre än man själv, och han demonstrerar det gång på gång och olika ordalag.

Men visst, om S varken vill vinna röster och regera eller tänka framsynt och om man absolut vill ge SD ännu fler röster i nästa val, då ska man välja Per Nuder till ny partiledare.

/Kerstin

Länkar:
1) S väljer Nuder – om han säger ja, AB
1) Nuder hetast, AB
2) Margareta Winberg håller på Pär Nuder, Lunchekot
3) Om nomineringen av Mona Sahlin, Motvallsbloggen 19/1 2007
4) Sanningen om kortskandalen, Expressen, 11/9 2010
5) Nuder kallade 40-talister för ”köttberg”, AB
6) Därför fattade han ingenting, AB

PS: Skriv på uppropet mot utförsäkringseländet, sjukupproret