Under många år grubblade jag på hur det som hände i Tyskland kunde hända. Jag grubblar inte över det längre. Nu vet jag hur det kunde hända för nu ser jag det hända igen, runtomkring mig, här hemma i Sverige, i andra EU-länder och inte minst i USA, hur propaganda kan få människor att hurra vid andras död, att hurra för bombande av oskyldiga människor, hur människor kan fås att hata och döda, till och med människor de tidigare umgåtts med och varit nära vänner med, som i f.d. Jugoslavien exempelvis.

USA:s vidriga brott mot alla tänkbara internationella lagar och regler
Igår fick vi veta att en amerikansk specialstyrka hade gått in i ett hus i Pakistan och skjutit ihjäl Usama bin Ladin. Uppgifterna om hur det gick till har varierat och är motstridiga. Först fick vi höra att han fegt hade gömt sig bakom en kvinna varför även hon hade dödats, idag fick vi höra att han var obeväpnad men att han gjorde motstånd vid gripandet varför man blev tvungen att skjuta honom. Först fick vi höra att han skulle infångas, levande eller död. Sedan fick vi höra att uppgiften var att döda honom direkt. Ibland blev en kvinna och ett par andra människor också skjutna, ibland har de andra som befann sig i rummet förts till sjukhus.

Ingen civiliserad människa jublar när en annan människa mördas.
Och i USA jublar människor över att Usama bin Ladin har mördats, enligt vad som påstås. Hur kan människor, som fömodligen vill se sig som civiliserade, jubla över att en människa mördas? Jo, de tror att Usama bin Ladin låg bakom 9/11. Detta är troligen inte sant och nu ska de aldrig få veta sanningen – om den kastades i havet med liket efter den man, som man påstår var Usama bin Ladin och som man helt självsvåldigt hade mördat i Pakistan. Å andra sidan är ju många amerikaner lite primitiva, med sina försvar av dödsstraffen, där de då och då avrättar oskyldiga.

När USA:s styrande utnämnde bin Ladin till Superdjävul och förknippade honom med attentatet mot World Trade Center erbjöd sig Talibanerna, som hade makten i Afghanistan då, att lämna ut honom till USA om USA kunde visa att han var skyldig till det man anklagade honom för.(1) USA vägrade att lägga fram några bevis. Istället började man bomba i Afghanistan – och på den vägen är man fortfarande, fast numer har man utvidgat bombandet också till Irak, Pakistan och Yemen, ja och till Libyen nu senast. Varför presterade man inga belägg och hämtade honom till en rättegång istället för att börja bomba helt oskyldiga människor? Inte var det för att man vill se rättvisa skipad eller för att man månade om civila. Så varför? Av geopolitiska och ekonomiska maktskäl kan vi nog anta.

Inte ens FBI hade hittat något som band Usama bin Ladin vid attentatet mot World Trade Centre (tack Lincoln för tipset i en kommentar till tidigare inlägg)

Remember, on June 5, 2006, FBI spokesman, Chief of Investigative Publicity Rex Tomb said, “The FBI has no hard evidence connecting Usama Bin Laden to 9/11.” This should be headline news worldwide. The challenge to the reader is to find out why it is not. Why has the U.S. media blindly read the government-provided 9/11 scripts, rather than investigate without passion, prejudice, or bias, the events of September 11, 2001? (2)

Men här fick den utmålat onda Usama bin Ladin tjäna som skäl till kriget, utgöra den orsak till bombandet i Afghanistan som man visste att amerikanska folket skulle acceptera. På samma sätt antydde man, och så att en stor del av det amerikanska folket än idag tror det, att Saddam Hussein var en av hjärnorna bakom 9/11, vilket alla som hade lite kunskaper om Saddam Hussein visste var en ren lögn.

Just nu skriker vartenda medium i Västvärlden ut påståendet att Usama bin Ladin, den som var skyldig till 9/11, äntligen är dödad. Nu vrålar hela Västvärlden ut att rättvisa har skipats och att USA har vunnit en stor seger, trots att man inte kan komma längre från rättvisa än att mörda människor utan regelrätta domstolsförhandlingar.

I själva verket har USA lidit ytterligare ett stort nederlag, det nederlag som består i att än en gång bevisa att man inte är en civiliserad stat, att man är en stat som struntar i alla internationella lagar och regler, att man är en stat som struntar i normal rättspraxis, att man är en mördar- och terroriststat av första rangen.

Med vilken rätt flyger USA in i en suverän stat, Pakistan, och mördar en person som befinner sig där? Ingen rätt alls.
Med vilken rätt mördar USA människor utan att deras skuld fastställs i en normal rättslig prövning? Ingen rätt alls.
Med vilken rätt sänker USA den mördades kropp i havet direkt? Ingen rätt alls. (3)

USA har många fler oskyldiga liv på sitt samvete än Usama bin Ladin eventuellt har
Världen har blivit en mycket bättre plats, vrålar somliga, nu när Usama bin Ladin är död. Otroligt med tanke på all den död och allt det lidande som USA förorsakat miljoner oskyldiga människor världen över de senaste 40 åren. Jag vill nog påstå att världen skulle vara en mycket bättre plats utan USA, som självt är orsaken till 9/11. USA har aldrig haft något att göra i Asien eller i Mellersta Östern och inte heller England eller Frankrike. Och när en stat tar sig rätten att mörda människor var det den behagar, då är det inte en rättsstat utan just en terroriststat.(4) Om den elitstyrka som påstås ha mördat bin Ladin skriver AB:

Elitstyrkan har åratal av stenhård träning bakom sig. Att söka upp och avrätta misstänkta terrorister är ett av dess specialområden. Männen är tränade mördare och kan anfalla från vatten, från luften och på land. (5)

”Varför hatar de oss så”, undrar en del amerikaner om resten av världen. De undrar på grund av den propaganda de har utsatts för. Hatade är de världen över för det elände de skapar för en ofantlig mängd människor. Men okunniga och propagandalurade amerikaner tror att USA försvarar rätt och demokrati. Ja det tror även en massa svenskar idag – igen.

Dagens svenska politiker vill göra även Sverige hatat
En gång i tiden, då jag var stolt över att vara svensk, var Sverige känt i världen för sin fredlighet och sin kamp för små staters rätt gentemot de stora imperialistiska staterna. Idag har vi politiker som bestämt sig för att Sverige ska bli lika hatat som USA alltmedan man matar oss med en massa smörja om humanitära bombningar och humanitärt skjutande av folk. Idag är vi  med andra ord utsatta för samma fördummande propaganda som amerikanerna varit under många år.

Vår finaste mänskliga egenskaper missbrukas av egoistiska och empatibefriade makthavare
Jag har sagt det tidigare på bloggen, att det typiskt mänskliga, näst efter vår naturliga tendens att vara sociala och samarbetsinställda, är vår indoktrinerbarheten. Indoktrinerbarheten, eller anpassningsförmågan är vad som gör oss till sociala gruppvarelser. Men denna mänskliga och i grunden goda egenskap kan missbrukas av skrupelfria makthavare. De kan missbruka vår vilja att samverka med andra, att vi tenderar att tro och tycka som alla andra runtomkring oss, tenderar att försvara dem vi känner oss befryndade med, vår förmåga till empati och vår tendens att avsky det som är ont. Det gör psykopatiska makthavare genom att utsätta oss för propaganda i deras tjänst och för deras egoistiska vinning.

Det är på grund av denna vår sociala mänskliga natur som makthavare bara har två alternativ om de önskar driva människor ut i krig. Endera kan de framställa dem man ska anfalla som hotfulla och farliga för oss eller så kan de framställa anfallet som en humanitär åtgärd ämnad att försvara andra oskyldiga och utsatta/hjälplösa människor. Det är därför propaganda för krig alltid ser likadan ut, de som ska attackeras är onda, farliga för oss eller farliga för andra människor som propagandan lär oss sympatisera med och vilja hjälpa.

Och resultatet är krig som ingen normal människa skulle vilja delta i om de hade kunskaper om de verkliga förhållandena.

/Kerstin

Eftertext:
Obama och H Clinton bl.a. satt och såg operationen i direktsändning. Man mår lätt illa när man tänker på det. Beordrat mördande och den som givit ordern om mordet ser detta utföras i direktsändning på en monitor. Hur kan människorna med? Så här skriver Rapport om saken:

Alltfler uppgifter kring räden har offentliggjorts, som exempelvis att president Obama i fredags slog fast att en räd var att föredra, jämfört med alternativ som att vänta lite till eller bomba stället – något som enligt USA-försvarets beräkningar skulle ha krävt minst 32 tunga bomber.

Själva räden följde Obama från Vita husets ”Situation Room”, direktuppkopplad till CIA:s högkvarter varifrån CIA-chefen Leon Panetta rapporterade om utvecklingen i detalj.
-De har nått målet, berättade Panetta.

”Vi fick honom”
Så gick det några minuter.
-Vi ser Geronimo, fortsatte Panetta.
Och ytterligare några minuter.
-Geronimo EKIA (Enemy killed in action – fienden dödad i strid).
Så blev det tyst i rummet, berättar tidningen The New York Times, innan Obama tog till orda.
-Vi fick honom, sade presidenten.
Valet av kodnamnet Geronimo – 1800-talets legendariske apache-hövding – lär dock inte uppskattas av USA:s ursprungsbefolkning. (6)

”Vi fick honom, sade presidenten”, precis som om Usama bin Ladens lik var en trofé! Jag skulle skämmas att säga något sådant i den situationen. Men Obama har ju fått Nobels fredspris så han skäms förstås inte. Vi kan ju bara hoppas att Norska Nobelpriskommittén skäms och äntligen tar lärdom.

Tillägg kl 02.30:
Och nej, jag tror inte på att det var Usama bin Ladin som man mördade häromdagen utan att man mördade någon annan för att på det sättet ta död på den myt man upprätthållit och vars fysiska uppenbarelse troligen varit död i flera år.
Några av skälen till jag att tro så:
1) Att man gjorde sig av med kroppen på detta hastiga och oåterkalleliga sätt.
2) Om det verkligen var Usama bin Ladin man hade i det där huset, varför föredrog man inte att ta honom tillfånga. Det borde ju, som Brian Foley skriver på counterpunch.org varit en väldigt bra fånge att ha med tanke på all den information man borde kunnat få ur honom. Ska vi tro att Pentagon inte tänkte på den saken, eller att man hoppades att bin Ladins datorer skulle ge tillräckligt med information?

/Kerstin

Länkar:
1) Osama and Al Qaeda. The Long Road to Abbottabad, Shaukat Qadir, counterpunch.org
2) FBI says it has ”No hard evidence connecting Bin Laden to 9/11, Ed Haas, Information Clearing House, News you don’t find on CNN
2) Wanted by the FBI. Usama bin Laden, The FBI
3) Hade USA rätt att döda bin Ladin? DN
4) Anti-Empire Report. How Stupid is Condoleezza Rice? William Blum, counterpunch.org
- Counter-Insurgency Deceptions in Iraq and Afghanistan. The Myth of Humanitarian Catastrophe, Anthony DiMaggio, counterpunch.org
- Why Patriotic Americans Should Be Angry That Bin Laden Was Killed. Trial By Hit Squad, B J. Foley, counterpunch.org
5) Så sköts han ihjäl, AB
6) Vita huset: ”bin Ladin var obeväpnad”, Rapport 3/5
- ”Han var ödmjuk och hövlig”, Rapport 3/5
- Piles and Piles of Corpses. Killing Osama, Resolving Nothing, By David Swanson, counterpunch.org
- Osama the Caveman? Death Be Not Proud, Farzana Versey, counterpunch.org
- Usama bin Ladin dödad i USA-attack, DN
- Why Patriotic Americans Should Be Angry That Bin Laden Was Killed. Trial By Hit Squad, Brian J. Foley, counterpunch.org
- Rättstatens principer eller den starkares rätt, Helena johanson, Utredarna