Om utökad avlyssning och om svenskarnas troskyldighet
Lyssnade just på God Morgon Världen (P1) där panelen diskuterade avlyssning och bland annat det faktum att så få oroar sig eller anser att deras integritet kränks av att de kan bli, eller faktiskt blir avlyssnade. Det där förundrar även mig.
Någon framförde, på någon blogg, minns inte vilken, att det ju kan gå an att bli avlyssnad så länge vi har en anständig regim i landet, men hur blir det om vi får en betydligt otrevligare, en rent fascistisk, eller halvfascistisk sådan – en bra fråga. På denna fråga svarade emellertid någon annan att det där var en ganska dum fråga för den dagen vi har, eller får en fascistisk regering så kommer den att avlyssna oss vare sig vi redan har lagar som tillåter detta eller inte.
Det är givetvis riktigt att en sådan regering skulle avlyssna oss även om den tidigare regimen inte gjort det, och även om nuvarande lag förbjöd sådan. Men det finns ett argument i det här sammanhanget som jag inte har sett (vilket givetvis inte hindrar att någon redan kan ha fört fram det på någon blogg eller i något sammanhang):
Det är nämligen en stor skillnad, i det fallet det skulle gå så illa att vi får en fascistisk regim, om det redan finns en massa information lagrad om oss, om vad vi sagt och gjort medan vi känt oss trygga och trott på rättssamhället och yttrandefriheten, mot om sådan information inte finns lagrad vid det tillfället och den tänkta nya och odemokratiska regimen måste börja från början med avlyssning och registrering av oss.
När en viss tysk potentat ockuperade Holland visade det sig att hans hejdukar hade stor hjälp av Hollands, då sedan länge, noggrant förda folkbokföring genom vilket man kunde plocka fram en hel del människor som hade judar långt bak i släkten, så långt bak att de inte själva hade en aning om dem, och skicka dessa människor till utrotningslägren.
Det vill säga, om en sådan regim skulle komma till makten vet vi alla att från och med nu gäller det att hålla tand för tunga om vi inte vill råka illa ut, vilket innebär att det bli svårare för en sådan regim att plocka fram nytt ”komprometterande” material om oss medan den skulle ha en ren drömsituation när det mesta redan finns lagrat om oss, och som lagrats under hela andra förutsättningar.
Denna situation kanske vi hoppas slippa i framtiden, likafullt är det ett viktigt argument mot avlyssning av icke-misstänka och alla och envar. Och så fort avlyssningen blir mer allmän, kommer misstag oundvikligen att begås och helt oskyldiga människor kommer att råka illa ut av det skälet, även om vi har en demokratisk regering. Det kan vi vara helt säkra på, det har redan skett med den avlyssning man ägnat sig åt tidigare, och det är orsak nog att protestera ordentligt mot att våra regeringar blir alltmer intresserade av att kartlägga oss ända in under underkläderna.
12/03 12:41 at 12:41
Jag förstår mig kanske inte på detta ett jota, men skulle inte detta kunna missbrukas: när det gäller politiska motståndare, om vi får en RIKTIGT korrupt regering? Så att enskilda hindras i befordringar osv. om inte annat?
Och på mer privat nivå: kan enstaka utnyttja detta för att avlyssna sin fd. frus (makes) kontakter och vad som sägs där?
Om avlyssning och liknande existerat tidigare också, fast i tysto, så är det väl bra att det förs upp i ljuset och det betyder ju inte att det i framtiden verkligen skulle kunna bli något skadligt? Att det funnits och synbarligen inte hittills lett till några större skador är väl inget bevis för att det inte skulle missbrukas grovt i framtiden?
Personlig integritet är jätteviktig!
Och det är väl ganska bra att man först måste inhämta tillstånd för avlyssning (och därmed också kunna motivera den), tycker jag.
Är det ett tillstånd som måste manglas runt och tar tid eller?
12/03 12:53 at 12:53
Briljant inlägg! Du borde ha suttit med i den där panelen.
13/03 19:39 at 19:39
”När en viss tysk potentat ockuperade Holland visade det sig att hans hejdukar hade stor hjälp av Hollands, då sedan länge, noggrant förda folkbokföring genom vilket man kunde plocka fram”
Jag är intresserad av just ovanstående. Har du något lästips (bok, böcker) som spcifikt avhandlar hur tyskarna hade hjälp av Hollands folkbokföring?
14/03 01:46 at 01:46
Lasse:
Dessvärre har jag inte källan aktuell. Det där var något jag läste/hörde när jag studerade statskunskap en gång, och det var på den tiden man började införa datorer överallt, i affärslivet och i förvaltningen. Minns inte ens om det var något jag läste i en bok eller om det var något som någon lärare på statskunskapen berättade för oss men jag minns det helt säkert därför att jag redan då var kritisk till detta registrerande av oss, och därför att jag ringde ett program i radion, som handlade om detta dataregisterande och om vad datasamkörning kunde innebära för vår integritet, i början av 70-talet, där jag tog upp just det här problemet och exemplifierade med folkbokföringen i Holland och hur den användes.
Jag hade arbetat på flera kontor just medan man infört datatekniken, 60-talet, och haft uppgifter i marginalen vid dessa tillfällen så jag visste tidigt vad det här handlade om.
Jag missminner mig absolut inte om det här med Holland, enda möjligheten att det inte stämmer är att jag lurades av någon, författare, journalist eller universitetslärare. Men Institutet för levande historia kanske kan ge svar på fråga om detta är korrekt eller inte, och var man finner källor i så fall.
Sedan är det ju så att även om min uppgift skulle visa sig vara felaktig, och jag blev lurad på något sätt, så är argumentet mot registrering och sparande av uppgifter om oss giltigt i alla fall.
14/03 02:57 at 02:57
Bra inlägg, Kerstin!