Lyssnade just på God Morgon Världen (P1) där panelen diskuterade avlyssning och bland annat det faktum att så få oroar sig eller anser att deras integritet kränks av att de kan bli, eller faktiskt blir avlyssnade. Det där förundrar även mig.

Någon framförde, på någon blogg, minns inte vilken, att det ju kan gå an att bli avlyssnad så länge vi har en anständig regim i landet, men hur blir det om vi får en betydligt otrevligare, en rent fascistisk, eller halvfascistisk sådan – en bra fråga. På denna fråga svarade emellertid någon annan att det där var en ganska dum fråga för den dagen vi har, eller får en fascistisk regering så kommer den att avlyssna oss vare sig vi redan har lagar som tillåter detta eller inte.

Det är givetvis riktigt att en sådan regering skulle avlyssna oss även om den tidigare regimen inte gjort det, och även om nuvarande lag förbjöd sådan. Men det finns ett argument i det här sammanhanget som jag inte har sett (vilket givetvis inte hindrar att någon redan kan ha fört fram det på någon blogg eller i något sammanhang):
Det är nämligen en stor skillnad, i det fallet det skulle gå så illa att vi får en fascistisk regim, om det redan finns en massa information lagrad om oss, om vad vi sagt och gjort medan vi känt oss trygga och trott på rättssamhället och yttrandefriheten, mot om sådan information inte finns lagrad vid det tillfället och den tänkta nya och odemokratiska regimen måste börja från början med avlyssning och registrering av oss.

När en viss tysk potentat ockuperade Holland visade det sig att hans hejdukar hade stor hjälp av Hollands, då sedan länge, noggrant förda folkbokföring genom vilket man kunde plocka fram en hel del människor som hade judar långt bak i släkten, så långt bak att de inte själva hade en aning om dem, och skicka dessa människor till utrotningslägren.

Det vill säga, om en sådan regim skulle komma till makten vet vi alla att från och med nu gäller det att hålla tand för tunga om vi inte vill råka illa ut, vilket innebär att det bli svårare för en sådan regim att plocka fram nytt ”komprometterande” material om oss medan den skulle ha en ren drömsituation när det mesta redan finns lagrat om oss, och som lagrats under hela andra förutsättningar.

Denna situation kanske vi hoppas slippa i framtiden, likafullt är det ett viktigt argument mot avlyssning av icke-misstänka och alla och envar. Och så fort avlyssningen blir mer allmän, kommer misstag oundvikligen att begås och helt oskyldiga människor kommer att råka illa ut av det skälet, även om vi har en demokratisk regering. Det kan vi vara helt säkra på, det har redan skett med den avlyssning man ägnat sig åt tidigare, och det är orsak nog att protestera ordentligt mot att våra regeringar blir alltmer intresserade av att kartlägga oss ända in under underkläderna.