Tvång inom demensvården – 1800-talets mentalsjukhus tillbaka?
Hör idag på Ekot att regeringen föreslår att personal inom äldrevården ska få laglig rätt att ta till tvångsmetoder mot de gamla och dementa.
Syftet med förslaget är att minska antalet tvångsåtgärder så långt som möjligt, att skydda den enskilde, säger Jan Pennlöv som har utrett frågan åt regeringen.
Förr brukade det alltid heta att allt förtryck, all misshandel av människor var bra för de förtryckta och misshandlade, var till endast för deras bästa. Numer säger man det rakt motsatta. När man lagstiftar om mer tvångsåtgärder så ska tvånget nedbringas med den föreslagna lagen, precis förstås, som avlyssningarna skulle nedbringas med de nya lagarna om avlyssning även av icke misstänkta. Vem tror på det? (Jag ger mig den på att om denna regering avskaffade lagen mot barnaga, så skulle den påstå att avskaffandet är till för att minska barnagan.)
I själva verket är detta lagförslag förstås ett stöd för personal som har problem med hanteringen av dementa människor, oavsett vad deras problem beror på. Att hävda något annat är hyckleri.
Om detta får man veta att:
Samtidigt har det inte funnits lagligt stöd för vårdpersonal att låsa in patienter, att spänna fast för att undvika skador eller att medicinera patienter genom att till exempel gömma medicinen i maten. Det har dock förekommit och i ganska stor utsträckning.
Med de nya förslagen ska vårdpersonalen känna att de har lagen på sin sida, är tanken. Jan Pennlöv tror att vårdpersonalen kommer att välkomna förslagen.
Jo tack, det sista tvivlar jag inte på. Personalen på mammas boende hade ansett det mycket bra om de hade haft lagen på sin sida när de, felaktigt, bedömde att min mamma borde drogas ner tills hon blev ett rent vrak och då jag förbjöd dem att göra så.
Det här görs redan idag, säger man vidare, och så är det ju. Det handlar alltså om att göra olagliga metoder lagliga - fel väg hävdar jag bestämt.
Sådana här metoder är för det första mycket skrämmande för dementa människor, för det andra blir rädda och otrygga dementa människor mycket svårare att handskas med och med sådana här metoder skapar man just de problem som tvångsmetoderna uppenbarligen ska vara till för att lösa. De leder till att man snabbt hamnar i onda spiraler där metoderna är själva problemet, inte de gamla och dementa.
Nu beror det dock på hur den här lagen kommer att tillämpas, men jag känner mig näst intill skräckslagen inför vad en sådan lag kan komma att innebära, ja med stor säkerhet kommer att innebära på vissa äldreboenden.
Redan idag är kunskaperna om hur man ska behandla gamla och dementa förfärande dåliga på många äldreboenden, och det gäller både läkare, skötare, undersköterskor och många sjuksköterskor och boten mot denna okunnighet i behandlingen av de gamla, som inte sällan resulterar i att dessa inte vill låta sig behandlas, har regelmässigt varit neddrogning av dem, vilket blivit dyrt för samhället.
Jag fick erfara hur man man drogade mer min mamma, alldeles i onödan, och gjorde henne mer förvirrad än hon var, förorsakade att hon började ramla på grund av yrsel, att hon förlorade förmågan att förflytta sig normalt, med vanliga steg (började hasa istället, vilket är en nervskada förorsakad av Rispedal), förlorade förmågan att svälja, drabbades av så allvarlig dimsyn att hon var övertygad om att hon höll på att bli blind, m.m . m.m.. Jag såg också hur hon saknade förtroende för personalen och hur hon blev besvärlig att duscha, att ta blodprover på, att vaccinera etc. Lösningen var nerdrogning igen. Jag kämpade som ett lejon under flera år för att förhindra att man drogade mamma så illa att hon dog en förfärlig och sannolikt plågsam död på grund av detta, något jag har sett exempel på.
Jag visste, och vet, att många av dessa problem kan undvikas med kunnig hantering av de gamla och dementa. I mammas fall fick jag ett erkännande för denna min uppfattning härom månaden. Då hade boendet, där mamma vistas, fått både en ny ansvarig sköterska och en ny ansvarig läkare, två personer med helt andra idéer om hur de gamla ska hanteras än som varit förhärskande där tidigare. Läkaren började med att gå igenom medicinlistorna och menade att de gamla stod på för mycket lugnande preperat och sömnmedel, varför mängderna drogs ner.
Sköterskan berättade så en solskenshistoria. Hade jag haft henne i samma rum hade jag gett henne en stor och varm kram. Hon skulle ta ett blodprov på mamma då hon just hade börjat arbeta på boendet. Personalen förklarade att det gick inte att göra på mamma utan att hon drogades ner först. Sköterskan lyssnade och menade att hon skulle i alla fall försöka först. Så gick hon till mamma, distraherade henne genom att fästa mammas uppmärksamhet på något annat, och vips var blodprovet taget, inga problem alls, menade hon. Mamma hann inte ens uppfatta vad hon gjorde.
Det är sådana kunskaper om hur dementa ska behandlas, som varje person som arbetar med dementa ska ha, och har de inte det ska de få den – innan de börjar arbeta med dementa. Med korrekt och kunnig behandling skulle problemen inom äldrevården minska radikalt och behovet av tvångsåtgärder skulle bli mycket mindre.
Genom att lagstifta om möjligheten till tvångsåtgärder går man, enligt min bestämda och på erfarenheter grundade åsikt, alldeles fel väg. Risken är överhängande att en sådan lag får rakt motsatt effekt: Så enkelt att bara droga ner gamlingarna, då krävs inga kunskaper alls av dem som ska ta hand om och behandla de gamla och dementa. Också ett sätt, kanske, att sänka kostnaderna för äldrevården. Antar att man anser att med detta kan man anställa människor som inte har några insikter om demensvård, och till de låga löner som man nu planerar att alltfler människor i landet ska arbeta för. Dessutom kan man skära ner på antalet anställda inom äldrevården – tänker man sig förmodligen
Ännu en gång visar den nya regeringen sin inkompetetns och sin inhumana inställning till alla dem som inte klarar sig själva. Här är alltså deras attack på de gamla och dementa: ”Lås in dem, bind fast dem, droga ner dem, de är ju helt oanvändbara i alla fall så varför ska samhället kosta på dem god och human vård?
Länkar:
– Ekot, om förslaget att legalisera tvångsåtgärder mot de dementa
– Berättelsen om behandlingen av min dementa mamma – läs den om du inte har gjort det tidigare
19/12 03:42 at 03:42
Pennlöv – Pennlöv – jag hoppas att utredningen är lika tunn som ett löv som skrivits med en penna. Vissa personer ska nog tvångsavvisas till minimal a-kassa. Har han tillsatts av den nya eller den gamla regeringen? Ska undersöka saken. Förhoppningsvis återkommer jag med ett svar – eller är det någon som vet?
19/12 04:31 at 04:31
En bloggläsare:
Nej, jag vet inte om det är den gamla eller den nya regeringen som tillsatte den här utredningen med Pennlöv. Eländig är den under alla omständigheter, och det hade jag ansett även om utredningen och förslaget hade lagts fram under en socialdemokratisk regering. Skillnaden är ju inte så stor i vissa avseenden.
19/12 05:36 at 05:36
Utredningar brukar ju vara långa, så inte annat jag förstår så utsågs Pennlöv av förra regeringen. En sökning på google säger att han är fd justitieombudsman. Nu får vi se vad den nya regeringen tycker om utredningsresultatet? Äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson får förklara närmare snarast. Enligt Ekots intervju så verkade hon positiv?
19/12 05:59 at 05:59
En bloggläsare:
Vad som är mest intressant är ju vilket parti utredaren sympatiserar med.
Men jag kan mycket väl tänka mig att den förra regeringen hade hyst samma uppfattning i den här frågan som jag föreställer mig att den här regeringen kommer att göra.
Lustigt förresten, den förra regeringen gick till val på bättre äldrevård, var det detta man hade i bakfickan tro??
19/12 07:17 at 07:17
Socialdepartementet, 18 december 2006
Två lagar föreslås för att skydda demenssjuka
Den särskilde utredaren Jan Pennlöv föreslår i betänkandet Regler för skydd och rättssäkerhet för personer med demenssjukdom, att personer med demens kan flyttas mot sin vilja till särskilt boende, om det finns en uppenbar risk för att personen kan skada sig själva eller andra. Den andra lagen handlar om möjlighet till tvångsmedicinering, om den dementes hälsotillstånd riskerar att allvarligt försämras utan medicinering.
Mer att läsa: http://www.regeringen.se
Forts. följer…
19/12 10:59 at 10:59
Det var ju någon som i ett annat forum citerade Lenin som visst lära ha sagt något i stil med: ”Den som inte arbetar ska heller inte äta”…
Apropå det: Det finns folk som inte arbetar men som ändå kan äta sig ordntligt mätta…
Nej, de tror de sparar personal på detta!? Och inser nog någonstans att det är ett sätt att ta död på de gamla litet snabbare?
Fast jo, dessa neddrogade vårdkollin kan också bli otroligt tungvårdade…
Ädre som måste byta miljö, hamnar på sjukhus kan bli rövirrade av det… En infetion kan orsaka förvirring hos en äldre…
Livskvalitén minskar för de som drogas ner… Vissa menar att det aldrig är för sent att ev. bearbeta det förvirringen handlar om (med åldern brukar man minnas tidiga saker i livet)…
Tror förresten någon geriatriker påpekat att äldre är övermedicinerade rent allmänt och att många mediciner motverkar varandra. Läkare i primärvården med sina alltmer begränsade tid hinner inte kolla upp vad den gamle får för mediciner (och den gamle är kanske också så förvirrad att han/hon inte heller kan klart redogöra för vilka mediciner han/hon har. Till det kommer också äldre generationers respekt för överheten, vilket kanske också gör dem ÄNNU mer förvirrade?).
Hellre drogar man ner div. uttringar, för man vill liksom också omedvetet inte veta vad de handlar om? För förskrivning av lugnande och sömnmedel används nog i samma syfte också när det gäller yngre personer…
Man vill trycka ner det de berättar, för att ganska många av oss själva inte vill bli påminda om saker… Själva har anledning att trycka ner saker, även om det hos många av oss ännu inte tagit sig några direkta uttryck och kanske aldrig gör det väldigt konkret.
I spariver har man intresse ännu mer av att trycka ner div. saker… På sikt undrar jag vad det kan få för konsekvenser…
Kortsiktig kanske man sparar, men långsiktigt?
19/12 11:35 at 11:35
Frustrerad, kännande mig maktlös, uppgiven och inte minst arg stavar jag fel, tråden blir kanske inte helt klar??
Gamlingar arbetar ju inte, så då ska de heller inte äta??
Såg just nu på morgonnyheterna att pensionärsorganisationer nu agerar för de anser att de får betala jobbavdraget. De får ju naturligtvis inte del av det – eftersom de inte arbetar! Glasklar logik!?
”Men detta är ju uppskjuten lön!” hävdade en av deras talesmän. Säkert finns det någon som kan hävda som precis när man hävdar att man betalat in till socialförsäkringarna, så om jag då är tvungen att utnyttja dem (för att jag blir sjuk, Gud förbjude eller arbetslös, lika trist) så vadå, att jag betalt till dem (efter förmåga), jag är tärande (har aldrig varit närande??)…
Säkert kan man hitta på något motsvarande resonemang mot pensionärsorgansiationerna… Tänker jag helt trött…
Apropå mellanöstern (Irak och oroligheterna där, Israel) slog mig också: Vilka är det som drar (och dragit) igång krig här i världen?
Vilka är det som har ett omättligt behov av makt och ett oerhört behov av att agera ut icke bearbetade saker?
Fast detta var ju ett klart stickspår…
Surfade vidare sen jag skrivit föreg. inlägg och läste ett brev från en förtvivlad lärare: antingen får man vara kurator i klassen (sociala problem ökar, liksom koncentrationssvårigheter hos även de mest välanpassade för de har tusen aktiviteter på gång, vissa ungdomar är klart överstimulerade medan en annan, mindre bemedlad förmodligen är totalt understimulerad)…
Och vilka är det som tar mest stryk? Av vårdpersonal, lärare, socialsekreterare, kuratorer etc.?
Nej, hårdare tag är lösningen (den kostar minst, på kort sikt) och det som är än mer skrämmande är alla nyauktoritära strömningar här och där och alla som agerar polis mot sina medmännjiskor och agerar angivare (mot fuskare etc.). Hur kan detta komma sig? Inte minst bland unga, med nästan afscistoida idéer!!! De tillhör den generation som växte upp eller åtminstone gick i skolan under 90-talet?? Då alla nedskärningar startade… Jag tror det finns ett samband med det… ”Tig och lyd!”
Jo, vilka är det som startar krig (mitt svar: män. Och jag tror inte på, men jag tror inte män föds med någon aggressiv gen. Misstänker att det är ett försvar för att få bete sig både på det ena och det andra sättet!! ger dem på någo vis ansvarsfrihet! Och var läggs då istället ansvaret? Hur skulle det vara om de som nu istället får rycka in och axla deras ansvar skulle sluta upp med det? Nu tungs de mer och mer? Och det är inte dessa vi ser i bloggar och debattforum, för de orkar överhuvudtaget inte delta i debatten, utom vissa undantag som ändock försöker göra det! Och lyfter sig i håret och tänjer sig till att OCKSÅ görta det) och vilka är det som allra mest moraliserar över alla sina svaga medmänniskor? Är det de som själva lever mest moraliskt? Jag bara undrar?
Vilka är det som går på knäna och har gått på knäna? Empati ska vara en faktor i utbrändhetsproblematiken!!!
De som jobbar med människor värderas oerhört lågt!! (utom då läkare, de utgör skillnaden, men de har det nog också tufft, dock kan de jobba deltid, typ 80% och ändå saker att gå runt privat och gå runt ganska hyfsat bra!!).
Ursäkta denna utgjutelse, måste bara få häva ur mig… Även om detta nu berörde en massa andra, parallella, trådar??
Urk, för alla hycklande kristdemokrater också…
19/12 12:50 at 12:50
[…] Motvallsbloggen […]
19/12 17:41 at 17:41
Här är länken till regeringens hemsida med möjlighet att titta på webb-tv:
http://www.regeringen.se/sb/d/8086/a/74046
21/12 08:51 at 08:51
Jag funderade just på vad Vårdfacket tycker? Hittade en artikel på deras hemsida.
http://www.vardfacket.se/article.aspx?articleID=15609
Citat: …
”Demenssjuksköterskan Sofia Kialt och Margareta Åkerstedt, ordförande i Riksföreningen för sjuksköterskan inom äldrevård är inte lika förhoppningsfulla.
– Det finns en stor risk med att via lagstiftning tillåta överträdelse av den personliga integriteten för personer med demens. Tidigare rapport från SBU slår fast att beteendestörningar till 80 procent beror på miljöfaktorer, bland annat vårdpersonal.”
…Slut citat
26/12 17:19 at 17:19
Jag tror faktiskt inte att vårdpersonal egentligen tycker att det är ett särskilt bra förslag, däremot så tror jag att många enhetschefer på äldreboenden tycker att det är det. Istället för att se till att de dementa är sysselsatta på dagarna så drogar man ner dem och då kan man hålla personaltätheten nere. Får man dessutom låsa in dem så behöver man inte ha avdelningarna bemannade hela tiden heller. Men så är jag tämligen cynisk också.
27/12 01:23 at 01:23
Drottningen
Det är nog så att det varierar från vårdinstitution till vårdinstitution, vem och vilka som gillar eller ogillar det här lagförslaget.