Jag har återkommande hävdat att högern, med de stora företagen och Timbro i spetsen, har byggt upp en stor och effektiv propagandaorganisation. Själv har jag klumpat ihop hela kongrolomeratet och omtalat det under benämningen ”Timbros propagandaorganisation”.

Varje gång jag hävdat att Timbro fört propaganda för eller emot något har jag fått veta att jag endera är offer för en konspirationsteori, eller att jag bara för ut vänstervridna illasinnade rykten (ungefär). Som vanligt är det de högernaiva som har fel, alternativt försöker slå blå dunster i ögonen på folk.

Jag har dock inte känt till existensen på nätet av Den blå listan, listan över alla de organisationer som högern/företagarna, använder sig av för att föra ut sin propaganda, som flera andra bloggare länkar till just nu.

På sidan föreslås att det var den ”välorganiserade vänstern” som inspirerade Sture Eskilsson, mannen bakom Timbro och PR-organisationens mångfacetterade uppbyggnad. Det är möjligt att det var så, han har tydligen sagt detta i alla fall, men det är mer troligt att det var amerikanska CIA, som ända sedan femtiotalet pumpat in pengar i proamerikanska organisationer världen över, som var den verkliga förebilden, och att även CIA använde sig av ”hotet från vänstern” som argument för erhållande av medel att underhålla dessa motorganisationer.

Den som inbillar sig att det bara finns en enda världsomspännande konspiration, Al Qaida, som vi alla har lärt oss tro på som Djävulens nya verktyg och förklädnad, är alltså grundlurad. De multinationella företagen och CIA har i väl genomtänkta och på beteendevetenskaplig forskning grundade former agerat bakom kulisserna på många ställen runtom i världen – under snart ett halvt sekel. Här kan man tala om konspirationer.

Inte underligt att det gällt att få alla att avfärda allt tal om planerad propaganda från det här hållet, som ”korkade konspirationsteorier”. Det är rent förunderligt hur mycket dimridåer man kan lägga ut,och hur långt man kan lura ganska många bara med hjälp av några enkla slagord.

Och återigen: Verkligheten överträffar ofta dikten.

Länkar:
Ett tankeexperiment – och om vänstern och dess konspirationstänkande/eget tidigare inlägg
Hyr en demonstrant, DN (Inhyrda demonstranter har jag funderat på vid vissa tillfällen. I synnerhet då polisen inte har ingripit mot upploppsanstiftarna, utan mot andra personer i demonstrationerna.)