Se de videofilmer som jag länkar till nedan, om hur slarvigt läkare skriver ut SSRI (ofta kallade ”lyckopiller”) och även andra lugnande och antipsykotiska preparat.

Det som sägs i dessa filmer är vad vår nya arbetarregering inte vill att vi ska få veta när man lägger ner Kilen, som arbetat med information om de här frågorna under många år och som har byggt upp en bred och djup kompetens på området, en kompetens som varit till hjälp för många. En sådan hjälp finns endast att få på några få ställen i landet eftersom läkare och psykiatriker ofta förnekar de hemska upplevelser och biverkningar som otaliga personer drabbas av och istället skriver ut ännu mer piller till dem, piller som gör dem ännu sjukare i många fall.

Om beroende av SSRI mm

Om skador av antipsykotiska preparat

Sida med flera länkar till videofilmer om antidepressiva

(Tillägg 5/9 2009. kl 00.15: Tyvärr har filmerna, som länkas till ovan, försvunnit från nätet. Man undrar varför.)

Visst, det tycks finns människor som blir hjälpta av de här preparaten, det är inte dem vi talar om, utan om alla dem som inte tål dem och som blir sjuka av dem, på ena eller andra sättet, och de är många.

Jag talar om och protesterar mot alla de läkare som skriver ut sådana här preparat utan vare sig noggrann undersökning eller någon uppföljning av hur patienter reagerar på preparaten. Jag protesterar mot läkares egna experimenterande med patienterna och att de skriver ut medlen för allt mellan himmel och jord, som preparaten absolut inte var menade för från början, ja som också skriver ut antipsykotiska preparat till människor som inte alls är psykotiska.

Jag har själv erfarenhet av hur gärna läkare kastar SSRI-preparat efter folk.
För några år sedan kröp jag under uppallade brädor, vindskivor, och målade dem. Jag lyckades vrida huvudet så olyckligt att jag drabbades av en häftig nackspärr. Den var så plågsam att jag inte kunde ligga ner, bara sitta och gå försiktigt. Vanliga enkla värktabletter hjälpte inte och jag insåg att jag behövde starkare smärtstillande preparat några dagar för att få ordning på den akuta muskelinflammation jag hade drabbats av i nacken. Alltså gick jag till vårdcentralen.

Läkaren konstaterade vad jag redan visste, att jag hade en kraftig muskelinflammation i nacken. Hon skrev ut häftiga smärtstillande tabletter (tar jag inte gärna men jag visste att jag behövde dem för att kunna slappna av så att musklerna kunde läkas). Dem skulle jag ta tre ggr/dag under 10 dagar.
– Men, fortsatte hon, så ska jag skriva ut ett muskelavslappnande medel också.
Jag anade ugglor i mossen, på grund av vad jag hört från andra, och frågade om hon tänkte skriva ut SSRI till mig, vilket hon vidimerade. Hon hade inte tänkt tala om det för mig emellertid – istället sade hon alltså att jag skulle få ett ”muskelavslappnande medel”, ljög mig rakt i ansiktet, eftersom hon just tänkte skriva ut ett antidepressivt medel fast jag inte var det minsta deprimerad, bortsett från att jag förstås inte kände mig jättelycklig just då på grund av den akuta värken i nacken.
– Glöm det, sade jag, sådant äter jag inte, jag har inga problem med psyket. Jag lider av nackspärr, en rent kroppslig åkomma.
Hon lade ner pennan. Jag åkte hem och åt två värktabletter/dag två dagar i rad, sedan var jag bra och behövde inte äta fler sådana!

Jag har alltså egna erfarenheter av hur slarvigt och utan skäl läkare skriver ut sådana här preparat. Det här var inte den enda, fast i de tidigare fallen, då läkare velat lura på mig mediciner som jag inte behövt, handlade det om bensodiazepiner, föregångaren till SSRI, och jag har även vänner som råkat ut för samma sak, både sådana som gjort som jag, vägrat ta preparaten och som börjat äta dem. Av de senare mår några mycket dåligt.

Det är inget mindre än en skandal att detta får fortsätta, år ut och år in.

En ännu värre skandal är den nya borgerliga regeringen som lägger ner en av de få instanser, Kilen, som hjälper människor som lurats in i ett beroende av dessa medel och som lider svårt av biverkningar och utsättningsproblem.

Se filmerna!

Länk:
Se även ett tidigare inlägg på Motvallsbloggen där några drabbade berättar.