Via Milton Frihetssons blogg kom jag att läsa en artikel i Washington Post om hur de rationaliseringar och utflyttningar av arbetstillfällen, som tidigare ledde till arbetslöshet bland fabriksarbetare, nu i allt högre grad drabbar även den i USA tidigare någotsånär välbärgade medelklassen.

I USA erfar nu den relativt välavlönade medelklassen att de ersätts med maskiner och med billigare arbetskraft från andra länder. Många har tvingats sälja sina hem, skuldsätta sig och därmed rutschat rejält utför på den sociala stegen de senaste tio åren. Det är denna utveckling som Barbara Ehrenreich beskriver i sin bok Körd och som jag skrev om före valet. En del konsekvenser syns redan tydligt, skriver Washington Post vidare: ”Antalet oförsäkrade, utblottade och långtidsarbetslösa har krupit uppåt på inkomstskalan”. År 2001, får vi veta, rakade för första gången de 20 procenten bäst avlönade in mer än hälften av samtliga utbetalade löner medan medelklassens andel av lönekakan nu var den lägsta på 50 år. Det handlar alltså inte ens längre om 2/3-samhället, snarare om ett 1/5-samhälle.

Detta, ska man ha klart för sig, är också målet för vår alliansregering, ett mål som den kommer att förverkliga så snabbt den bara kan och ingenting, utom möjligen inre oenighet, kan eller kommer att kunna hindra den. Många av dem som röstade på alliansen bara för att de trodde att det så där i allmänhet är bra med skifte vid makten, som massemedias journalister hamrade in före valet (vid sidan om smutskastningen av socialdemokratin,) kommer att vakna till en bister verklighet, liksom många av dem som röstade på något av de små uppstickarpartierna, som var de som kom att fälla utslaget till alliansens fördel (för minns att alliansen inte har majoriteten av samtliga röstande bakom sig).

En av de redan drabbade är arbetskamrat till en god vän till oss, en 30-årig civilekonom som, för någon månad sedan, fick sparken från det stora företaget där den gode vännen arbetar. Nej, han hade inte gått med i något fack för han trodde aldrig att detta skulle hända honom. Han hade förstås gått på och köpt moderaternas och Timbros propaganda.

Många fler, även unga människor, och sådana med goda utbildningar, kommer att göra den obehagliga upptäckten att de inte är så oumbärliga eller eftertraktade på arbetsmarknaden som de gärna vill tro och att deras politiska naivitet kommit att kosta dem väldigt mycket för, som Milton Frihetsson skriver:

Poängen är ju att de som är rikare ska bli rikare och alla andra på jorden är ju bara kanonföda och billig arbetskraft utan rättigheter och med kinesiska löner – det är ju därför facket måste krossas!

Kriget mot löntagarna och facken är redan i full gång, det krig som Thatcher förde i England för 25 år sedan, det krig som den ekonomiska eliten i USA fortlöpande fört mot facken sedan 1920-talet.

Länkar:
Washington Post/artikel om den sjunkande medelklassen
Motvallsbloggen om en del av den här problematiken Körd
Hittade även denna länk under eftermiddagen:
”Medelklassen förlorar mest på globaliseringen”, DN

Dessutom rekommenderar jag ännu en gång lyssnande på:
OBS 7/3, professor Arvidsson.