Eftersom vi tycks ha en hel kader av USA-kramare som ständigt gör ner Sverige kunde det ju vara intressant att höra några vittnesmål om det amerikanska infrasystemet och om amerikansk arbetskapacitet, som tydligen inte är imponerande.

En elektriker jag talade med häromdagen, som varit över i USA en period och arbetat med monteringsarbeten för ett svenskt företag, uttryckte sin förundran över det amerikanska elsystemet. ”Stenålders”, utbrast han och skakade på huvudet. ”Hela elnätet är rena katastrofen”. Han var lika förundrad över de amerikanska elektrikernas senfärdighet. Dessa å sin sida häpnade över de svenska elektrikernas snabbhet och effektivitet.
(Lennart, på det progressiva USA har ett par bilder av en kraftledningsstolpe på sin blogg. Det är inte en telefonstolpe som det står under bilden. Den ser inte så modern ut precis).

En lastbilsägare som var över och demonstrerade svensk apparatur för lossning och lastning berättade om hur otroligt gammaldags utrustning man hade på det området i USA och hur lite man fick uträttat på en dag i jämförelse med hur det fungerar inom det svenska transportväsendet.

Den långsamma arbetstakten i USA lär bero på att man inte satsar på välutbildade yrkesarbetare utan anser det viktigare att varje arbetare är direkt ersättningsbar.

Det är kanske inte så att det privata kapitalet och privata initiativ är det bästa för uppbyggnad och underhåll av infrasystemen och man är kanske inte så överlägsna ”over there” som ofta hävdas i Sverige. All nedgörande propaganda som sprids om Sverige utomlands och här hemma och allt beröm som öses över USA av medlemmar i den svenska ekonomiska eliten och av högern, har nog inte så mycket fog för sig alltså.